Hirdetés
Hirdetés

Ki mer gúnyt űzni a francia gasztronómiából?

SZERZŐ: DiningGuide
2016. augusztus 3.
Andy Warhol 1962-es Campbell-féle leveskonzerv-sorozata ma már történelem – mármint művészet-történelem, hiszen elindította vele a pop-art irányzatot, aminek mindig is a legnagyobb képviselője maradt. Három évvel korábban született szakácskönyve azonban nem biztos, hogy bevonul a gasztronómia történetébe... A Wild Raspberries című könyvnek, amit barátjával, Suzie Frankfurttal együtt Warhol írt és illusztrált, igazából nem is a […]
Hirdetés

Andy Warhol 1962-es Campbell-féle leveskonzerv-sorozata ma már történelem – mármint művészet-történelem, hiszen elindította vele a pop-art irányzatot, aminek mindig is a legnagyobb képviselője maradt. Három évvel korábban született szakácskönyve azonban nem biztos, hogy bevonul a gasztronómia történetébe... A Wild Raspberries című könyvnek, amit barátjával, Suzie Frankfurttal együtt Warhol írt és illusztrált, igazából nem is a szakácskönyvek, hanem inkább a művészeti albumok között van a helye. A mű ugyanis, bár az illusztrációk mellett természetesen recepteket is tartalmaz, leginkább ironizál a magas konyhaművészeten, tele szándékos és vicces elírásokkal és ilyenfajta receptekkel: Trader’s Vic-féle kismalacsült – amihez a szakácsnak az instrukciók szerint az első dolga, hogy küldjön el egy sofőrt a Pláza Hotel éttermébe, és onnan szerezzen egy szopós malacot. Vagy ott van a Greta Garbo omlett, amivel kapcsolatban fontos tudnivaló, hogy „egyedül, gyertyafénynél kell elfogyasztani”. De van benne egy „torte a la Dobosch”-recept is, amihez meg egy habverőért kell gyorsan elszaladnunk, amit a végén felakasztunk a sütő fölé...
A könyv 19 rajzára és litográfiájára tegnapig lehetett licitálni a Christie’s aukciósháznál.
Forrás: finedininglovers.com

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram