Ritkán lehet csak találkozni a nyúl hasi lebenyét felhasználó ételekkel és receptekkel. Itt finomra aprítva és pikánsan fűszerezve derelye töltelékeként került a kókusztejjel felhabosított és thai citromfűvel ízesített nyúllevesbe.

Hozzávalók:

  • 1 nyúl haslebenyei
  • 1 köteg bazsalikom (kb. 50g)
  • szőlőmagolaj
  • 100g durum liszt
  • 1 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15-20 levél thai bazsalikom
  • 1 kis piros chili
  • 1tk szójaszósz
  • 1 kis sárgarépa
  • 0,5cm-es darab friss gyömbér
  • 1ek rizsbor
  • 1ek rizsecet
  • 500ml csirke- vagy nyúlalaplé
  • 1 thai citromfű
  • 1 fokhagymaszár
  • 300ml kókusztej
  • frissen őrölt koriandermag
  • frissen őrölt fekete bors
  • olívaolaj

Elkészítés:

A köteg bazsalikomot a szárvégnél fogva 10mp-re lógassuk bele zubogó forró sós vízbe, majd azonnal tegyük jeges vízbe. Ha lehűlt, vegyük ki belőle, távolítsuk el a szárvégét és nyomjuk ki a levelekből a folyadékot. Mérjük le az így kapott bazsalikom súlyát. A súlynak kétszeresét adjuk a szőlőmagolajból a bazsalikomhoz és alaposan pürésítsük botmixerrel. Éjszakára tegyük a hűtőbe pihenni, majd másnap kávéfilteren keresztül szűrjük le a bazsalikomolajat.

Gyúrjunk a lisztből, egy csipet sóból, 1ek olívaolajból és 1 tojásból tésztát. Ha szép homogén és kicsit “bőrös” tapintású lett a tésztánk, csomagoljuk fóliába és tegyük legalább 1 órára a hűtőbe pihenni.

Hámozzuk meg a répát és a gyömbért, majd vágjuk apró kockákra. Tegyük egy kis tálkába, szórjuk meg egy csipet sóval és kavarjuk el 1ek rizsborral és 1ek rizsecettel. Lefedve 1 órán át hagyjuk marinálódni, majd szűrjük le.

Vágjuk apróra a thai citromfüvet és a fokhagymaszárat. Adjuk az alapléhez és lefedve kis lángon hagyjuk kb. 1 órán át csendben rotyogni. Ezután szűrjük le a levet és öntsük hozzá a kókusztejet. Ízesítsük a levet sóval.

A nyúlhúst vágjuk nagyon finom apró darabokra. A chiliből távolítsuk el a magokat és az ereket, majd a thai bazsalikommal és fokhagymával együtt vágjuk finom apró darabokra. Kavarjuk el a nyúltatárral és fűszerezzük szójaszósszal, frissen őrölt korianderrel, borssal és sóval. Vegyük ki a tésztát a hűtőből és sodrófával vagy tésztagéppel nyújtsuk ki szép vékonyra. Tegyünk 1-1tk-nyi nyúltatárt a tésztára, ecseteljük körbe egy kevés vízzel, majd hajtsuk össze a raviolikat, szaggasuk ki és óvatosan nyomkodjuk meg a szélein. Forró sós vízben 2-3 perc alatt főzzük al dentére.

Tálaláskor előmelegített tányéron helyezzünk el 1-2ek gyömbéres répakockát. Húzzunk mellé csíkokat bazsalikomolajjal és helyezzünk a répára 2 derelyét. Asztalnál szedjünk rá a közvetlenül előtte botmixerrel kissé felhabosított levesből.