Hirdetés
Hirdetés

Japán lelemény: borravaló helyett hajtogassuk ki hálánkat!

SZERZŐ: DiningGuide
2018. január 29.
Japán azon országok egyike, ahol a vendéglátóhelyeken nem szokás borravalót adni – ne is próbálkozzunk vele. Egész egyszerűen nem része a helyi kultúrának, a pincérek csak zavarba jönnek tőle, és egy kissé kínos rituálé keretei közt vissza fogják adni.
Hirdetés

Ettől függetlenül a japán vendégek is szeretik kifejezni hálájukat a pincérek, a szakács és úgy általában véve az étterem felé, hiszen mégiscsak egy legendásan udvarias népről van szó. Igen ötletes megoldást találtak a tetszésük kinyilvánítására: az üres pálcikatartó papírtasakból origamiszerű szobrocskákat hajtogatnak.
Juki Tacumi, egy pincérből művésszé avanzsált japán férfi e szokásból alkotott művészi projektet. Tacumi Japán minden tájáról gyűjtött össze több ezer különleges és szokatlan pálcikatasak-alkotást, és Japanese Tip (azaz A japán borravaló) címmel kiállítást nyitott a gyűjteményből.
A 2013-ban hobbinak indult hóbort idővel elképesztő méreteket öltött. A művész fejébe vette ugyanis, hogy szert tesz több mint 13 ezer „borravalóra”, amelyből nyolcezer alkotást közszemlére is bocsátott tokiói installációjában.

A szobrocskák igencsak sokfélék: van köztük csillag és szívforma, felbukkannak különféle állatok, de Tacumi kedvence a garnélarák, mivel az formájában egyszerre nagyon ismerős és japán, igen összetettnek hat, ugyanakkor könnyű elkészíteni.
Csemegézzenek Tacumi munkáiból a művész Facebook-oldalán, ahonnan a képeink is származnak.
Forrás.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram