diningguide.hu

Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      
Húsvéti büféebéd a Sofitelben

Húsvéti büféebéd a Sofitelben

Felejthetetlen Húsvét vasárnapi büféebéd, hatalmas csokinyuszi és az elmaradhatatlan francia piaci hangulat Jeremy Cayron főszakács ajánlásával! »

Kulináris randevú

Kulináris randevú

8 étterem, 8 világnézet, 8 kreatív séf, egy küldetés = mini SVÉT!

2014-től új időszámítás kezdődik. A Stílusos Vidéki Éttermiség valamennyi tagját reprezentáló évi egy nagyszabású rendezvény mellett több kisebb esemény színesíti az évet mini SVÉT néven. Az első ilyen rendezvényre 2014. április 19-20-án kerül sor. A Hú!SVÉT fantázianevű kétnapos gasztroünnepnek ezúttal Palkonya és a vele szomszédos Villány ad otthont. »

Inspiráló harmónia

Inspiráló harmónia

Egy íz, amelyben benne van Richard Hennessy öröksége, közel 250 év tapasztalat, Cognac elsőrendű termővidékei és a ház páratlan borpárlat készlete. A Hennessy kivételes aromájú, harmonikus házasításait nemcsak a gourmet közönség kóstolja szívesen, de a kísérletező kedvű séfek is örömmel használják fel különleges fogások, desszertek elkészítésekor. A cognac ház ezért örömmel támogatja a legjobb éttermeket díjazó Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálát és az időtálló értékek átemelését a kortárs gasztronómiába. »

Nespresso

Nespresso

A megszokott minőség a HoReCa-ban is

A Nespresso kapszulás rendszereit azért fejlesztette, hogy az olasz kávézókból jól ismert eredeti espresso minőséget otthoni vagy üzleti környezetben is megkaphassák a fogyasztók. Itthon még kevéssé elterjedt, de Nyugat-Európában előszeretettel használják a Nespresso üzleti fogyasztásra szánt gépeit, kávéit irodai környezetben, illetve a HORECA szektorban »

Teszt: Walter

Teszt: Walter

Ha az ember történetesen nagyvárosi, állandóan lüktető környezetben éli a napjai nagy részét, óhatatlanul is vágyik arra, hogy időről-időre kiszakadjon ebből a mesterséges közegből. Hogy egy kicsit le tudjon lassulni, bámészkodhasson és lássa, a fővárosi szívdobogáson kívül az ország vérkeringésének van még jó néhány igazán klassz állomása. Perbál például ilyen. És igazán szerethető. »

Teszt: Macesz Huszár

Teszt: Macesz Huszár

Nem kell, de nem ártana, ha a két irányt képes lenne kulináris értelemben ötvözni: Izrael konyhája legyen, vagy a magyar-zsidó, közép-európai polgári, kicsit bécsi, majd német befolyással pestivé lett konyhát vigye, némiképp modern köntösben. Vagy csak egy újabb unalomba szürkülő vendéglátós vállalkozás, ami történetesen a pesti gettó narratívát tekinti eladható terméknek. »

Teszt: Borkonyha

Teszt: Borkonyha

Esztétika és ízharmónia

Ha van titka, akkor talán az, hogy mindenféle túlzástól abszolút mentes. Ha valaki punk helyen enne, ez nem az. »

Teszt: Sárga Borház

Teszt: Sárga Borház

Minek is nevezzelek?

A Sárga Borház, amely az elmúlt években meghatározó színe volt a régió gasztro térképének, az utóbbi időben minta önmeghatározási vitába keveredett volna magával. »

Teszt: Mák

Teszt: Mák

Az eddigi séf-helyettes vette át a konyhát. A Mák 3.0-ás verzió is bevált, másoknak is ajánljuk. »

Teszt: Anyukám Mondta

Teszt: Anyukám Mondta

Bár a hangulat toszkán, de nagyképűen akár fúziósnak is nevezhetnénk, épp jól ötvözi a vágyott olaszságot a magyar táj által kínált csodákkal. »

Teszt: Patrióta

Teszt: Patrióta

A kézműves szerénysége

Találtunk Gyulán egy olyan konyhát, amely túlmutat a mindennapi rutinon. »

Teszt: Costes

Teszt: Costes

Quadratura circuli

A kör négyszögesítése a lehetetlent próbáló erőfeszítés metaforája, ha úgy tetszik. Nyári étlapkóstolás. »

Első benyomás: Tiszavirág

Első benyomás: Tiszavirág

Tiszavirág az örökkévalóságnak

Jelentős gasztronómiai bástya van kiépülőben a Dél-Alföldön, pedig már azt hittük elesett az a terület. A Tiszavirág, éppen a tiszavirág természetének ellentmondva helyezi vissza Szeged városát a magyar gasztronómiai térképre. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Hírek
Egy nap: Montenegrói Gurman, a minőségi gyorsétterem
Képriport

Minden nap ugyanaz, és minden nap mégis más. Rutin, történések, hibák, különlegesen szép pillanatok. Új emberek, új helyzetek, új ételek. A Montenegrói Gurman egy napja.

KLIKK A KÉPRE MÉG TÖBB FOTÓÉRT

KLIKK A KÉPRE MÉG TÖBB FOTÓÉRT | fotó: Nagy Balázs

Az első nehézséget az jelentette, hogy a hely 24 órán át tart nyitva, ezért nehéz definiálni, hol is kezdődik a nap. Kis tanakodás után úgy döntöttünk, hogy a reggel kilenc és tíz óra közé tehető műszakváltástól leszünk jelen. Ilyenkor Milos, az éjszakás séf és egyben a pék, szépen elpakol maga után, befejezi a takarítást, átadja a konyhát Vladónak, a nappalos séfnek, leveszi a kötényét és búcsút int. Ezzel egy időben megérkeznek a nappalos pultos lányok, átnézik, hogy milyen teendőket hagytak hátra az éjszakások, ahol kell, rendet tesznek és várják a vendégeket. Nem sokat ácsorognak tétlenül, valaki mindig benyit az étterembe.

Vlado egy kicsit korábban érkezik, hogy amíg Milos tartja a frontot, el tudjon menni a piacra vásárolni. Friss zöldségeket használnak, ha nincs idény, savanyúsággal helyettesítik. A húst és a tejtermékeket már megbízható beszállítók intézik. A tulajdonos, Mitar Stankovic szerint a legfontosabb a minőség, ebből nem enged. Ezért is hozta minden szakácsát Leskovacból, a Balkánon belül is a gasztronómiájáról híres településről, hogy a lehető legautentikusabb ízeket készíthessék.

Mikor visszaérünk az étterembe, készülődni kezdenek az ebédidős rohamra. Éjszaka már bekeverték, megfűszerezték a húsokat, a masszából Vlado gyakorlott kézzel formálja a plejskavicákat, csevapcsicsákat. Persze nem csak ezeket az emblematikus ételeket készítik. Széles a választék egyéb specialitásokból is, mint például a razsnyics és a vesalica. Két dolog van, ami minden hasonló helytől megkülönbözteti a Montenegrói Gurmant. Az egyik a helyben sütött lepény, amiből az éjszakás 250-300 darabot is süt, és ha fogyóban van, bármikor beugrik, hogy készítsen még. A másik az eredeti faszenes grill, ami önmagában kuriózum az itthoni gyorséttermek világában, viszont ez adja meg azt a füstös ízt, ami miatt Budáról is átjárnak ide az emberek. Mert átjárnak. Az alig egyéves fennállás alatt stabil, egyre gyarapodó törzsvendéggárda alakult ki.

Közben már dél felé jár az idő, amit abból is észre lehet venni, hogy egyre többen és többen jönnek. Szinte folyamatos a telt ház. A minőségi gyorsétterem egyik jellemzője, hogy frissen készül az étel, mint ahogy itt is. Ezért egy kicsit hosszabb a várakozási idő, mint hasonló helyeken. Viszont senki nem türelmetlenkedik. Rendelnek, fizetnek, leülnek és várják, amíg megérkezik az ételük. Sokan állva várnak, nagyon jellemző az elvitel. Még az ebédidő előtt megérkezik Marci, a futár, ugyanis tizenkettőtől éjfélig házhozszállítás is van.

Vlado rendíthetetlenül teszi a grillre a húsokat, közben ügyel a megfelelő parázsra is. Amint készen van egy rendelés, a lányok hozzáteszik a köretet és a lepényt, majd sietve kiviszik. Olajozottan megy minden. Közben folyamatosan takarítanak, elpakolnak, mosogatnak. A tulajdonos másik vesszőparipája a tisztaság. A nagy forgalom ellenére sem látni sehol ételmaradékot, eldobott szalvétát.

Fél négy felé csillapodik az áradat, már csak egy-két asztalnál ülnek. Ezt a lanyhulást kihasználják az estére való felkészülésre. Számba veszik, miből, mennyi fogyott, van-e elég éjfélig. Ha nincs, akkor pótolják. Zöldségaprítás, húsfűszerezés, darálás. A következő erős etap hét óra körül kezdődik, a vacsoraidőszakban. Közben ismét műszakváltás van tíz óra körül. Éjfél körül lanyhul a forgalom, neki lehet állni a húsok és zöldségek ismételt előkészítésének, a lepénytészta-dagasztásnak.

Hajnali két-három óra körül kezdenek szállingózni a buliból hazafelé tartó éhes vendégek. Őket is ugyanolyan figyelemmel és alapossággal szolgálják ki, bár egy kicsit hangosabbak a nappaliaknál. Majd öt óra körül ismét lanyhul az érdeklődés, neki lehet állni lepényt sütni. És végül észrevétlenül eltelt a nap. Jönnek a nappalos lányok, jön Vlado, és kezdődhet minden elölről.


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


Címkék: street food, Montenegrói Gurman
« Vissza a Hírek rovatba
Teszt: Montenegrói Gurman

Az éjszakai toplistánkból kihagytuk a Montenegrói Gurmant. Most pótoljuk a hiányosságot és egy egész írást szentelünk a helynek. »

4 hozzászólás hozzászólás

Űrtechnológia a konyhában

Az idén januárban megrendezett CES elektronikai vásáron mutatták be az első kereskedelmi forgalomba kerülő, kimondottan édességkészítésre alkalmas 3D nyomtatókat, a ChefJet két típusát. Ennek kapcsán azt latolgattuk, hogy milyen lehetőségek vannak az ételnyomtatásban, összeszedtük, hogy milyen jelentősebb szereplők fejlesztik a technológiát, és megmutatjuk azt is, hogy a macisajt nyomtatás egy kiváló gasztronómiai önismétlés, amiről még a gépnek is van véleménye. »

A Felelős Gasztrohős az energiahatékonyságot veszi célba

Az éttermet, kávézót, vagy egyéb vendéglátóhelyet vezetők mellett valószínűleg azok is egyetértenek a címben szereplő állítással, akiknek az otthonában valaha járt már vendég. A vendéglátás bizony sok energiát igényel a házigazdától, hiszen nem csupán arról a néhány óráról van szó, amíg a látogatók nálunk tartózkodnak, hanem az előtte lévő készülődésről és főzésről, és persze az utána következő rendrakásról, mosogatásról, üvegvisszaváltásról. »

Thai újév a Buddha Bárban

A Buddha Bárban, ahol megszokhattuk, hogy a fúziós ázsiai konyha dominál, most a thai újév alkalmából thai gasztronómiai hét veszi kezdetét. Április 13-án kezdődik a három napos thai újév. »


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 8 pho

Top 8 pho

A múlt év újabb fejezetet nyitott a magyar gasztroforradalomban. Nemcsak a minőségi, magyaros helyek szaporodtak, hanem soha nem látott számban nyílt mindenféle nemzeti, autentikus étterem is. A thai és a mexikói mellett viszonylag új jelenség a vietnami gasztronómia előretörése, azon belül is a pho-mánia kiteljesedése, ami idén éri el csúcspontját. De hol is ehetünk jó marhahúslevest rizstésztával? »

Legjobb budapesti levesbárok

Legjobb budapesti levesbárok

Az elmúlt időszakban sorra nyíltak meg a levesbárok. Szeretjük az alábbiakat. »

Top 10 kávézó

Top 10 kávézó

A hazai megszállottak! »

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Sárközi Ákos receptje

A frissen Michelin-csillagot szerzett Borkonyha étterem séfjének egyik büszkesége ez a recept. »

Fehércsoki mousse puszedli fagylalttal

Fehércsoki mousse puszedli fagylalttal

Egy parádés desszert a Salon étterem karácsonyi kínálatából

»

Galambmell karalábé-<br>krémmel és sós citrommal

Galambmell karalábé-
krémmel és sós citrommal

Mizsei János (Mák Bisztró) receptje

»

Heiszler Olivér

Heiszler Olivér

Jó helyeket erősített itthon Heiszler Olivér.Cyrano, Costes, Chateau Visz, Onyx, Aranyszarvas - csupa-csupa jó falat. A Mákban, még Huszár Krisztián ideje alatt tiszteletbeli baszk lett, hogy aztán pár évre rá ott álljon Baszkföldön, Ruben Trincado és Martin Berasategui mellett. Egy Padron erejéig bekukkantott Magyarországra, aztán már ment is tovább. Most épp Londonban van. »

Moldován Viktor

Moldován Viktor

Japánból jártam haza sztázsolni

Beszélgetés egy Japánban dolgozó fiatal, magyar séffel, aki bár szülőhazájába járt vissza sztázsolni, mégis abból csinált karriert, amit itthon, a vendéglátóipari középiskolában majd utána a gyakorlatban is megtanult hosszú évekkel ezelőtt. »

Bouillabaisse

Bouillabaisse

Ted Aprajev receptje

Még a nyáron történt. A dalmát tengerparton egy hallevesben egyesült sok-sok náció. Mítoszok és a pikáns valóság a bouillabaisse körül. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink