Reggelizz, mint egy király! Az angol királynő akár ezzel is leülhetne reggelizni minden áldott nap, de mint egykori séfjének vallomásából kiderült, II. Erzsébet nem azért él, hogy egyen, hanem azért eszik, hogy éljen.

És bizonyára valamit jól csinál/eszik, hiszen a brit monarchia történetében még sosem volt olyan uralkodó, aki ilyen hosszú ideig, egészen pontosan hatvanöt éve lett volna trónon. “A királynőt nem különösebben érdekli az étkezés. Sokkal több figyelmet szentel a lovainak és a kutyáinak” – árulta el a CNN-nek Darren McGrady, aki 1982 és 1993 között volt a királyi család szakácsa. Bár a királynő számos estélyen vesz részt, melyeken jellemzően ötfogásos vacsorát kapnak a vendégek, nehéz ételekből és sok-sok desszertből, azonban amikor nem társaságban eszik, a volt séf szerint állandóan grillezett vagy sült halat választ, zöldségekkel és salátával, sosem burgonyával. “Ennyi. Semmi több. A királynő nagyon fegyelmezett. Bármi az asztalára kerülhetne, amit csak szeretne, de pont ez a fegyelmezettség tartja fitten és egészségesen.”

Az egykori séf azt is elmondta, hogy a konyhában még most is használnak olyan főzőedényeket és étkészleteket, amelyek lassan kétszáz évesek, és Viktória Királynő pecsétjével vannak ellátva.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a királynő nem haladó gondolkodású, hiszen ha teheti, ragaszkodik hozzá, hogy minél több helyben termesztett alapanyag kerüljön az asztalára, árulta el McGrady, aki korábban a londoni Savoy-ban dolgozott séfként. És hogy mit jelent a “helyben termesztett” a királynő számára? Mindazt, ami birtokain, azaz a Balmoral, a Buckingham és a Windsor palota környékén megtalálható. “És imádja a csokoládét. De csakis az étcsokit, a tejes és a fehér változat nála nem jöhet szóba” – tette hozzá a séf, akit lehet, hogy pont a pletykáló kedve miatt nem alkalmaz már a királyi család.