A Michelin Guide tavalyi első, bangkoki kiadásában Jay Fai étkezdéje volt az egyetlen csillagot érő street food létesítmény. A csillag óta többórás,olykor akár félnapos várakozásra is számíthatnak azok, akik foglalás nélkül érkeznek. A hetven fölött járó Jay Fai ugyanis nem hajlandó változtatni az étkezde és az ételek készítésének eredeti koncepcióján – és mellesleg árat sem emelt. A hét hat napján, több mint napi tizenkét óra hosszat áll a wok mellett, és minden fogást továbbra is ő maga készít el.
Olvasta már korábbi cikkünket a thai főváros Michelin-csillagot érdemlő street food étkezdéjéről? A bangkoki szupernagyi csillagot érdemelt
A MAD szimpóziumot a koppenhágai Noma séfje, René Redzepi hívta életre még 2011-ben. Az előadássorozat minden évben a gasztronómia legizgalmasabb alakjait szólaltatja meg. A múlt héten lezajlott idei konferenciára a bangkoki Jay Fai is meghívást kapott, hogy bemutassa, hogyan is készíti híres rákos omlettjét.
Jay Fai ezúttal is hangsúlyozza, hogy ő nem séf, csupán egy szakácsnő. A pódiumon valószínűleg közel sem érzi magát olyan otthonosan, mint bangkoki wokja mellett. Ugyan odahaza is hozzá van szokva, hogy a vendégek főzés közben minden mozdulatát követik, hiszen a gasztronómiai trendektől teljesen függetlenül, Jay Fai étkezdéjében is nyitott a konyha – itt azonban szemmel láthatólag zavarban van.
Van benne anyag
A rákos omlett egyébként bangkoki street food viszonylatban igencsak drágának számít. Jay Fai már a Michelin-csillag előtt is ezer thai bahtot kért érte, ami átszámolva kb. nyolcezer forintnak felel meg. Az árból az alapanyagköltség miatt korábban sem engedett, ugyanis az omlettet nem kommersz bárhol olcsón fellelhető, hanem minőségi rákhússal tölti meg. A hangsúly azonban
nem a különleges, netán titkos alapanyagokon van, hanem a hosszú évek alatt begyakorolt, tökéletes mozdulatokon.
Hogyan készül a csillagos omlett?
Egy tálban a felvert tojáshoz Jay Fai némi lisztet kever, hogy ropogósabb legyen az omlett, majd hozzáteszi a rákhúst. Ez az omlett a thai szakácsnő elmondása szerint háromszor akkora, mint amit a bangkoki étkezdéjében árul, ezért kicsit tovább tart az elkészítése.
A felvert tojással kevert rákhúst bő olajban sütni kezdi a wokban. Miután kicsit összesült, önt még rá a felvert tojásból, hogy a rákos massza könnyebben formázható legyen. A rákhúst az omlett belsejében tartani nem könnyű művelet, ezért Jay Fai fokozatosan adja hozzá a felvert tojást. A szakácsnő elmondása szerint
az első ránézésre túlságosan bőnek tűnő olajtól se ijedjünk meg,
a végeredmény nem lesz túl olajos, az omlett belseje puha marad, a kérge pedig aranybarnára sül. Lássuk!