Hirdetés
Hirdetés

Karácsonyi ajándékötletek "gasztro-haladóknak"

2016. december 16.
Egy, az excell táblázatokban elfáradt szem és kéz szívesen nézeget, és persze alkot például esténként otthon egy tányérdesszertet? Esetleg gondosan, ám tanácstalanul válogat a bor szortimentből a párunk? Ha nem szeretnénk a sokadik szakkönyvet vagy szakácskönyvet átnyújtani az ünnep alkalmából, számukra remek ajándék lehet egy tematikus gasztro élmény kurzus karácsonyra. A kínálat igen bőséges, de […]
Hirdetés

Egy, az excell táblázatokban elfáradt szem és kéz szívesen nézeget, és persze alkot például esténként otthon egy tányérdesszertet? Esetleg gondosan, ám tanácstalanul válogat a bor szortimentből a párunk? Ha nem szeretnénk a sokadik szakkönyvet vagy szakácskönyvet átnyújtani az ünnep alkalmából, számukra remek ajándék lehet egy tematikus gasztro élmény kurzus karácsonyra. A kínálat igen bőséges, de egy-két helyre érdemes figyelni.
GasztroWerk
Ha sietünk, még elcsíphetünk egy helyet a jövő év márciusában induló képzésükre. „Otthon profi szakács, étteremben profi fogyasztó, piacon profi vásárló – ő a Werk Akadémia gasztronómus képzésének végzett hallgatója.” - foglalják össze röviden a lényeget. Nem kell megijedni, nem csak a friss tudásra szomjas szakmabelieket fogadják, egy lelkes konyhatündér is megtalálja a számításait a tanfolyamon. Hobbiszakácsoknak és gourmandoknak egyaránt remek meglepetés lehet a kurzus. Az alapismereteken kívül a praktikum is előtérbe kerül, a közös főzések mellett a hazai csúcséttermek konyháinak is kinyílik az ajtaja a hallgatók előtt. A főzés kulisszatitkai azonban nem elegendőek ahhoz, hogy elkápráztassuk a családot, de itt azt ígérik a legtitkosabb alapanyag lelőhelyekre, a piacok ászaihoz is eljuttatják a GasztroWerk hallgatóit. A képzés azoknak jelenthet felejthetetlen élményt, akik szomjaznak az étel és italfogyasztás friss trendjeire, a hazai és a külföldi gasztronómiai paletta aktualitásait vadásszák. Sőt, realista álmaikban egy saját étterem, kávézó nyitása is szerepel, és ehhez úgy érzik stabil gyakorlati tudást szeretnének szerezni.
Az irányokat Segal Viktor szakmai útmutatásai alapján állították össze, ez már garancia lehet arra, hogy az élménytúra a gasztronómia titkait és fogásait nem rejtegetik előlünk. A kurzus alatt a hazai gasztro élet legjavával ismerkedhetünk, köztük a legsikeresebb vendéglátósokkal, mesterszakácsokkal, cukrászokkal, szakácskönyvírókkal, szakírókkal, gasztro-stylistokkal. Néhány név a listáról: Forrai Miklós (Café Alessio), Gianni Annoni (Trattoria Pomo D'Oro), Hlatky-Schlichter Hubert (Babel), Lexa András igazgató (Costes Downtown), Marcz Éva cukrász (Monofu), Nyíri Szása (Aranykaviár), Pintér Katalin (Gerbeaud Ház), Segal Viktor nemzetközi séf.
L'École de Grande Pâtisserie
A budapesti francia cukrásziskola nemrég nyitott a Novotel Hotelben. Az alapanyagokat és a szükséges kellékeket Franciországból hozzák a tulajdonosok, ez már garancia egyfajta minőségre, igaz? Csábítóan hangzik, hogy sok fűszert csak a helyi, regionális, francia szakemberek ismernek, amivel dolgozhatunk. Egy cukrászat iránt élénken érdeklődőnek nagyszerű meglepetés lehet egy kurzus a L'École de Grande Pâtisserie-ben. Jó hír, hogy nem csak felnőtteket várnak, gyerekek is alkothatnak, ők 1-1,5 órás minikurzusokon vehetnek részt.
Az speciális cukrászműhely megálmodói azt ígérik, hogy itt nem a recept a szentírás, a technikák elsajátítása nagyobb fókuszt kap náluk. Ha a mi karácsonyfánk alatt bújna meg egy voucher, legjobban az Óriás Macaron kurzusnak örülnénk. Egy jó macaron elkészítése roppant macerás, ám a végeredmény bármiért kárpótol. Itt, bár a megszokottól picit nagyobb macaronokat alkothatunk, a technika máris a kisujjunkba lesz. És édességből soha nem elég, ezért kinéztünk, egy másik kurzust is. Mille-feuille. A könnyed falatokat gondos szakértelemmel tudjuk habkönnyű, profi desszertként tálalni, és itt megmutatják nekünk a legapróbb műhelytitkokat is. Egy sütiimádó hobbicukrászt biztosan elkápráztatunk egy voucherrel. Jövőre pedig tesztelhetjük a tanultakat!
Bortársaság Borsuli
A borokhoz manapság mindenki ért, de legalábbis szeretne. Ha van a környezetünkben családtag, vagy barát, aki arcán nagy mosoly jelenik meg egy palack különleges bor láttán, egy borsuli belépőnek biztosan örülne. A Bortársaság Borsulijában az egészen kezdők és a már gyakorlott kóstolók is találnak újdonságot, de leginkább a hobbi kóstolóknak nyújt lehetőséget az ismeretbővítésre. A közvetlenség, a gyakorlatiasság és a sok-sok információ alap, a borok adottak, így feszengés nélkül, vizsgakényszert mellőzve sajátíthatjuk el az adott tematikus borsor és téma minden információját. Vörösbor ABC, Fehérbor ABC, Pezsgő ABC az alapkínálat. Biztosan a nyári emlékek hatására, de mi most az Olaszország – Proseccotól Sziciliáig kurzust választanánk, természetesen csakis ajándékba. Az olaszok büszkék, bármiről legyen is szó, de a gasztronómiájukra, a boraikra főképpen. Bár a nevük, a jelöléseik nem mindig egyértelműek egy magyar szem és fül számára, a kurzuson minden „titokra” fény derülhet. Régiók, szőlőfajták, eredetmegjelölések, a legismertebb borok, mindenről lehull a lepel.
De a francia, a spanyol borok rajongóit is meglephetjük külön voucherrel, sőt, akár már az Újvilág borait is alaposan kiismerhetjük a Borsuliban.
Halkan szeretnénk megjegyezni, hogy a szemfülesek elkaphatnak egy-egy különleges kurzust is, hiszen a Borsuliban feltűnik időnként Dr. Fiáth Attila is oktatóként, az első magyar borszakember, aki már szinte csak egy karnyújtásnyira van a Master of Wine címtől.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram