Azt a Kárpát-medence szülötteként is sejteni lehet, hogy nem illik itt-ott dobolni étkezés közben az evőpálcikákkal. De azt gondolták volna, hogy a nyitóképen látható pálcikaelhelyezés is merőben illetlen a japán etikett szerint?

Mutogatás

Valljuk be, adja magát. Két eszköz a kezünkben, amelyek nyílegyenesek. Ráadásul pálcák. Úgy szocializálódtunk, hogy a tanárok pálcával mutogattak a táblán, a térképen, rosszabb esetben a padban ülő diákokra is. Azonban az ázsiai éttermek nem arra vannak kitalálva, hogy most végre mi is kiéljük magunkat, és pálcával mutogassunk.

Lenyalás

Óriási illetlenség lenyalni az evőpálcikát.

Dobolás

Ahogyan a villával nem fésülködünk, a késsel nem reszelgetünk, úgy az evőpálcikákat sem illik kreatívan hasznosítani két fogás kiérkezése között. Az ázsiai etikettnek megfelelően pedig különösen illetlennek számít hangkeltés céljából használni pálcikáinkat.

Ledöfés

Bizony-bizony, bár az éhes európai olykor nem lát jobb megoldást az élelem megszerzésére, az evőpálcákkal nem illik beledöfni a húsba, a tésztabatyuba vagy épp a makacs kis mocsiba. Az evőpálcák együttes (!) használatával bizony csak fogni, és így megemelni ér. Nem azért pálca a pálca, hogy döfködjünk vele.

A legsértőbb döfésnek az számít, ha a pálcikákat az ételbe merőlegesen beledöfjük.

Ennek jelentős oka van. Halotti szertartásokon tálalnak így ételt, a végességet megjelenítve.

Kétkezes technika

Ha az európai kéznek és agynak sokkal logikusabbnak is tűnik az étel tányérról való becserkészéséhez a kétkezes pálcikahasználat, ez bizony tabu Ázsiában. Egy kéz, két pálcika. Nem játszunk kés-villásdit a pálcikákkal.

Dörzsölgetés

Talán mert kettő van belőle, és mert egymáson hengergethető a két pálca, ezért érezheti úgy sok vendég, hogy unalmában jó ötlet a két pálcát egymáson gurigatni unalmunkban.

Különösen sértőnek számít egy japán étteremben, ha mindezt imádkozó kéztartásban tesszük,

vagyis felfelé mutató pálcákkal, a tiszteletadás kéztartását imitálva a tenyerünk között hengergetve a pálcikákat.

Tányér peremén pihentetés

Bizony, mellette illik, és semmiképpen sem a tálka/tányér szélén. Ehhez (ha minden igaz) kapunk is megfelelő eszközt, de a biztonság kedvéért mutatjuk is.

Pálcikamegfordítás

Ez valójában nem nyugati típushiba, hanem ázsiai. Sokan úgy nyúlnak hozzá a társaság ételéhez, hogy a kezükben megfordítják a pálcikákat, és a másik végükkel nyúlnak bele a tálba. Ez nyilvánvalóan nem higiénikus, illetlen dolog. De valljuk be, ez egy nyugati étkező fejében valószínűleg meg sem fordul. Ez afféle igazi ázsiai illetlenség.

További pálcikailletlenségek

A kezünk méretéhez nem illő pálcák használata. Ez természetesen a saját pálcákra értendő, és nem arra, ha egy étteremben kapunk pálcikákat. A hüvelykujjunk és a mutatóujjunk szélesre tárásával kapott hosszúság, plusz ennek a félszerese (tehát a másfélszerese) adja a kezünkhöz illő pálcák ideális hosszúságát.

Össze nem illő pálcák használata: egyik piros, másik natúr… mintha két pár cipőt hordanánk az utcán.

“Lapátolás”: a tálka vagy tányér szánkhoz billentése, és annak tartalmának “kanalazása” a pálcikák hathatós segítségével.

“Cigizés” a pálcikákkal: szinte leírni is kínos, de nem illik sem egy, sem két pálcikát a szánkba véve várni a következő fogást. Még kínosabb szánkban a pálcikákkal rágcsálni azokat.

A legcikibb. A pálcikák fülünk mögé tűzése. Mint a szakik a ceruzát. Sem egy vagy több pálcát, sem étkezés előtt, közben vagy után ne tűzzünk a fülünk mögé!