Zarándokok eledeléből brazil fine dining fogás
Az aligot őshazája a Pireneusok és az Alpok láncai között elterülő Francia-középhegység vidéke. Az eredeti recepthez a tome fraîche nevű lágy, diós ízvilágú, alpesi sajtot használják. Az aligot-t hagyományosan a régión áthaladó, Santiago de Compostelába tartó zarándokoknak kínálták, akik előtt itt még több mint ezer kilométernyi út állt, ezért nagy szükségük lehetett a laktató, kalóriadús fogásra.
Az aligot a mai napig a régió egyik kedvencének számít. Különösen sültek, kolbászok mellé tálalják előszeretettel. Akárcsak közeli rokona, a fondü, az aligot is közelebb hozza az embereket egymáshoz: gyakran bukkan fel az asztalon családi és baráti összejövetelek alkalmával.
A brazil aligot, Alex Atala tolmácsolásában
Alex Atala fordulópontnak tartja étterme, a São Paulo-i D.O.M. történetében, amikor előálltak az eredeti francia aligot recept brazil verziójával.
Az étel mintha egyúttal a brazil séf által a gasztronómiában bejárt utat is körvonalazná.