Hirdetés
Hirdetés

Meghekkelt ízek

SZERZŐ: DiningGuide
2016. június 22.
  Az ízlelés titkait kutatja az a japán fiatalember, aki a nagy munkában barbecue és curry illatú parfümöt is előállított. Hogy ennek mi a gyakorlati haszna, azt ne firtassuk, de kétségtelenül nagyon érdekes az az állítása, miszerint az ízelésben a nyelv és az ízlelőbimbók csupán 20-30 százalékban vesznek részt, az illat viszont az ízélmény 50-60 százalékát adja.
Hirdetés

És ezt be is bizonyítja: kevert egy teljesen semleges ízű zselét, amihez ha hozzáadjuk a szintén őáltala előállított mesterséges illatokat, akkor a zselét kanalazva megkapjuk azt az ízélményt, mint az eredeti étel esetében. Például ha sajtillatot kever a zseléjéhez, akkor sajtnak érezzük a zselét. Vagy legalábbis sajtízűnek.
Akihiko Iyoda egyébként – és ez Japánban teljesen természetes – techmániás, de észrevette, hogy a Maker Faire kiállításokon, ahol minden lehetséges invenció és kitaláció felvonul, betöltetlen egy nagyon fontos terület: a gasztronómia. Crazy Kitchen projektjével és ételillatú parfümjeivel így most már ő is kiállító, és mondani sem kell, nagy sikere is van.
Mivel Akihikónak tökéletesen igaza van abban, hogy az ízlelésben minden érzékszerv részt vesz, ne felejtsük el, hogy a látvány is legalább olyan fontos, mint az illat. Így aztán a meghekkelt zselének nem jósolunk nagy jövőt – igaz, maga a feltaláló is azt mondta, hogy az egészet csak azért csinálja, mert „vicces”.
 
forrás: finedininglovers.com

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram