Kicsit megbújva, a kapualjak között alig észrevehetően rejtőzik a Bajcsy-Zsilinszky út közepén a Tama Budapest, a pár hónapja megnyílt étterem.

Véletlenül, viszonylag nehezen veszi észre az ember a Tama bejáratát. Az Arany János utca és a környékbeli sétálóutcák zsúfolt helyeitől pedig nincs is távol. Ennek ellenére sok a betévedő vendég, főleg külföldiek, akik talán pont egy kicsit nyugodtabb helyet keresnek. Az étterem berendezése elegáns, hangulata otthonos, mintha egy nappaliba érkeznénk, ahonnan ráadásul egy hatalmas üvegablakon keresztül belátunk a konyhába is. Kiss Gergely séf és szakácsai is jól látják az érkező vendégeket, (köszönnek is nekik), így nem véletlen támad az az érzésünk, mintha vendégségbe érkeztünk volna. Kiss Gergely gyakorlott szakács, nagy szállodákban és a Villányi Mandula étteremben dolgozott séfként, majd több évig a székesfehérvári 67 étterem konyháját vezette, aztán a Fausto’s étterem csapatát erősítette, és most itt, a Tama Budapest konyhájában készít (ahogy ők mondják) hagyományos magyar fogásokat, kis olasz beütéssel. Fine dining.

Az intim hangulatú étteremben szinte mindenki halkan beszél. A főpincér  felkészült és láthatóan nagyon lelkes. Az étlappal tökéletesen tisztában van, az ételekkel kapcsolatos kérdeseinkre szívesen és szakszerűen válaszol. A borlap nem a megszokott, jól ismert  nagykereskedők által forgalmazott tételeket tartalmazza. Sok a kis pincészetből érkező bor, melyek árai – az étterem minőségének viszonylatában – több mint barátságosak.

A vacsoránk előtt házi készítésű baguette-et kapunk, sózott vajjal. A baguette friss, szép levegős szerkezetű, jó ízű. Üdvözlőfalatként egy kis korianderes uborka krémleves érkezik, mellette friss kecske sajttal. A friss, üdítő, szép savú leves étvágygerjesztő.

15681662_1429026103774406_755489022_o

A rendelést követően meglepően gyorsan megérkezik az első fogás. A gyömbéres sütőtök krémlevest széles peremű gourmet tányérban tálalják. A kisméretű sütőtök gombócokra a felszolgálók öntik rá a levest az asztalnál. A tányér peremén lime-, narancs-, és citromhéj darabkák, amelyek illata rögtön beindítja a képzeletünket. A leves korrekt, jó ízű , de a citrusok illatának “dinamikája” a leves ízében nem köszön vissza, egy picit több izgalmat vártunk.

Az előétel kacsamáj terrine kamillával és almával. A lapos hengerre formázott terrine szelet külsejét cantuccini morzsába forgatták és hibiszkuszos sóval fűszerezték. A máj mellett almakrém csíkok, és néhány kisebb méretű kamilla zselé gazdagítja a tányért. A máj terrine jól van elkészítve, friss, oxidációnak nyoma sincs, az ízek jól passzolnak egymáshoz. Az étel összeségében pasztel hatású, egy kis “élénkség” és a kamilla zselé intenzításának fokozása még emelne a szép tányér amúgy is magas minőségén.

A felszolgáló által javasolt borok az ételekkel szépen működnek. Az egyik főfogás a mangalicapofa céklarisottóval. A nagyon jól készített, szépen glaszírozott, omlós mangalicapofa íze kifejező, a hozzá adott jus mély hús ízű és vibrálóan friss, ez a hús egyértelműen az est fénypontja, önmagában is zseniális. Az alátálalt risotto helyesen készítve, al dente érkezik, az íze korrekt, de egy kicsivel “több” és élőbb cékla íz és annak savai megkönnyítenék ezt az alapjaiban fajsúlyos tányért. A másik főételünk gyöngytyúkmell szeder habbal. A hús minősége rendben, készültsége jó, az íze finom, hozza a tőle elvártakat. A húsra tálalt szederhab jó gondolat, édes-savassága szépen frissíti a gyöngytyúk mellét. A többféleképpen tálalt cukkini textúrák jól készültek, a tálalás látványos, de a zöldségekkel itt is történhetne egy kicsivel több izgalom.

A desszertejeink előtt egy kis ajándék elődesszertet kapunk, fehércsokis panna cottát, málnaöntettel. A panna cotta szerkezete lágy, a málna öntettel nagy klasszikust alkotó desszert íze finom.  Az egyik desszertünk egy látványossan tálalt klasszikus túrógombóc, amely egyetlen levegős szerkezetű, lágy gombóc, citromhéjjal ízesítve, bőséges tejfölhabbra tálalva, porcukorral meghintve. A másik desszertünk a csokoládétorta sós karamell fagylalttal szintén olyan választás, amivel nem hibázhat a vendég, jól készített csokoládé mousse torta szépen tálalva sós karamellával.

csokitorta

Összeségében elégedetten távozunk a helyről, a kóstolt ételeket szerettük, jól éreztük magunkat, talán egy kicsivel több bátorságra biztatnánk a konyhát.