Hirdetés
Hirdetés

Hogy lehet egy krumplipüré Alex Atala egyik ikonikus fogása?

SZERZŐ: diningguide
2018. március 6.
A franciáknak van mit a krumplipürébe aprítaniuk. Gondoljunk csak Joël Robuchon legendás, Michelin-csillagot érő püréjére, amelyben a krumpli és a vaj kettő az egyben aránylik egymáshoz. A franciák a vaj mellett sajttal is szívesen gazdagítják ezt a szinte prózaian egyszerű fogást, az eredmény pedig egy imádnivaló hibrid: átmenet a fondü és a krumplipüré között.
Hirdetés

Zarándokok eledeléből brazil fine dining fogás

Az aligot őshazája a Pireneusok és az Alpok láncai között elterülő Francia-középhegység vidéke. Az eredeti recepthez a tome fraîche nevű lágy, diós ízvilágú, alpesi sajtot használják. Az aligot-t hagyományosan a régión áthaladó, Santiago de Compostelába tartó zarándokoknak kínálták, akik előtt itt még több mint ezer kilométernyi út állt, ezért nagy szükségük lehetett a laktató, kalóriadús fogásra.

Slastic / wikipedia.org


Az aligot a mai napig a régió egyik kedvencének számít. Különösen sültek, kolbászok mellé tálalják előszeretettel. Akárcsak közeli rokona, a fondü, az aligot is közelebb hozza az embereket egymáshoz: gyakran bukkan fel az asztalon családi és baráti összejövetelek alkalmával.

A brazil aligot, Alex Atala tolmácsolásában

Alex Atala fordulópontnak tartja étterme, a São Paulo-i D.O.M. történetében, amikor előálltak az eredeti francia aligot recept brazil verziójával.

Az étel mintha egyúttal a brazil séf által a gasztronómiában bejárt utat is körvonalazná.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram