Hirdetés
Hirdetés

Ön szívből utálja a koriandert? Valójában zsigerből teszi.

2018. június 27.
A koriander világszerte az egyik leginkább megosztó fűszernövénynek számít. Sokak megnyugtatására hadd közöljük: nem mi vagyunk túl válogatósak, ha nem rajongunk érte, a kutatások szerint ugyanis ezért elsősorban a génjeink tehetők felelőssé.
Hirdetés

A koriander a dél-amerikai, valamint a közel- és távol-keleti gasztronómia egyik megkerülhetetlen alapanyaga, jusson csak eszünkbe a taco, a zhoug, a banh-mi szendvics vagy a pho leves. A túlzott csípősség mellett ennek az aromás fűszernövénynek a jelenléte szokott a másik fő indokként előkerülni, ami miatt sokan nem mernek bátrabban ismerkedni ezekkel a konyhákkal.

Thamizhpparithi Maari / Wikipedia.org

Míg a rajongók kiemelik a fűszernövény karakteres, friss, kellemes, citromos ízjegyeit,

a korianderellenesek mindeközben egyfajta szappanízről panaszkodnak.

@adamstagram01 Instagram

A 23AndMe egy genetikai vizsgálatokra specializálódott cég. Olyan valóban hasznos szolgáltatások mellett, mint hogy milyen a természetes alvási periódusunk vagy mennyire vagyunk érzékenyek a zajokra, arra is kínálnak egy tesztet, hogy génjeink alapján utáljuk-e a koriandert, vagy sem.

Sharon Chen / Unsplash

Egy több mint 30 ezer fő bevonásával készült kutatás ugyanis kimutatta, hogy a génjeink határozzák meg, ki mennyire rajong a korianderért. A kutatás arra az eredményre jutott, hogy a fűszernövény rajongói egy recesszív génnek köszönhetően kevésbé érzékenyen reagálnak a korianderben található, erőteljes aromákért felelős aldehidekre, amelyek egyébként a szappankészítés során is valóban előkerülnek.

I Hate Coriander Facebook

Ahogyan az sejthető volt, azok a népcsoportok, ahol ritkábban fogyasztják a fűszert, például Európa nagy részén, sokkal hajlamosabbak lesznek szappanízűnek érezni a koriandert.Jó hír azonban az emberi civilizáció eme elemi problémájára, hogy akárcsak a csípősség esetében, trenírozhatjuk az ízlelőbimbóinkat: kis mennyiségekkel kezdve fokozatosan hozzá tudjuk szoktatni magunkat a koriander ízéhez. Az utálkozók azonban nagy valószínűség szerint nem sok esélyt adnak a küllemre a petrezselyemhez hasonlító, de számukra orrfacsaró illatú zöld növénynek.
Csatlakozna az utálkozókhoz? Itt megteheti, és itt még mindennapi használati tárgyakat is vásárolhat ellenszenve kifejezésére!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram