Ebben a kuglófszerű kalácsban minden benne van, ami a húsvéti asztalról nem hiányozhat. A kalács, a sonka, a főtt tojás, a főtt kolbász és még a torma is. Tökéletes ünnepi reggeli, vagy nagyszerű vendégváró falat a locsolkodóknak!
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 1,5 tk. só
- 1 ek. cukor
- 1 tojás
- 0,5 dl olaj
- kb. 2,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
• A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Rövid időre félretesszük.
• Egy tálba szitáljuk a lisztet, belekeverjük a sót.
• A közepébe mélyedést készítünk, ide ütjük a tojást, majd a kissé felfuttatott élesztős tejet.
• Elkezdjük dagasztani, akár kézzel, akár kézi mixerrel (vagy csak egyszerűen az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe mérjük).
• Amikor a tészta már összeállt és kezd elválni az edény aljától, hozzáöntjük az olajat és azt is beledolgozzuk. Kelesztőtálban duplájára kelesztjük.
Míg kel, elkészítjük a tölteléket:
- Kb. 15 dkg főtt sonka
- kb. 15 dkg főtt kolbász
- 2 db főtt tojás
• A sonkát, a tojást, és a kolbászt apróra vágjuk, vagy daráljuk és alaposan összekeverjük. Ha kell, kicsit sózzuk, borsozzuk.
• Egy edényben megolvasztunk kb. 8 dkg vajat.
• Egy jó nagy kuglófformát vagy kenyérformát, esetleg két db püspökkenyérformát kivajazunk.
• A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, a kezünkkel ujjnyi vastag, kb. négyzetformára lapítjuk.
• 36 darabba vágjuk, úgy, hogy először hosszában, majd keresztben is 6-6 részre vágjuk.
• Minden kis tésztadarabot kissé széthúzunk és a közepébe egy teáskanálnyi tölteléket teszünk. Összezárjuk úgy, hogy kis gombócot kapjunk.
• Megmártjuk az olvasztott vajban, majd az előkészített kuglófformába tesszük. Minden tésztát megtöltünk, vajba mártunk, majd a formába tesszük.
• A forma csak kb. háromnegyed részig legyen tele. Egy ruhával letakarjuk, és addig kelesztjük, míg a tészta eléri az edény szélét. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
• Kb. 40 perc alatt sül pirosra, félidőben, ha szükséges lazán letakarjuk egy alufólia darabbal.
• Amikor elkészült, pár percig a formában hagyjuk, majd óvatosan egy tálra borítjuk.
Mártogatóst kínálunk hozzá, amihez ízlés szerint elkeverünk tejfölt, tormát, pici sót, borsot, végül apróra vágott snidlinget vagy újhagymát is teszünk bele.
Limara további receptjei blogján, a Limara Pékségen olvashatók.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.