Vagy amennyire telített a thai fagyizópiac, valószínűleg az ország egyetlen thai fagyiját.

A Baross utcán sétálva majdnem elsiklottunk a kis fabódé mellett, mert hát mi ez, még egy fabódé, de amikor megláttuk a Thai Fagylalt feliratot, kávézás helyett inkább megnéztük.

FullSizeRender (11)

Egyetlen -20 és -30 fok között fagyasztó lapon készül a világ legegyszerűbb és leglátványosabb fagyija: az alap tej, tejszín és cukor, ezt ízesítik friss gyümölcsökkel, csokoládéval, keksszel, gumicukorral, akármivel, amire végül tejszínhab kerül, és még öntet is választható hozzá.

Így készül:

Amikor elkészül ez az alap, kiterítik, majd a spatulákkal határozott mozdulattal hengerformára gurítják a fagyit. Pont, mint a csokoládétemperálás és a csokiszivarok készítése.

Áfonyás thai fagylalt csokoládéöntettel

Áfonyás thai fagylalt csokoládéöntettel

A végeredmény először nagyon fagyos és kemény (nem 20 fokra van ez a berendezés kitalálva), aztán ahogy enged, érezni, hogy a mozgatástól mennyire krémes, tisztán áfonyaízű, nem nyomja el semmilyen adalékanyag. Az ízeket persze lehet keverni, a szedres-mangós habbal és karamellöntettel ugyanilyen meggyőző volt.

Szedres-mangós thai fagylalt

Szedres-mangós thai fagylalt

Parti Mihály, aki az egyik tulajdonos és a fagyinkat is készítette, három hetet töltött Thaiföldön, amikor kitalálta, hogy hazahozza a receptet és belevág egy thai fagyizóba. A Baross utca 10. alatt találják meg (a Kálvintól a Szabó Ervin Könyvtár felé menet), télre kicsit átalakulnak, akkor majd gofrikat lehet náluk kapni. Plusz hamarosan a Corvin negyednél is kinyitják a fagyizójukat. Érdemes megnézni, amíg még jó idő van.