Miközben mi nap mint nap a friss, feldolgozatlan élelmiszerek és természetes alapanyagok használatának fontosságát hangsúlyozzuk, a nyugati világ jelentős része egyre távolabb kerül a természetes hozzávalóktól. Akár a látványuktól és tapintásuktól is.
Nyilvánvalóan civilizációs ártalom, hogy sokan egyre inkább idegenkednek az állatok ritkán látott, kevésbé gusztusosnak tűnő testrészeitől. Pedig az általunk fogyasztott szárnyasok és négylábúak (no és a többiek) korántsem csak színhúsból állnak, ahogyan erről nemrég mi is írtunk a nose to tail, vagyis a „fülétől a farkáig” mozgalom kapcsán.
Hadd ajánljuk cikkünket a témában, amelyben a mozgalom brit alapítóján kívül Bíró Lajosról is szó esik! Tokkal-vonóval – miért megkerülhetetlen a nose-to-tail mozgalom?
Felismerve korunk városlakójának irtózását a nyers hústól
a Sainsbury’s nevű brit szupermarketlánc olyan kiszerelésben készül csirkehúst piacra dobni, hogy a vásárlónak még véletlenül se kelljen hozzáérnie magához a nyers húshoz. A direkt erre a célra kialakított, "érintésmentes" műanyagcsomagolásból a nyers hús mehet egyenesen a serpenyőbe.
A felmérések szerint a fiatalabb korosztálynak még a nyers színhússal is ellentmondásos a viszonya. Habár a húst szépen kicsontozva, felszeletelve árulják, sokan mégis undorodnak a nyers hússal való érintkezéstől.
A terméket kifejezetten az Y-generáció, vagyis az 1980 és 1999 között születettek számára fejlesztették ki. Egy piackutatás eredménye szerint ugyanis a fiatalok több mint harmada (37%-a) ha csak lehet, kerüli a nyers hússal való érintkezést. A teljes lakosság körében ez az arány alacsonyabb: a népességnek mindössze a negyede kerüli a nyers hússal való kontaktust.
A Sainsbury’s termékfejlesztő menedzsere, Katherine Hall szerint a háttérben az állhat, hogy a brit fiatalok gyakran esznek házon kívül, és elszoktak attól, hogy otthon, friss alapanyagokból készítsenek maguknak, vagy készítsenek nekik ételt. Emiatt igencsak hiányosak az ismereteik arról, hogyan is bánjanak a nyers hússal. A felmérés egyik résztvevője például annyira retteg a nyers csirkehús által terjesztett betegségektől, hogy
főzés előtt fertőtlenítő spray-vel fújja be a nyers csirkehúst.
A húsok közül mindenekelőtt a nyers csirkehústól tartanak a fiatalok, nem is teljesen alaptalanul. A szakemberek szerint a fertőzésveszély egyértelműen a nagyipari állattartással hozható összefüggésbe. A Campylobacter-fertőzést okozó baktériumok leginkább a nyers csirkehúsban fordulnak elő. A kórokozók ugyan 75 Celsius fok feletti hő hatására elpusztulnak, a hús előkészítésekor azonban könnyen szétterjedhetnek a konyhában.
A nyers hústól való irtózás csak részben vezethető vissza a fertőzéstől való félelemre. A jelenség ugyanis arra is rávilágít, hogy a vásárlók egy részének ellentmondásos a hússal való viszonya. Valahol ironikus, hogy nem csak a növényi étrendet követők idegenkednek a nyers hústól, hanem a jelek szerint egyre több húsevő is.
Cikkünk forrása. Képek forrása.