Alain Caron és Jacques Pourcel a Sofitel és a Gourmet Fesztivál vendégei voltak
A Gourmet Fesztivál előtt hazánkba látogatott Alain Caron és Jacques Pourcel sztárséf, akik többek között a fesztivál díszvendégei is voltak, és vacsorákkal egybekötött főzőkurzusokat tartottak a Sofitelben. Itt tartózkodásuk első napjaiban beszélgettünk velük a pályafutásuk kezdetéről, magyarországi emlékeikről, s arról, mi változott Budapesten, amióta nem jártak itt.
Több évtized után tértek vissza Budapestre. Milyen gasztronómiai változást látnak a városban?
J.P.: 15 éve nem jártam Magyarországon. Ami nagyon szembeötlő volt, amint beléptem a konyhába, hogy sokkal motiváltabbak az emberek, sokkal ügyesebb séfek dolgoznak. 15 évvel ezelőtt a személyzet nem igazán érdeklődött a konyha iránt. Szintén feltűnt az alapanyagok kiváló minősége, amivel ma már dolgozni lehet Budapesten.
A.C.: Ami nekem azonnal feltűnt, hogy van Michelin-csillagos étterem a városban. Nem is egy, hanem egyből három. Ez azt jelenti, elért a város valamilyen szintet. Ki fogom próbálni amíg itt vagyok, ha lehet, mindet. A séftől, Jeremy Cayrontól tudom, hogy ezeken az éttermeken kívül is vannak nagyon jó helyek a városban, amik közül egy párat szintén ki szeretnék meglátogatni. Nagy örömmel tölt el, hogy Budapest túllépett azon a tendencián, amivel 35 évvel ezelőtt találkoztam, amikor utoljára itt jártam. Akkor ugyanis kolbászlevest, libamájat és paprikát lehetett csupán enni. Ám ehhez képest most jelentős a változás. Az internet világában összement a tér-idő-távolság, sokkal gyorsabban eljutnak a hírek a világba. Egészen biztos vagyok benne, hogy hamarosan egy nagy séf kerül ki ebből az országból, aki pillanatok alatt ismert lesz a világban. Hiszen ilyen változás mellett ez elkerülhetetlen.
A Michelin-csillagos éttermeken kívül elértük, hogy 2016-ban Budapest rendezheti meg a Bocuse d’Or európai selejtezőjét.
J.P.: Nagyon fontosnak tartom, hogy Magyarországon nagyon jó termékek és kiváló séfek vannak, ezért abszolút jogosnak tartom, hogy itt rendezik a selejtezőt. Budapest megérdemli ezt a lehetőséget.
A.C.: Ami nagyon-nagyon fontos lesz a magyar séfek számára, hogy megvédjék a saját termékeiket, technológiájukat, konyhájukat, hogy ebből tudjanak majd tovább lépni a következő szint felé. Mert akármilyen étterembe megy az ember, mindegy hány csillaga van, amit az ember Magyarországon keres, az a magyar étel. Ezt minden pillanatban szem előtt kell tartani, főleg akkor, ha ilyen világméretű ismertség előtt áll egy ország.
[tw-divider][/tw-divider]
A francia származású Alain Caron egy gasztronómiai jelenség. A gasztronómiával kapcsolatos bármely témában eláraszt bárkit történeteivel, hihetetlen tudásával és híres ismerőseivel a szakmából. Dolgozott több Michelin-csillagos étteremben séfként, számtalan szakácskönyvet adott ki, újságíróként a világ valamennyi híres séfjével készített interjút, dolgozott ételfotósként, főzött tévében és a szakma szinte minden részébe belekóstolt. Rendszeresen utazik szerte a világban, és jelenleg a MasterChef televíziós műsor zsűrijében is szerepel Hollandiában.
A francia Montpellier-ből származó Jacques ikertestvérével, Laurent-el néhány év alatt a francia gasztronómia legkiemelkedőbb nagyköveteivé váltak. 2010-ben kiválasztották őket, hogy képviseljék a francia konyhát a Shanghai-i Világkiállításon 6Sens éttermükkel. Elhivatottak szakmájuk iránt, ezért 1988-ban Olivier Château társukkal együtt létrehozták a Le Jardin des Sens in Montpellier éttermet. A mediterrán ételeiről és kifinomultságáról híressé vált hely nem sokkal a nyitás után kiérdemelte első Michelin-csillagát. Híresek a déli jellegű ételeikről, ami eltér a megszokottól, ugyanakkor hű marad a hagyományokhoz. Számukra minden az ételekről szól és karrierjüknek köszönhetően kreativitásuk teljes szabadságot élvez. Gasztronómiai lábnyomuk olyan helyeken található meg, mint Párizs, Shanghai, Bangkok, Tokyo, Marrakesh, Algír, Beirut és a világ még számos pontján.
[tw-divider][/tw-divider]