Hirdetés
Hirdetés

Hol tart a világ „kenyér elitje”? Dél-Koreai lett a legjobb a pékek világbajnokságán

SZERZŐ: DiningGuide
2016. február 16.
A múlt héten rendezték meg Franciaországban a világ egyik, ha nem a legfontosabb sütőipari (és cukrászati) szakkiállítását, az ötnapos EUROPAIN-t. Hasonlóan a SIRHA-hoz, ez az esemény is több rangos versenyt olvaszt magába. Nyilván a leglényegesebb a pékek bajnoksága, de a cukrászok (Mondial des Arts Sucrés) és a francia sütőipari és cukrász szakiskolák diákjai (Coupe de France des Ecoles) is kipróbálhatják magukat. Végre a hivatalos képek is megérkeztek, így ugyan egy kisebb fáziskéséssel, de legalább vizuális erősen tudunk lenni.
Hirdetés

Ami a szakácsoknak a Bocuse d'Or, az a pékeknek a Coupe du Monde de la Boulangerie. Négyévente rendezik meg, tizenkét ország háromfős csapatainak a részvételével. A négynapos verseny során három versenyszám (bagett- és kenyér-péksütemények-díszmunka, utóbbi témája idén: adott országra jellemző sport) miatt lisztezik össze a kezüket a pékek. Csakúgy, ahogy a Bocuse-nél, a nagyversenyt, a döntőt itt is először nemzeti (2014-ben), majd kontinens bajnokságok (2015-ben) előzik meg, amit a világ egyik piacvezető sütőélesztő gyártó csoportja, a Lesaffre szervez.


A tavaly augusztusi európai döntőből a Tukacs Roland, Takó Zoltán, Vajda Péter és Jankó Miklós alkotta magyar pékválogatott nem jutott tovább, ellenben ott volt a párizsi fináléban a japán, a tajvani, a kínai, dél-koreai, brazil, a mauritiusi, az amerikai, a kanadai, a holland, a francia, a török és az orosz gárda.
dél-koreaKisebb meglepetésre az idei győztes a dél-koreai csapat lett. A franciák csak a harmadik helyen tudtak végezni, Tajvan is megelőzte őket. Chang-Min Lee, Jong-Ho Kim és Yong-Joo Park két évvel ezelőtt nyitották meg az üzletüket a francia fővárosban. Park egyébként azt nyilatkozta, hogy az anyja belehalna a szégyenbe – ha még élne -, hogy az ő picit fia a konyhát választotta élete fő terepének, ugyanis Dél-Koreában fiúgyereknek állítólag szinte tilos a konyha közelébe menni. Jó sokáig várt vele a pék is, mert 60 éves kora után, már nyugdíjasként, hobbiból kezdett bele a péksütemények sütésébe.
.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram