A tévedések elkerülése végett ez az írás most nem a legkiválóbb vidéki éttermekről vagy a fine dining-ról szól. Sőt!

Egy brüsszeli központú szervezet minden évben meghirdeti a „Legízletesebb európai úti cél” elnevezésű versenyt olyan tájegységek számára, ahol a hagyományos látnivalók mellett a turisták a regionális ízekkel és a helyi alapanyagokkal is megismerkedhetnek. A megmérettetésre húsz országból érkeznek pályázatok. A verseny célja egy-egy terület hagyományos gasztronómiai identitásának, helyi értékeinek megismertetése. Ennek érdekében a pályázók olyan szezonális programokat állítanak össze, amiket végigjárva a vendégek sok esetben közvetlenül a termelőnél kóstolhatnak vagy ehetik végig a jellemző fogásokat, mindezt a fenntarthatóság jegyében.

A verseny résztvevőit a bírák inkognitóban keresték fel és maguk tesztelték a kínálatot. Az értékelés részét képezte a karakteres regionális választékon kívül a programok változatossága, a természetesség és az eredetiség is. A zsűri Szatmár-Beregben, Nagykörűn, a Hortobágyon és a Mecsekben találkozott a legőszintébb helyi konyhákkal és legeredetibb gasztronómiai programokkal. Ezekben a térségekben nem jellemzőek a top éttermek, nagy hagyományuk van azonban az ökoportáknak és a falusi vendégasztaloknak, tematikus utaknak. A helyi őstermelők termékeit előszeretettel és rendszeresen használják a vendéglátásban. A program elkötelezett a hagyományos, vegyszer- és tartósítószermentes, szezonális helyi termékek népszerűsítésében, a vadon termő növények, gombák gyűjtésében és felhasználásában és „visszatanításában”, a helyi közösségeket támogató és nem kihasználó szelíd turizmusban. Ez a slow food és a slow travel alapja, aminek világszerte egyre több a követője.