Hirdetés
Hirdetés

Így készülnek a sztárséfek a kávé és a csúcsgasztronómia randevújára

SZERZŐ: DiningGuide
2017. február 20.
Február 23-26. között, második alkalommal várja a gasztronómiai iránt érdeklődő közönséget a budapesti Nespresso Atelier. A Nespresso és a Dining Guide közösen, Magyarország topséfjeivel együtt hívta életre a rendezvényt, amely az atelier francia szó jelentéséhez hűen egyfajta műhely lesz: a vendégek nemcsak kávé által ihletett csúcsgasztronómiai fogásokat kóstolhatnak, hanem betekintést nyerhetnek azok elkészítésébe is A napokat 3 […]
Hirdetés

Február 23-26. között, második alkalommal várja a gasztronómiai iránt érdeklődő közönséget a budapesti Nespresso Atelier. A Nespresso és a Dining Guide közösen, Magyarország topséfjeivel együtt hívta életre a rendezvényt, amely az atelier francia szó jelentéséhez hűen egyfajta műhely lesz: a vendégek nemcsak kávé által ihletett csúcsgasztronómiai fogásokat kóstolhatnak, hanem betekintést nyerhetnek azok elkészítésébe is
A napokat 3 különleges kávépillanat köré szervezik: brunch, ebéd, vacsora - melyek fogásait minden nap más-más magyar és olasz Michelin-csillagos sztárséf készíti el. A rendezvény szakértői között tudhatjuk többek között Sárközi Ákost (Borkonyha), Palágyi Esztert (Costes Restaurant), Segal Viktort, Ádám Csabát (Olimpia Étterem), Barna Ádámot (St. Andrea Wine & Gourmet Bar), Herczeg Ágnes borszakértőt és Nagy Zsolt kávészakértőt is. Őket kérdeztük arról, hogy mivel készülnek a különleges alkalomra.

Palágyi Eszter, Magyarország egyik legtehetségesebb női séfje, a Michelin-csillagos Costes konyhafőnöke például nagyon szereti a vadhúsokat kávéval párosítani, ezért esett a választása egy őzhúsos fogásra az Atelier-n. „Ebben a kombinációban most készítek ilyet először. Az egyszerű ízek vonzanak. Imádom a kávé illatát, igazi kihívás volt olyan receptet fejleszteni, amiben megmarad a kávé aromája és ízélménye.”

Sárközi Ákos, akinek a konyhafőnöksége alatt a Borkonyha 2014-ben Michelin-csillagot szerzett : „A Borkonyhában egy ízekben gazdag konyhát viszek, amely a szabadságra épül. Ezt a szabad, ugyanakkor kifinomult világot szeretném majd megmutatni az Atelier eseményen az általam készített fogásokban. A kávé számomra olyan, mint a bor: kifinomult és érzéki.”

Az Atelier rendezvénysorozat házigazdája, Segal Viktor, a „Segal Viktor konyhája" elnevezésű élményvacsorák szervezője, 3 szakácskönyv szerzője. Idén is az alapanyagok és a kávé tökéletes harmóniájának megtalálása volt a célom, vagyis az, hogy amikor leteszem majd a tanyérokat az asztalra a vendégek elé, úgy érezzem, hogy azok pontosan olyanok, mint én. Bízom benne, hogy ez sikerül.”

Ádám Csaba, az Olimpia Étterem vezetője, akinek a szakmája egyben a hobbija is. Ha nem az étteremben van, akkor főzőiskolában tanít. Igazi kávérajongó, akit a kávé íze és illata is elbűvöl. „Az Atelier-re készített fogásokban többféle módon is megjelenik a kávé, van amiben főszereplő, másban inkább fűszer. A kávé mellett hangsúlyosak a szezonális hozzávalók. Izgalmas a kísérletezés, hiszen sokszor a látszólagos diszharmóniákból is nagyszerű ízkombinációk születnek.”

Barna Ádám, a St. Andrea Wine & Gourmet Bar séfje, 2016-ban elnyerte „Az év felfedezettje” elismerését. „Az Atelier-n való részvétel előtt ritkán használtam kávét az ételeimben. A receptfejlesztés során döbbentem rá, hogy mennyi mindennel harmonizál jól. Borokhoz gyakran szoktam ételpárokat készíteni, ehhez hasonlóan sokszínű és kihívásokkal teli a kávés harmóniák felfedezése is.  Egy biztos: a sztereotipiákat el kell felejteni ahhoz, hogy új ízélményekre találjunk rá.”
 
A 4. nap estéjén, február 26-án öt, együtt összesen 8 Michelin-csillagot számláló séf többfogásos fine dining gourmet vacsorát készít a különleges esemény vendégei számára. Palágyi Eszter, Sárközi Ákos és Mészáros Ádám (Onyx) fogásaiban központi szerepet kap a kávé, amely sokféle formában fordul majd elő a tányérokon, és messze túlmutat majd az eddig ismert alkalmazási területeken. Az est séfmesterei között két olasz sztárséf is helyet kap majd: a két csillagos La Peca tulajdonosa és vezetője, Nicola Potinari; valamint Giancarlo Perbellini - a két, majd legújabb étterméért egy újabb csillagot szerzett - Casa Perbelli tulajdonosa, aki idén a Volkswagen Dining Guide Év Étterme Díj odaítélésében valamint a Dining Guide Top 100 Étteremkalauz összeállításában is segédkezett . Ez a különleges csapat alkotja meg az első nyolc-csillagos vacsorát Magyarországon.
Nespresso Atelier 2017. február 23-26.
Helyszín: Várkert Casino

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram