diningguide.hu

Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      
Ha Cegléd, akkor Monaco étterem

Ha Cegléd, akkor Monaco étterem

Ne féljünk az ismeretlentől!

A néhány hónapja alapjaiban megújuló Monaco Étterem Ruprecht László kreatív séffel mutatta meg az eldugott mezővárosnak, hogy van helyük a gasztropalettán. »

Teszt: <br>Salon

Teszt:
Salon

Néhány jól komponált tányéron tárulkozott fel előttünk a nyugatba integrált üdítő kelet szelleme. Új étlap a Salon-ban. »

Első benyomás: <br>Kanpai Izakaya

Első benyomás:
Kanpai Izakaya

Valóságos kis ékszerdoboz ez a körúti, lampionos, világos érzetű, szelíden modern bisztró. »

Első benyomás:<br> Gótika

Első benyomás:
Gótika

A Szentháromság téren valóban hiánypótló - saját önmeghatározásuk szerint - gasztrokocsma, ételbár nyílt a napokban? »

Teszt: Olimpia

Teszt: Olimpia

Ádám Csaba kivételes arányérzékkel komponálja a tányérjait, minden elem a látványon túl ínyenc funkcióval bír és szerencsére nem fél a valódi ízektől, nem butít, nem herél. »

Első benyomás: <br>Konyha

Első benyomás:
Konyha

Godot már nincs itt, s vélhetően nem is lesz. Ám Ilja Volkovnak, Moravcsik Bélának és Fecske Fanninak köszönhetően viszont van helyette étterem. »

Első benyomás: <br>Olivola

Első benyomás:
Olivola

Kis mediterrán sziget Kecskemét belvárosában, a gyönyörűen felújított Rákóczi úton. Igazi olasz paradicsom ez, kiváló, érett és zamatos, melyet meglágyít egy csepp olívaolaj, és megbolondít a bazsalikom illata. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Hírek
Ballaró: nyúzott bikafejektől az osztrigáig
Szicíliai képeslap

Palermo legrégebbi piaca a nyúzott bikafejektől a divatlapokba csomagolt osztrigáig képekben.

KLIKK A KÉPRE MÉG TÖBB FOTÓÉRT

KLIKK A KÉPRE MÉG TÖBB FOTÓÉRT | fotó: Bakró-Nagy Ferenc

A Katedrális épületétől alig pár percnyi gyalogút Palermo legrégebbi piaca, a X. században arab fennhatóság alatt kialakított Ballaró. A Katedrálistól felkapaszkodó sikátorokon elsőre minden értelmezhető építészeti, és funkcionális kerettől elzárkózó térre érkezünk, ahol sötéten izzó arcok, a készülő lépburgerek katlanjából felcsapó füst, és a mindent beborító bóvli fogad.

Az ingerektől roskadozó téren csak pár, a motorján trónoló, megfelelő üzleti kötelékekkel ellátott arc merevedik mozdulatlanságba, a félreeső zugokban éjfekete alakok illesztik egymáshoz lustán a dominólapokat. A piac tényleges vásártere egy viszonylag hosszan kanyargó, kisebb leágazásokkal tagolt, keskeny út, melyen egyszerre tülekszik fel a bevásárlást intéző helyi lakos, a folytonos mozgásban lévő motoros, és az összes, attribútumaitól magát valamelyest védve érző turista. Az élelmiszerstandok közé hol elvétve, hol masszív konglomerátumként mindenes kipakolóstandok ékelődnek, azonban a százforintos boltok teljes áruspektrumát pár négyzetméteren felvonultató eladók jóval alacsonyabb forgalommal számolnak, mint a mellettük birkabensőségeket eregető hentesek.

A legtöbb standhoz az utcáról nyíló apró raktár, feldolgozó helyiség társul, melyek nagy része szentképekkel, gyümölcsmatricákkal, és mélytengeri látképpel bélelt oltárfallal egészül ki. Ez egyfajta névjegyként is szolgál, melynek húsos változata a nyúzott állatok találékony installálásával jelentkezik. A zöldséges pultok jellegzetes szereplője a boglyába hordott articsóka, illetve a szicíliai padlizsán, melyek tömzsi alakja a tökfélékre emlékeztet, a jellegzetes élénk lila színe azonban mégis jó útra terel. A tengeri áruval ellátott pultok szinte óránként frissülnek, melyet az így gyorsan változó árcédulák, és a kofák élénkülő hangzavara jelez.


fotó: Bakró-Nagy Ferenc


fotó: Bakró-Nagy Ferenc


fotó: Bakró-Nagy Ferenc


fotó: Bakró-Nagy Ferenc


fotó: Bakró-Nagy Ferenc


fotó: Bakró-Nagy Ferenc


fotó: Bakró-Nagy Ferenc


fotó: Bakró-Nagy Ferenc


fotó: Bakró-Nagy Ferenc


fotó: Bakró-Nagy Ferenc


fotó: Bakró-Nagy Ferenc


fotó: Bakró-Nagy Ferenc


fotó: Bakró-Nagy Ferenc


fotó: Bakró-Nagy Ferenc


fotó: Bakró-Nagy Ferenc


Címkék: piacmustra, piac, Olaszország
« Vissza a Hírek rovatba
Pugliai piacok

A pugliaiak úgy tartják, az étel akkor a legjobb, ha a szezonálisan friss és helyben elérhető alapanyagokat fogyasztják. A piacokon minden beszerezhető. Fogtuk a kosarat és körbenéztünk Monopoli piacán és Tarantóban. »

2 hozzászólás hozzászólás

Filmnézés helyett piacozás Cannes-ban

Cannesről mi jut az ember eszébe? Filmfesztivál, rongyrázás, pofavizit, kék ég, kék tenger, talán éttermek. Ted Aprajev azért a piacra is kinézett. »

hozzászólás

Piacmustra: Wiener Naschmarkt 'A' piac a szomszédból

De mégis miért szeretjük annyira a Naschmarktot? A bécsi szecesszió leggyönyörűbb épületei veszik körül, standjainak és feliratainak hangulatában olyan harmóniába olvad a múlt század elejének építészete, a helyi és a világ minden tájáról ideérkezett ízek, illatok és színek kavalkádja, amely hosszú időre feltölt élményekkel. Nem utolsósorban itt találjuk Bécs legnépszerűbb haléttermeit is. »

hozzászólás

Gondolatok az újhullámos kávézásról 3. rész - Lumen Kávézó

Már négy éve minőségi kávékkal várja a „fekete” megszállottjait László Péter, a Mikszáth tér sarkán található Lumenben. Az apró kis hely magának (és még 15 helynek, a Bageltől kezdve a Delibabán át a Printáig) pörköli a kávékeverékeket. Pont egy ilyen folyamat közben beszélgettünk László Péterrel az újhullámos kávékról…és az old school-okról is. »

Michael Gibney amerikai séf első könyve - Sous Chef-24 óra a konyha frontvonalán - idén áprilisban jelent meg, és már magyarul is olvasható. A könyvről, a szakma szeretetéről és a végtelen munkáról beszélgettünk a séffel. »

Gondolatok az újhullámos kávézásról 2. rész – My Little Melbourne Brew Bar

Balázsi Péter és Dia egyike azoknak, akik nagy szerepet játszottak az újhullámos kávézók hazai elterjedésében, és az elsők között nyitottak speciality kávézót. Pár napja hívták életre a Brewing People elnevezésű kezdeményezést, mellyel a magyar kávétársadalmat és barista közösséget szeretnék összekovácsolni. Közben nyitják a harmadik Melbourne-kávézójukat, ahol csak filterkávét árulnak majd. Interjú Balázsi Péterrel, a My Little Melbourne Coffee tulajdonosával. »


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10 levesbár

Top 10 levesbár

Hűtenek-fűtenek, egyre több van belőlük és szerencsére köztük sok-sok jó. Kedvenc budapesti levesbárjaink. »

Libahotdog

Libahotdog

Rosenstein étterem készítette

Egy olaszországi út ihlette a Rosenstein ételét. Toscanában beleshettünk egy hentes konyhájába, ő mutatta meg, hogyan is készül az autentikus salciccia. Az étterem csak a húst módosította libára. »

Osztriga<br>szószos <br>pak choi saláta <br>gyömbérrel

Osztriga
szószos
pak choi saláta
gyömbérrel

Fodrász, ruhatervező, dizájner, kurátor, képzőművész – a Menü című, napokban megjelenő receptgyűjtemény 22 alkotót mutat be, akik ezerrel alakítják a budapesti gasztrokultúrát. Wang Song Tao fodrász úr osztrigaszószos pak choi salátájával hívjuk fel a figyelmet erre a nem mindennapinak ígérkező könyvre. »

New York-i séfreggeli <br>egy magyartól

New York-i séfreggeli
egy magyartól

Kovács Zoli jó pár éve már Brooklyn egyik menő éttermében dolgozik, ahol a kollégáit olykor ilyen szendvicsekkel várja. »

Lazac tatár

Lazac tatár

Pesti István (Tanti) receptje

A lazac tatár mára egy kicsit elcsépelt dolog, de a Pesti István vezette Tanti szeretett volna valami könnyen érthető ételt is feltenni az étlapra. A tálalása az, ami viszont teljesen mai. Nem véletlen, hogy Istvánt a legszebben tálaló séfnek választottuk pár éve. »

Háda Imre

Háda Imre

Az ember a hamburger toplista éléről

Háda Imrével, a hazai street food Atakámjának kiötlőjével dumáltunk. UPDATE: a Gault&Millau szerint is a legjobb hamburgeres a városban, megkapta az év alternatív vendéglátás díját »

Étteremkalauzok

Étteremkalauzok

Michelin és Gault Millau

Az anekdota szerint a Relais de Poquerolles étterem séfje 1958-ban öngyilkosságot követett el, amikor elvesztette Michelin csillagait. A történet annyira drámai és egyben szívszorongató, hogy senkinek nem jutott eszébe megkérdőjelezni, pedig igazából semmi ilyesmi nem történt. »

Mokkakávé

Mokkakávé

Mosógépek inspirálták a kéváéfőző tervezőjét. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink