Hirdetés
Hirdetés

Megérkezik a szárnyas elefánt

SZERZŐ: Ted Aprajev
2013. június 21.
Ez a város, ha majdnem vízbe is fullad - bár hál’ istennek abba sem, - unalomba biztos nem, már, ami a gasztronómiai vonatkozásait illeti. Júliusban megnyit, ahogy a városi nyelvek beszélik, a Zsidai család új várbéli étterme, szállodája. Neve: Baltazár.
Hirdetés

Ez a város, ha majdnem vízbe is fullad - bár hál’ istennek abba sem, - unalomba biztos nem, már, ami a gasztronómiai vonatkozásait illeti. Júliusban megnyit, ahogy a városi nyelvek beszélik, a Zsidai család új várbéli étterme, szállodája. Neve: Baltazár.
Ez persze korántsem jelenti azt, hogy valamiféle New York-i, McNally-féle klónozásról lenne szó, hanem pusztán arról, hogy Zsidai Roy negyedik gyermekét történetesen Baltazár néven anyakönyvezték. Ez lehet az ok, amiért negyedik éttermüket a Várban, szintén Baltazár névre keresztelték. Mindenképpen jól kommunikálható egybeesés, ha igaz, ha nem. A szárnyas elefánt igazán barátságos logo és annál nyilván jóval több is. A kis Baltazár is szeretni fogja. Ahogy a dinasztikus törekvések egyre erősebben bontakoznak, nem is csodálkoznék. Nekem elsőre a bibliai Baltazár ugrott be és Tintoretto, meg Rembrandt királyi pompával és drámai feszültséggel teli lakomaként ábrázolt festményei, no még némi baljóslat. De ez csak halvány visszfény. Piha: hiszen egy új étteremről van szó, nem pedig baljós jóslatokról.
A Baltazár kulináris értelemben Litauszki Zsolt tehetségére, kreativitására épül. És ez mindennél biztatóbb körülmény. Legyen az egy gourmet hamburger, egy laza füstölt lazacos kenyérlángos vagy egy nagy hús a féltonnás faszén grillről. Akik távolabbról érkeznek, élvezhetik a Baltazár 11 egyedileg berendezett design szobáit, lakosztályait.
Zsidaiék lényegében a Várban élnek, ott dolgoznak több mint 30 éve. Ennyi idő után abszolút érzik a pályát. Amúgy a Vár objektíve nézve is pazar hely, egyedülálló adottságokkal. A város ősi szíve, lelke.
Roy gyakran hivatkozik egyik jelentős mentorára, atyai jó barátjára, Kiss Jánosra, aki néhány éve még a Hyatt alelnöke és vállalti séfje volt. Ő tette lehetővé számára, hogy részt vegyen a Hyatt luxus boutique hoteljének, a Victor-nak a szállodaigazgatói tréningjén. Termőtalajra hullott a mag. Ehhez még jött a Cornell-en egy szállodafejlesztői executive diploma. Szóval a bátorsághoz komoly szakmai felkészültség is párosul. Jó kis mix.
Mellékesen szólva a boutique hotel kategóriát Ian Shrager hozta létre a 80-as években Miami South Beach-en, a Delano megnyitásával. A kategória ötösre vizsgázott eddig. Budapest sem lesz kivétel, főleg, hogy a Várban lesz, odatermett a műfaj. Ezt szolgálja majd Litauszki Zsolt „urban grill” műfajba sorolható konyhája és nem utolsósorban állandó személyes jelenléte is. Kifogástalan minőségű, de egyszerű ételek. Faszén grill, komoly húsok, friss halak, egyszerű kenyérlángosok, hamburger és hot dog, ez az alap, „with a little twist” a la Litauszki.
A borkoncepció is markánsnak ígérkezik: a volt Monarchia borvidékeinek legizgalmasabb és naturális borait szeretnék bemutatni: Burgenland és Krems környékeinek borait, Szlovénia bioborait, Szlovákia, Szerbia és Erdély magyar borászait, és természetesen a már bevált kedvenc magyar borokat is. Ehhez jönnek még Németország legkomolyabb rizlingjei.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram