Augusztusban arról olvashattunk, hogy 3000 szír menekült gyermeken segít a Clooney-házaspár Libanonban, egy iskola megnyitásával. Most egy menekültet fogadtak be, és óriási összeget utalnak közel-keleti társaik megsegítésére.

Friss hír a házaspárról, hogy Kentucky-beli otthonukba egy jezidi menekültet fogadtak be. A jezidikről röviden: iraki kurd kisebbség, hazájukban a Szindzsár-hegység körül élnek, de az Iszlám Állam esküdt ellenségeiként sokan kényszerből a menekülés mellett döntenek. A Clooney család oltalma alá kerülő jezidi férfi azután került Amerikába, hogy egy Moszulba tartó buszon történő vérengzés után elhagyta hazáját.

George Clooney ezzel a gesztussal az egész világ figyelmét erre a problémára irányítja, illetve sokan így szereznek egyáltalán tudomást a jezidiek helyzetéről. A nyilvánvalóan jelképes befogadáson túl Clooney felajánlotta cége, a Casamigos Tequila bevételeinek egy részét – megjegyezzük, nem kis részét, 20 millió dollárt – a jezidi férfi társainak megsegítésére. Az oktatásra és lakásteremtésre szánt pénzt helyben, a Közel-Keleten szeretnék felhasználni.

A többedmagával tulajdonolt céget ugyan nemrégiben a Diageo cégnek értékesítette, de társaival továbbra is döntési pozícióban maradtak. Ha valakinek a jótéteményeiben, hát Clooney-éban nem kételkedünk, hiszen a legendás agglegény nem akárkit vett feleségül. Neje, a bejrúti (azaz libanoni) születésű Amal Clooney emberi jogi ügyvédként és nemzetközi jogászként rengeteget tesz az általa képviselt értékekért. Itt olvasható egy lényegretörő összeállítás magyar nyelven is róla.