A sommelier kifejezés eddig leginkább borszakértőkre vonatkozott, vannak azonban olyanok, akik más összefüggésben alkalmazzák magukra ezt a megnevezést. Ilyen Martin Riese, aki vízsommelier.

Igen, vízsommelier. “Számomra a vízben az a legérdekesebb, hogy a vizek mind ugyanúgy néznek ki. Persze, a palackok különböznek, de ami bennük van, nehezen megkülönböztethető” – mondja Riese, akinek a Los Angeles-i Ray’s&Stark Barban fizetnek is a tudományáért. – Amikor azonban belekóstol az ember, rendkívül sokféle ízprofillal találkozhat. Benne van a víz ízében a föld, ahonnan származik, minden régiónak megvan a jellegzetessége, és ettől olyan izgalmas az egész.”

Ezzel mondjuk nagy újdonságot nem mondott, és afelől is vannak kétségeink, hogy az éttermekben vannak-e olyanok, akik mindenáron vízzel szeretnék fogyasztani az ételüket, és ha igen, igénylik-e a tökéletes étel-víz párosításokat. Biztos vannak persze ilyen vendégek is, de hogy eltartanak egy teljes állású víz sommelier-t, abban kételkedünk. Egyébként nem Reise az egyetlen ilyen szakmájú ember a világon, de az Egyesült Államokban egyedül neki van oklevele.