Hirdetés
Hirdetés

Kókusz brulée mangóval - Baracskay Angéla receptje

SZERZŐ: Igor
2014. június 19.
Baracskay Angéla alapvetően nagyon szereti a kókusz és a déli gyümölcsök kombinációját. Rengeteg variációt kínál, mint textúrákban, mint ízekben. A desszertnél a fő hangsúlyt a kókusz kapta, és erre építette fel a ropogós textúrákat. Ezek mélyítik, és kvázi nehezítik magát a desszertet, ezért kedvenc gyümölcsét, a mangót és hozzá jól illő savasabb ananászt használta fel. A desszertben nincs semmi kiugró, mindegyik íz kiegészíti egymást, a citrusok finoman kihozzák az ízeket. Utóízében megjelenik kedvenc zöldfűszere, a koriander, mely remekül passzol szinte minden déli gyümölcshöz. (A Lila Körtében a korianderes ananász fagyi nagy nyári sláger volt, télen pedig lekvár változatát készítette el gyakran Angéla.)
Hirdetés

Baracskay Angéla alapvetően nagyon szereti a kókusz és a déli gyümölcsök kombinációját. Ez ennél a desszertnél is látszik.

fotó: a szerző felvétele

fotó: a szerző felvétele


Rengeteg variációt kínál, mint textúrákban, mint ízekben. A desszertnél a fő hangsúlyt a kókusz kapta, és erre építette fel a ropogós textúrákat. Ezek mélyítik, és kvázi nehezítik magát a desszertet, ezért kedvenc gyümölcsét, a mangót és hozzá jól illő savasabb ananászt használta fel. A desszertben nincs semmi kiugró, mindegyik íz kiegészíti egymást, a citrusok finoman kihozzák az ízeket. Utóízében megjelenik kedvenc zöldfűszere, a koriander, mely remekül passzol szinte minden déli gyümölcshöz. (A Lila Körtében a korianderes ananász fagyi nagy nyári sláger volt, télen pedig lekvár változatát készítette el gyakran Angéla.)
Kókusz brulée
  • 100g tejszín
  • 150g kókusztej
  • 125g tej
  • 6 tojássárga
  • 75g cukor
  • 1 vanília

A tojásssárgákat a cukorral kikeverjük. A tejszínt, kókusztejet, tejet felforraljuk a vaníliával, és hőkiegyenlítéssel, keverve, fokozatosan ráöntjük a tojássárgás keverékre. Formába töltjük, és 100 fokon sütjük 30 percen keresztül. (Ha a teteje épp, hogy receg, már vegyük is ki.) Hagyjuk kihűlni és egy éjszakát állt a hűtőben.
Citrom toast

  • 90g tojás
  • 90g cukor
  • 90g süteményliszt
  • 90g olvasztott vaj (szobahőmérsékletű)
  • 1 citrom héja
  • 2g sütőpor

A tojást a cukorral habosra keverjük. Az olvasztott vajat hozzákeverjük spatulával. A sütőporral elkevert lisztet hozzászitáljuk, majd a reszelt citromhéját is hozzáadjuk. Formába töltjük, 170 fokon aranybarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd fagyasztóba tesszük, és másnap hajszálvékonyra szeleteljük. Sütőbe tesszük 170 fokon és megpirítjuk.
Lime meringue

  • 50g tojásfehérje
  • 50g cukor
  • 25g porcukor
  • 1 lime héja

A tojásfehérjét felverjük a cukorral. Majd spatulával átforgatjuk a szitált porcukorral és a lime reszelt héjával. 100 fokon 1-1,5 óra alatt kiszárítjuk.

fotó: a szerző felvétele

fotó: a szerző felvétele


Mango sorbet
  • 450g mango püré
  • 50g citrom leve
  • 100g cukor
  • 185g víz
  • 50g glükóz
  • 2g stablizátor

A cukrokból és vízből készítünk egy cukorszirupot, hozzáadjuk a citrom levét és a mangó pürét. 56 fokig melegítjük, és átturmixoljuk a stabilizátorral. Hagyjuk állni egy éjszakát, majd fagylaltgépben vagy paco jetben elkészítjük. (Utóbbinál fagyasztjuk.)
Posírozott ananász

  • 1:1 cukorszirup
  • 1 csillagánizs
  • 1 citrom héja
  • 1 ananász

A felszeletelt, megtisztított ananászt a cukorszirupban és a fűszerekkel alacsony hőfokon posírozzuk.
Koriander “kaviár”

  • 20g tápióka
  • 1 csokor koriander
  • zöld és sárga ételfesték

A tápiókat egy éjszakára korianderes vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük és friss koriandercsokorral egy kis cukorral és citrom levével a színezett vízben addig főzzük, míg a gyöngyök kaviárhoz nem hasonlítanak. Hideg vízzel átszűrjük, így a szemek elválnak egymástól.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram