diningguide.hu

Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      
Gallok Budán - Loire-völgye

Gallok Budán - Loire-völgye

Május 14-16. között, Loire-völgye (Pays de la Loire) gasztronómiai régiójának ételeivel várunk mindenkit! »

Tavaszi felfrissülés az Andrássy úton

Tavaszi felfrissülés az Andrássy úton

Az Andrássy úti villa negyed szívében a kifinomult és elegáns La Perle Noire Restaurant & Lounge egy igazi „fekete gyöngyszem" Budapest gasztronómiai életében – a minőség, az elegancia ötvözetének tökéletessége. »

Első benyomás: <br>Mjam

Első benyomás:
Mjam

Felettünk a dombtetőn templom magasodik, a kertben fügefák nőnek, a konyhán vidámság, kreativitás, boldogság. Festői környezet, eltalált ízek, üde, friss és jó energiák, kedves kiszolgálás - ide még biztosan visszajövünk. »

Első benyomás: <br>Kozmosz

Első benyomás:
Kozmosz

Milyen a vegán street food? A Kozmosz mutatja. »

Első benyomás: <br>Baraka

Első benyomás:
Baraka

Újranyitott a Baraka a Dorottya utcai Dorottya Palace-ban. Ez már a harmadik lokáció. Jobb helyen nem is lehetne. Remélem véglegesen hazatalált. »

Első benyomás: <br>Spaletta

Első benyomás:
Spaletta

Érdekes köröket ír néha az élet. Kecskemét központjában áll egy több mint százéves ház, ami a múlt század elején sördepóként üzemelt. Aztán volt ez is, az is. Pár hónapja visszatalált önmagához. »

Első benyomás: <br>Zeller

Első benyomás:
Zeller

Jó, hogy van egy ilyen igazi szeretettel, őszinte lelkesedéssel, átlagon felüli kulináris hozzáértéssel menedzselt hely a városban, annak is egy elég meglepő pontján. Bátorság, kitartás, önbizalom mindezek megtérülni látszanak. Brávó. »

Első benyomás: <br>Végállomás Bistorant

Első benyomás:
Végállomás Bistorant

A Végállomás Bistorant rajta van a helyes vágányon. Tudás, szenvedély, megfelelő alapanyagok, technikai tudás megléte - ezekre nem lehet panasz. Még több bátorsággal az országos mezőnyben is előrébb törhetne. »

Első benyomás: <br>Fricska

Első benyomás:
Fricska

Már régóta váratott magára egy figyelmeztető fricska a jóllakottan megállapodott, babérjaikon trónoló önelégült magyar vendéglősökre, egy ébresztő fricska, nem agresszív, nem tolakodó, de azért csípős fricska, hogy ébresztő hölgyeim és uraim: van még min javítani, van még mit tanulni. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Hírek
Ballaró: nyúzott bikafejektől az osztrigáig
Szicíliai képeslap

Palermo legrégebbi piaca a nyúzott bikafejektől a divatlapokba csomagolt osztrigáig képekben.

KLIKK A KÉPRE MÉG TÖBB FOTÓÉRT

KLIKK A KÉPRE MÉG TÖBB FOTÓÉRT | fotó: Bakró-Nagy Ferenc

A Katedrális épületétől alig pár percnyi gyalogút Palermo legrégebbi piaca, a X. században arab fennhatóság alatt kialakított Ballaró. A Katedrálistól felkapaszkodó sikátorokon elsőre minden értelmezhető építészeti, és funkcionális kerettől elzárkózó térre érkezünk, ahol sötéten izzó arcok, a készülő lépburgerek katlanjából felcsapó füst, és a mindent beborító bóvli fogad.

Az ingerektől roskadozó téren csak pár, a motorján trónoló, megfelelő üzleti kötelékekkel ellátott arc merevedik mozdulatlanságba, a félreeső zugokban éjfekete alakok illesztik egymáshoz lustán a dominólapokat. A piac tényleges vásártere egy viszonylag hosszan kanyargó, kisebb leágazásokkal tagolt, keskeny út, melyen egyszerre tülekszik fel a bevásárlást intéző helyi lakos, a folytonos mozgásban lévő motoros, és az összes, attribútumaitól magát valamelyest védve érző turista. Az élelmiszerstandok közé hol elvétve, hol masszív konglomerátumként mindenes kipakolóstandok ékelődnek, azonban a százforintos boltok teljes áruspektrumát pár négyzetméteren felvonultató eladók jóval alacsonyabb forgalommal számolnak, mint a mellettük birkabensőségeket eregető hentesek.

A legtöbb standhoz az utcáról nyíló apró raktár, feldolgozó helyiség társul, melyek nagy része szentképekkel, gyümölcsmatricákkal, és mélytengeri látképpel bélelt oltárfallal egészül ki. Ez egyfajta névjegyként is szolgál, melynek húsos változata a nyúzott állatok találékony installálásával jelentkezik. A zöldséges pultok jellegzetes szereplője a boglyába hordott articsóka, illetve a szicíliai padlizsán, melyek tömzsi alakja a tökfélékre emlékeztet, a jellegzetes élénk lila színe azonban mégis jó útra terel. A tengeri áruval ellátott pultok szinte óránként frissülnek, melyet az így gyorsan változó árcédulák, és a kofák élénkülő hangzavara jelez.


fotó: Bakró-Nagy Ferenc


fotó: Bakró-Nagy Ferenc


fotó: Bakró-Nagy Ferenc


fotó: Bakró-Nagy Ferenc


fotó: Bakró-Nagy Ferenc


fotó: Bakró-Nagy Ferenc


fotó: Bakró-Nagy Ferenc


fotó: Bakró-Nagy Ferenc


fotó: Bakró-Nagy Ferenc


fotó: Bakró-Nagy Ferenc


fotó: Bakró-Nagy Ferenc


fotó: Bakró-Nagy Ferenc


fotó: Bakró-Nagy Ferenc


fotó: Bakró-Nagy Ferenc


fotó: Bakró-Nagy Ferenc


Címkék: piacmustra, piac, Olaszország
« Vissza a Hírek rovatba
Pugliai piacok

A pugliaiak úgy tartják, az étel akkor a legjobb, ha a szezonálisan friss és helyben elérhető alapanyagokat fogyasztják. A piacokon minden beszerezhető. Fogtuk a kosarat és körbenéztünk Monopoli piacán és Tarantóban. »

2 hozzászólás hozzászólás

Filmnézés helyett piacozás Cannes-ban

Cannesről mi jut az ember eszébe? Filmfesztivál, rongyrázás, pofavizit, kék ég, kék tenger, talán éttermek. Ted Aprajev azért a piacra is kinézett. »

hozzászólás

Piacmustra: Wiener Naschmarkt 'A' piac a szomszédból

De mégis miért szeretjük annyira a Naschmarktot? A bécsi szecesszió leggyönyörűbb épületei veszik körül, standjainak és feliratainak hangulatában olyan harmóniába olvad a múlt század elejének építészete, a helyi és a világ minden tájáról ideérkezett ízek, illatok és színek kavalkádja, amely hosszú időre feltölt élményekkel. Nem utolsósorban itt találjuk Bécs legnépszerűbb haléttermeit is. »

hozzászólás

Az Anyukám Mondtás Dudás tesók mondandóját nem szeretjük megakasztani és azt sem játsszuk el, hogy többes szám első személybe átírva úgy teszünk, mintha mi beszélnénk ilyen szép folyékonyan és lazán. Mondják ők maguk, hogy mit hoznak a „Gúrméra”. Szabolcs beszél. »

Villamossal, busszal, trolival érkezik

Végy egy villamost, buszt, trolit, zsugorítsd össze, tologasd, kínálj róla egy bagel-szerű péksütit. Helyben vagyunk: ez a Budapest Bakering koncepciója. Ring lesz ’A’ magyar street food? »

Pénteken a legjobb fiatal magyar szakácsok mérték össze tudásukat a rangos Jeunes Chefs Rôtisseurs Ifjúsági Szakácsversenyen, ahol az volt a tét, hogy ki képviseli hazánkat a szeptemberi nemzetközi mezőnyben. Mede Ádám, a Gerbeaud-Onyx képviselője lett az első. Szarvasgerinc, kacsamáj, harcsa, eper és spárga volt a zsákbamacskában. Győztest, zsűri tagokat, a Chaine des Rôtisseurs Baráti Asztaltársaság elnökhelyettesét kérdeztük. »


Oldalak:  >|

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Karobos chia puding

Karobos chia puding

Naspolya Nassolda receptje

E nyers-vegán recept csupa éltető, rost- és vitamindús, egészséges összetevőt tartalmaz. Egy turmixgépre vagy botmixerre, és mindössze tíz percre lesz szükséged. Kiváló vendégváró finomság! »

Cuculimonádé

Cuculimonádé

Mahung receptje

A Mahungot megkértük, hogy itassa le az édesanyákat. A Cuculimonádé-hörpintéshez nem is kell olyan bátornak lenni. »

Házinyúl-comb „vadas”

Házinyúl-comb „vadas”

Csomós András (Dűlő) receptje

Vidéki lelkész gyerekként hála Istennek a vadas vadból volt – mondja a miskolci Dűlő séfje, Csomós András. „Édesanyámnak is nagymamámnak is ez volt az egyik „nagy” fogása. A húst hosszan pácolták zöldségekkel és fűszerekkel, majd körbesütötték és irány a sütő, a zöldségek is ott pirultak a tepsiben. Csomós számára ma már a vadas elképzelhetetlen friss babér vagy kapribogyó nélkül és nem feltétlenül vadból vagy marhából készül. Most épp nyúlból. »

Kókuszgolyó keksz

Kókuszgolyó keksz

Márk Szonja (Édesem) receptje

"Modern házias sütemények vannak nálam. Úgy képzelem, hogy olyan, mint amikor a nagymama egész nap süt, és délután beállít hozzá a család" - nyilatkozta nekünk Márk Szonja, az Édesem megálmodója . Ez a kókuszos keksz mindennek ékes bizonyítéka. »

Csomós András

Csomós András

Csomós András az IKON-ban megtanulta, hogy illik óvatosan közelíteni a vendégekhez. Nem rohan ajtóstul a házba, nem akar gyorsan „népnevelni”, ellenben a humort, na, azt fontosnak tartja. A miskolci Dűlőben többek között ezzel szoktatja a vendéget a jóra. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink