Emlékszünk még a 2004-es Super Size Me című dokumentumfilmre, ahol a film rendezője, Morgan Spurlock egy hónapon át minden nap a McDonald’s-ban evett? A rendhagyó gyorskajadiéta testi és lelki következményeit kiheverve, az amerikai filmes 13 év elteltével újabb filmet forgatott. 

Az egészségtelen táplálkozásban rejlő veszélyekre ezúttal úgy hívja fel a figyelmet, hogy maga is a probléma részévé válik: saját gyorséttermet nyit.

A Holy Chicken (magyarul Szent csirke) című második részben Spurlock a gyorsétteremláncok és a nagyipari csirketenyésztés kapcsolatát járja körül. A filmben bepillantást nyerhetünk saját éttermének működésébe, valamint testközelből ismerhetjük meg az üzletág bevett marketing- és értékesítési fogásait.

Az eredeti Super Size Me nem csak a nézőkre volt nagy hatással: az egész iparág üzletpolitikáját megváltoztatta. A film megjelenése óta látszólag minden gyorsétterem egészségtudatosabbá vált.

Manapság bevett gyakorlat egészségesnek címkézni azokat az élelmiszereket is, amelyek távolról sem azok (így például a „ropogós” csirke az olajban sült szinonimája). Spurlock új filmjében éppen ezekre a manipulatív technikákra hívja fel a figyelmet.

A Super Size Me második részét a múlt héten mutatták be a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon.