diningguide.hu

Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      
Villás reggeli a Parlamentnél…

Villás reggeli a Parlamentnél…

Azokat a dolgokat szeretem, amelyek szerelemből születnek, amik valódi szenvedéllyel jönnek a világra, legyen az márka, művészeti termék vagy akár egy étterem. A Budapest Bisztró épp ilyen, s bár ezelőtt nem fordultam meg itt, az egyszer biztos, hogy teljességgel magával ragadott az a négyzetcentiméterenként leolvasható hivatástudat, ami kerek egésszé formál egy ilyen szerelemgyerek éttermet. »

Inspiráló harmónia

Inspiráló harmónia

Egy íz, amelyben benne van Richard Hennessy öröksége, közel 250 év tapasztalat, Cognac elsőrendű termővidékei és a ház páratlan borpárlat készlete. A Hennessy kivételes aromájú, harmonikus házasításait nemcsak a gourmet közönség kóstolja szívesen, de a kísérletező kedvű séfek is örömmel használják fel különleges fogások, desszertek elkészítésekor. A cognac ház ezért örömmel támogatja a legjobb éttermeket díjazó Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálát és az időtálló értékek átemelését a kortárs gasztronómiába. »

Első benyomás: Ürömi Hütte

Első benyomás: Ürömi Hütte

Az eddig általunk meglátogatott hütték meg sem közelítették az Ürömi Hütte színvonalát. »

Első benyomás: Bontxo

Első benyomás: Bontxo

A Falk Miksa utcában, az antikvitások és régiségek utcájában található a bolttársaihoz képest is fiatal Bontxo, a baszk bisztró. »

Első benyomás: Zeller bisztró

Első benyomás: Zeller bisztró

Az Izabella-Jósika sarkon is van már egy „jó kis hely”. »

Első benyomás: La Perle Noire

Első benyomás: La Perle Noire

Mit tud a „fekete gyöngy” néven anyakönyvezett étterem? »

Első benyomás: Sparhelt

Első benyomás: Sparhelt

A Sparhelt valóban egy modern, európai étterem, ahogy állítja magáról »

Első benyomás: Jókai bisztró

Első benyomás: Jókai bisztró

Gasztronómiai trendekre érzékeny, helyi szinten előremutató konyhával találkozhatunk a pécsi Jókai Bisztróban. »

Teszt: Schieszl

Teszt: Schieszl

Never brown in town…

Budakalászra mentünk bajor-sváb ételekkel töltekezni. »

Teszt: KNRDY

Teszt: KNRDY

A cél egyértelmű, ez legyen a város legszínvonalasabb húsétterme. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Hírek
Egy nap: Montenegrói Gurman, a minőségi gyorsétterem
Képriport

Minden nap ugyanaz, és minden nap mégis más. Rutin, történések, hibák, különlegesen szép pillanatok. Új emberek, új helyzetek, új ételek. A Montenegrói Gurman egy napja.

KLIKK A KÉPRE MÉG TÖBB FOTÓÉRT

KLIKK A KÉPRE MÉG TÖBB FOTÓÉRT | fotó: Nagy Balázs

Az első nehézséget az jelentette, hogy a hely 24 órán át tart nyitva, ezért nehéz definiálni, hol is kezdődik a nap. Kis tanakodás után úgy döntöttünk, hogy a reggel kilenc és tíz óra közé tehető műszakváltástól leszünk jelen. Ilyenkor Milos, az éjszakás séf és egyben a pék, szépen elpakol maga után, befejezi a takarítást, átadja a konyhát Vladónak, a nappalos séfnek, leveszi a kötényét és búcsút int. Ezzel egy időben megérkeznek a nappalos pultos lányok, átnézik, hogy milyen teendőket hagytak hátra az éjszakások, ahol kell, rendet tesznek és várják a vendégeket. Nem sokat ácsorognak tétlenül, valaki mindig benyit az étterembe.

Vlado egy kicsit korábban érkezik, hogy amíg Milos tartja a frontot, el tudjon menni a piacra vásárolni. Friss zöldségeket használnak, ha nincs idény, savanyúsággal helyettesítik. A húst és a tejtermékeket már megbízható beszállítók intézik. A tulajdonos, Mitar Stankovic szerint a legfontosabb a minőség, ebből nem enged. Ezért is hozta minden szakácsát Leskovacból, a Balkánon belül is a gasztronómiájáról híres településről, hogy a lehető legautentikusabb ízeket készíthessék.

Mikor visszaérünk az étterembe, készülődni kezdenek az ebédidős rohamra. Éjszaka már bekeverték, megfűszerezték a húsokat, a masszából Vlado gyakorlott kézzel formálja a plejskavicákat, csevapcsicsákat. Persze nem csak ezeket az emblematikus ételeket készítik. Széles a választék egyéb specialitásokból is, mint például a razsnyics és a vesalica. Két dolog van, ami minden hasonló helytől megkülönbözteti a Montenegrói Gurmant. Az egyik a helyben sütött lepény, amiből az éjszakás 250-300 darabot is süt, és ha fogyóban van, bármikor beugrik, hogy készítsen még. A másik az eredeti faszenes grill, ami önmagában kuriózum az itthoni gyorséttermek világában, viszont ez adja meg azt a füstös ízt, ami miatt Budáról is átjárnak ide az emberek. Mert átjárnak. Az alig egyéves fennállás alatt stabil, egyre gyarapodó törzsvendéggárda alakult ki.

Közben már dél felé jár az idő, amit abból is észre lehet venni, hogy egyre többen és többen jönnek. Szinte folyamatos a telt ház. A minőségi gyorsétterem egyik jellemzője, hogy frissen készül az étel, mint ahogy itt is. Ezért egy kicsit hosszabb a várakozási idő, mint hasonló helyeken. Viszont senki nem türelmetlenkedik. Rendelnek, fizetnek, leülnek és várják, amíg megérkezik az ételük. Sokan állva várnak, nagyon jellemző az elvitel. Még az ebédidő előtt megérkezik Marci, a futár, ugyanis tizenkettőtől éjfélig házhozszállítás is van.

Vlado rendíthetetlenül teszi a grillre a húsokat, közben ügyel a megfelelő parázsra is. Amint készen van egy rendelés, a lányok hozzáteszik a köretet és a lepényt, majd sietve kiviszik. Olajozottan megy minden. Közben folyamatosan takarítanak, elpakolnak, mosogatnak. A tulajdonos másik vesszőparipája a tisztaság. A nagy forgalom ellenére sem látni sehol ételmaradékot, eldobott szalvétát.

Fél négy felé csillapodik az áradat, már csak egy-két asztalnál ülnek. Ezt a lanyhulást kihasználják az estére való felkészülésre. Számba veszik, miből, mennyi fogyott, van-e elég éjfélig. Ha nincs, akkor pótolják. Zöldségaprítás, húsfűszerezés, darálás. A következő erős etap hét óra körül kezdődik, a vacsoraidőszakban. Közben ismét műszakváltás van tíz óra körül. Éjfél körül lanyhul a forgalom, neki lehet állni a húsok és zöldségek ismételt előkészítésének, a lepénytészta-dagasztásnak.

Hajnali két-három óra körül kezdenek szállingózni a buliból hazafelé tartó éhes vendégek. Őket is ugyanolyan figyelemmel és alapossággal szolgálják ki, bár egy kicsit hangosabbak a nappaliaknál. Majd öt óra körül ismét lanyhul az érdeklődés, neki lehet állni lepényt sütni. És végül észrevétlenül eltelt a nap. Jönnek a nappalos lányok, jön Vlado, és kezdődhet minden elölről.


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


fotó: Nagy Balázs


Címkék: street food, Montenegrói Gurman
« Vissza a Hírek rovatba
Teszt: Montenegrói Gurman

Az éjszakai toplistánkból kihagytuk a Montenegrói Gurmant. Most pótoljuk a hiányosságot és egy egész írást szentelünk a helynek. »

4 hozzászólás hozzászólás

Aprajev a tökéletes szardínia nyomában

Rio Maggiore volt az első Cinque Terre állomás, a tenger haragos, de itt-ott mintha a nap sugara is megcsillanna a tarajos hullámokon. Sorrendben ezután következnek, délről északi irányban: Manarola, Corniglia, Vernazza, Monterosso. Annyira viharos a tenger, hogy hajónk a köztes állomásokon nem tud kikötni, ezért Rio Maggioréból vonattal folytatjuk utunkat. »

Aprajev a tökéletes szardínia nyomában

Liguria tengerpartján a meseszép városok látványa sem tudta eltéríteni Aprajevet. A viharos tenger sem állta útját, hogy végigkóstolja a vidék ínyencségeit. »

Károly József a MOM Parkban nyit hentesüzletet

A budai oldal egy újabb hentesüzlettel gyarapodik, igaz, hogy nem új szereplő lépett a piacra, hanem egy régi, megbízható hentes bővíti tevékenységét. Károly Józsefet mindenki ismeri a Budagyöngyéből, legalább is azok, akik a kifogástalan hentesárura utaznak. »


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

Legyen egy cukrászda kicsi vagy nagy, régi vagy új, torta egészen biztos, hogy bármelyikben kapható. De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Sárközi Ákos receptje

A frissen Michelin-csillagot szerzett Borkonyha étterem séfjének egyik büszkesége ez a recept. »

Galambmell karalábé-<br>krémmel és sós citrommal

Galambmell karalábé-
krémmel és sós citrommal

Mizsei János (Mák Bisztró) receptje

»

Molnár Gábor

Molnár Gábor

"Egy ilyen megmérettetésnek az ember úgy indulni neki, hogy megnyeri. Nem lehet másképp." »

À La Nage

À La Nage

Larousse Gasztronómiai Lexikon szócikke

Ízesített főzőlé [court-bouillon], ebben főzik a kagylót vagy rákféléket (fésűkagylót, folyami rákot, langusztát vagy a kisebb homárt), ha elkészült, az ízlés szerint fűszerezett főzőlében melegen vagy hidegen tálalják (lehet tejszínnel is gazdagítani): ezt a tálalást nevezik „à la nage”-nak. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink