Hogy született meg a Pödör Black Table Fashion Dinner?
Mindennek a kulcs a minőség. Mindig is ezt tartottuk szem előtt, már akkor is, amikor még nem volt meg a saját márkánk. Egyik nap előálltam a feleségemnek egy marketing tervvel, amely erőteljesen érintette a gasztronómiát, ami régóta vonzott. Természetesen ezt sem tudtam másképp elképzelni, csak a legmagasabb szinten.
Azt mondja, régóta vonzott a gasztronómia.
Egész életemen jót akartam enni. Mindig. Bárhol. Nem kell, hogy a hely csillagos étterem legyen, csak a legmagasabb színvonalú, amit elém rak. Nem győzöm hangsúlyozni a minőség fontosségét. Ételben, italban, mindenben….olajban is (nevet). Az ételek esetében ez a jó alapanyagoknál kezdődik, de igazából minden mindennel összefügg, mert ugyebár egy jó csirkéhez is jó serpenyő kell.
Az eseményeknél mi szól az egyik és mi a másik séf mellett? Hogyan priorizál?
Sokat eszem, éppen ezért sok séfet is ismerek, szívesen mozgok ezek között az emberek között, mindenkivel örömmel beszélgetek. A német séfek közül már szinte az összes a barátom. Néha tényleg csak pár mondat is elég, s máris egy programtervezés kellős közepén vagyunk.
Február 27-én Thomas Bühner érkezik Magyarországra. Ő a 3 Michelin-csillagos La Vie konyhafőnöke.
Gondolkodtam, kit kellene idén bemutatnom a magyar közönségnek, s ő jutott először az eszembe. Amellett, hogy a világ egyik legjobb séfje, nagyon kedves ember is.
Ennyire egyszerű? Biztos nagy Pödör olaj felhasználó. 🙂
Ó, hát persze (nevet). De a viccet félretéve, nem elvárás a séfektől a Pödör használata….esetleg csak egy komolyabb közös program után (nevet). Eddig még senkire sem kellett ráerőltetnem a terméket. Mindenkinek tetszik ez a hidegen sajtolt olaj. Viszont nem tagadom, a terv része, hogy rövid időn belül az összes nagy séf konyhájában láthassam a termékeinket.
Idén a Boscolo Budapestben lesz a vacsora az eddigi Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest helyett. Miért?
Azért váltottam helyszínt, mert nem szeretem az állandóságot, a megszokást. Illetve az is közrejátszott a döntésben, hogy Bühner mellett magyar séfet szerettem volna a vacsorához. És olyasvalakit, aki csúcsminőségű éttermet vezet nagyon szép környezetben. A Boscolo és a Salon étterem minden tekintetben megfelel az igényeimnek.
Ez egy új koncepció része?
Igen, mindenképp ez a következő lépés a vacsorasorozat életében. Magyar cég vagyunk, és külföldön sosem értik a nevünket, ahogy az országot sem tudják igazán beazonosítani. Be akarom mutatni a világnak a feleségem hazáját, amit mostanság szerintem a gasztronómián keresztül lehet igazán megtenni. Az eddigiekhez képest az is változtatás a koncepcióban, hogy a vacsorát követő időszakban Wolf András, a Salon séfje ki tud menni Thomas Bühnerhez sztázsolni akár több hétre is. A jövőben ezt szeretném állandósítani a vacsorákon.
Mi a benyomása azokról a magyar séfekről, akikkel találkozott?
Azt tapasztalom, nagyon-nagyon jók és egyre többen vannak, akik figyelemre méltók. Sok potenciál van ebben az országban e tekintetében. Szerintem hamarosan nagyon sok séf fog külföldről is visszajönni Magyarországra. Szeretnék nekik segíteni abban, hogy ki tudjanak menni külföldre néhány hétre sztázsolni. Küldetésemnek is érzem ezt a szerepet.
Hogyan lehet további szinteket megugrani a Pödör vacsorákkal?
Jövőre nagy dobással készülünk, amiről csak annyit árulhatok el, hogy a főszereplő Tokió, Düsseldorf és Budapest lesz.
Ennyi, pont?
Na jó, talán még annyit mondjatok, hogy ugyanabban az időben fog történni minden. Egy országokon, sőt, kontinenseken átívelő vacsorát megvalósítunk majd meg. A három hely séfje nem a saját konyhájában fog főzni, hanem vagy a 13.000 nm-en elterülő düsseldorfi helyszínen, vagy a japán 3 csillagos étteremben, vagy pedig Budapesten.
Vélhetően meglepetésekből nem lesz hiány a februári vacsorán sem.
Thomas minden bizonnyal készül valami csavarral, amit még én sem tudok, valamint az is eléggé izgalmasan hangzik, hogy az egyik fogása magyar libamáj lesz, amit a világ egyik legnagyobb nagybanijáról, a párizsi Rungis piacról érkező többi alapanyaggal ötvöz majd.
Mostanában sok fontos külföldi szakmabeli eszik itthon. Thomas Bühner járt már itt korábban?
Akkor volt először Magyarországon, amikor a vacsora első megbeszélése zajlott. Elmentünk a Borkonyhában, amitől elájult és meglátogattuk Budán Bíró Lajos is. Lecsót evett, meg volt elégedve a magyar konyhával. Bühner szereti a jó magyar borokat, amiket a vacsorához Wolf András válogat össze.
Hogy fog kinézni a munkamegosztás a két séf között?
Thomas négy fogást, András kettőt fog készíteni. Nagyon jó csapatot alkotnak, ez már az első találkozáskor is kiderült.
Bühner meg volt elégedve a Salon konyhájával?
Abszolút. Mindenből háromszor annyi van, amennyi kelleni fog 120 fő fogásainak az elkészítéséhez. Thomas két emberrel érkezik majd, pont azért, hogy a Salon grandiózus konyháját, mintegy játszóteret, ki tudják használni (nevet).
Divatbemutatóról is hallottunk.
Ez is újdonság. Magyar divattervezők ruháit fogjuk bemutatni a közönségnek az est folyamán. Az ötletet New York-ból hoztam. Szeretem, hogy hogy két fogás között van valami látványosság, amiben férfi és nő egyaránt megtalálhatja az élvezetes pillanatokat.
További magyarországi tervek 2016-re?
Egy este a Balatonon. Egy csillagos séf a világból. Jó hangulat, kiváló ételek. Már így is elég csábító, ugye? De a részletek legyenek meglepetések.
Egy saját étteremértékelő rendszerről is pusmognak.
Igen, valóban, ezzel is az a célunk, hogy túllépjünk az országhatáron. Egy komoly, nemzetközi értékelést szeretnénk felépíteni, amit az étterembe rendszeresen járók fognak elkészíteni, s a véleményeik alapján fog összeállni az eredmény.
Vacsora, étteremértékelő rendszer. Esetleg saját étterem?
Meglátjuk, nem kizárt (nevet).