diningguide.hu

Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      
Gallok Budán - Loire-völgye

Gallok Budán - Loire-völgye

Május 14-16. között, Loire-völgye (Pays de la Loire) gasztronómiai régiójának ételeivel várunk mindenkit! »

Tavaszi felfrissülés az Andrássy úton

Tavaszi felfrissülés az Andrássy úton

Az Andrássy úti villa negyed szívében a kifinomult és elegáns La Perle Noire Restaurant & Lounge egy igazi „fekete gyöngyszem" Budapest gasztronómiai életében – a minőség, az elegancia ötvözetének tökéletessége. »

Első benyomás: <br>Mjam

Első benyomás:
Mjam

Felettünk a dombtetőn templom magasodik, a kertben fügefák nőnek, a konyhán vidámság, kreativitás, boldogság. Festői környezet, eltalált ízek, üde, friss és jó energiák, kedves kiszolgálás - ide még biztosan visszajövünk. »

Első benyomás: <br>Kozmosz

Első benyomás:
Kozmosz

Milyen a vegán street food? A Kozmosz mutatja. »

Első benyomás: <br>Baraka

Első benyomás:
Baraka

Újranyitott a Baraka a Dorottya utcai Dorottya Palace-ban. Ez már a harmadik lokáció. Jobb helyen nem is lehetne. Remélem véglegesen hazatalált. »

Első benyomás: <br>Spaletta

Első benyomás:
Spaletta

Érdekes köröket ír néha az élet. Kecskemét központjában áll egy több mint százéves ház, ami a múlt század elején sördepóként üzemelt. Aztán volt ez is, az is. Pár hónapja visszatalált önmagához. »

Első benyomás: <br>Zeller

Első benyomás:
Zeller

Jó, hogy van egy ilyen igazi szeretettel, őszinte lelkesedéssel, átlagon felüli kulináris hozzáértéssel menedzselt hely a városban, annak is egy elég meglepő pontján. Bátorság, kitartás, önbizalom mindezek megtérülni látszanak. Brávó. »

Első benyomás: <br>Végállomás Bistorant

Első benyomás:
Végállomás Bistorant

A Végállomás Bistorant rajta van a helyes vágányon. Tudás, szenvedély, megfelelő alapanyagok, technikai tudás megléte - ezekre nem lehet panasz. Még több bátorsággal az országos mezőnyben is előrébb törhetne. »

Első benyomás: <br>Fricska

Első benyomás:
Fricska

Már régóta váratott magára egy figyelmeztető fricska a jóllakottan megállapodott, babérjaikon trónoló önelégült magyar vendéglősökre, egy ébresztő fricska, nem agresszív, nem tolakodó, de azért csípős fricska, hogy ébresztő hölgyeim és uraim: van még min javítani, van még mit tanulni. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Hírek
Coskun Mehmet, a hazai török büfék atyja

Minden a Szent István körút 22. szám alatt kezdődött. A legendás Három Testvér első fecske volt a gyorsétkezdék között, gyakorlatilag megteremtette Magyarországon a török büfé fogalmát. A török konyha pedig általuk olyan szervesen épült be a hazai kulináris hétköznapokba, mint kevés másik. Vajon a magyar ízléshez közel álló ízeknek köszönhető ez leginkább? És a pesti török büfé vajon ugyanolyan, mint az isztambuli?

Coskun Mehmet, a hazai török büfék atyja

Coskun Mehmet, a hazai török büfék atyja fotó: Nagy Balázs

Coskun Mehmet, a magyarországi török gyorséttermek atyja ma a három üzletből álló Star Kebab lánc tulajdonosa, és egyben a minőségi török gyorskonyha elkötelezett harcosa.

Hivatása szakács, ám erről nemigen tudna papírt mutatni. Ankarában született és 11 éves korában beállt kuktának a főképp a baklavájáról híres Düveroğlu étterembe, ahol kitanulta a mesterséget. Mehmet tulajdonképpen soha nem tervezte, hogy Magyarországra jön. Legtöbb honfitársához hasonlóan ő is Németországban vagy Amerikában szeretett volna érvényesülni. Magyarországról csak annyit tudott, mint a legtöbb török, hogy része volt az Oszmán birodalomnak, de a térképen már nem tudta volna megmutatni. Ám 1992-ben ajánlatot kapott egy vendéglőstől, aki miután Ausztriában megismerkedett egy kínai nővel, török–kínai éttermet nyitott a Vígszínházzal szemben. Hat éven át dolgozott reggeltől hajnalig, mint a török–kínai török főszakácsa, amíg félre nem tudott tenni annyi pénzt, hogy két barátjával saját éttermet nyisson a Szent István körút 22. szám alatt. Ez lett a legendás 3 Testvér, amely igen hamar egész lánccá nőtte ki magát, és gyakorlatilag megteremtette Magyarországon a török büfé fogalmát.

Három testvér, kebab hajnalig

A jól kitalált, a magyar ízléshez közel álló ételkínálaton túl a siker titka nagy valószínűséggel a látványkonyha-koncepció és a késő éjjelig tartó nyitva tartás volt. Azóta rengetegen követték az általa felállított példát, miért is ne tették volna, hiszen a körútszerte megjelenő 3 Testvérek tíz éven át éjjel-nappal telt házzal üzemeltek. Időközben, ahogy ez már lenni szokott, végbement egyfajta felhígulási folyamat, amely sajnos a minőség rovására is ment.
Maga Mehmet is készséggel elismeri, hogy számos török büfé, amelyet az általa indított formában nyitottak, rémséges ételeket árul. Ha valaki szeretné elkerülni a kellemetlen meglepetéseket, inkább a megbízható, nagy forgalmat bonyolító helyeken egyen. És hogy melyek ezek? Mehmet nyilvánvalóan a saját érdekeltségeit ajánlja, személyesen kezeskedik három saját Star Kebab nevű vendéglőjéért, illetve az egyik ex-3 Testvéres tulajdonában üzemelő Szerájért.

Cay, süzme, csípős szósz


Mehmet szerint egy török büfé akkor autentikus, ha a kebabot török férfi vágja az úgynevezett karral, azzal a hosszú, lapos késsel, és semmiképp sem géppel. Fontos ismertetőjel, hogy a tulajdonos, ha esik, ha fúj, mindig ott van a helyszínen, valamint fontos, hogy legyen török tea, illetve nem árt, ha török zene szól és törökös a hangulat. Ha ezek nem stimmelnek, nagy valószínűséggel nem is fogunk jót enni. Természetesen nem pusztán ilyesmin múlik a török büfé sikere. Vannak bizonyos kardinális alapanyagok, amelyeket Törökországból kell hozatni, vagy legalább egy megbízható helyi töröktől kell vásárolni. Mehmet otthonról hozatja a joghurtot, óriási, 10 literes vödrökben, kartonszámra. Ez a magas zsírtartalmú, krémes joghurt nemigen hasonlít az itthonihoz: ez ugyanis olyan sűrű, hogy megáll benne a kiskanál. Nélküle elképzelhetetlen mind az ayran, a frissítő, sós-joghurtos ital, mind a híres joghurtos padlizsán, amelyet oly sokan igyekeznek utánozni otthon – megfelelő joghurt nélkül hiába.

Nekünk magyaroknak, úgy tűnik, kell a szósz


Mindezzel együtt egy pesti török büfé azért nem olyan, mint egy isztambuli. A török konyhát számos ponton kellett alkalmazni a magyar ízléshez. A körúti kebabhoz hasonlót nemigen kapni egész Törökországban, hiszen otthon teljesen szárazon, szósz nélkül eszik: csak hús, pita és saláta van a tányéron (vagy a pitában). Érdekes adalék, hogy nyugatabbra menvén, pl. Berlinben még több – a magyar ízlésnek már túl sok – szószt pakolnak a kebabra. Hasonló átalakuláson ment át a legtöbb egytálétel is: főzelékesedtek. Nekünk magyaroknak, úgy tűnik, kell a szósz.
Mehmetnek nálunk azzal is meg kell barátkoznia, hogy teljesen rendszertelenül eszünk. Törökországban például levest hajnaltól tizenegyig főztek, és ebédre már nem maradt belőle. Nálunk az éjszaka közepén is akarnak levesezni.
Aztán úgy fest, hogy mi magyarok nem esszük a bárányhúst. Nem szeretjük a güvecet. Bár nem mondjuk, mégis idegenkedünk tőle, ha lehet mást választani, mást választunk.
Mehmet azonban kitűnő alkalmazkodó. A régi Szikra mozi épületében található első számú Star Kebab valójában már török–magyar étterem, hiszen két szakács dolgozik benne: egy török és egy magyar, és ugyanúgy lehet kapni baklavát, mint palacsintát.
Miközben török büfék naponta nyílnak, rendes török étteremnek, az 1992-től 1997-ig üzemelő Király utcai Istambul bezárása óta hírét sem hallani. Ahogy hallgatom Mehmetet, lassan ennek is rádöbbenek az okára. Ez nem valami esztelen terjeszkedési vágy, hanem puszta családfenntartás. Otthon rengeteg rokona van, és minél többnek szeretne üzletvezetői állást biztosítani egy jól menő büféláncban. Az ő ambíciója korántsem gasztronómiai vagy pénzügyi: neki, mint minden rendes török embernek, első a család.


Címkék: street food
« Vissza a Hírek rovatba
Budapesten hol a legfinomabb a gyros? Csirke vagy borjú?

A döner - ami itthon gyakran a gyros szinonimája - a magyar pláza és bulikultúrával együtt fejlődött és napjainkra nemzeti fast food-dá avanzsálódott. Bár a nyári fesztiválszezon világra hozta álszent alternatíváit – így pl. a turistalégyfogó kenyérlángost –, mégis az éjszakai szeletelésben megfáradt fiatal dubstepperek, a hajnalig tartó pogózásban megsérült punkok és a bólogatástól görcsölő nyakú rapperek kivétel nélkül ugyanazt eszik az utcán. Mi is. »

hozzászólás

A nyárs és a polgár!

Hétfőn Budapest, kedden Berlin, mert a döner egy berlinikum. Egy germanikum. »

hozzászólás

Az Anyukám Mondtás Dudás tesók mondandóját nem szeretjük megakasztani és azt sem játsszuk el, hogy többes szám első személybe átírva úgy teszünk, mintha mi beszélnénk ilyen szép folyékonyan és lazán. Mondják ők maguk, hogy mit hoznak a „Gúrméra”. Szabolcs beszél. »

Villamossal, busszal, trolival érkezik

Végy egy villamost, buszt, trolit, zsugorítsd össze, tologasd, kínálj róla egy bagel-szerű péksütit. Helyben vagyunk: ez a Budapest Bakering koncepciója. Ring lesz ’A’ magyar street food? »

Pénteken a legjobb fiatal magyar szakácsok mérték össze tudásukat a rangos Jeunes Chefs Rôtisseurs Ifjúsági Szakácsversenyen, ahol az volt a tét, hogy ki képviseli hazánkat a szeptemberi nemzetközi mezőnyben. Mede Ádám, a Gerbeaud-Onyx képviselője lett az első. Szarvasgerinc, kacsamáj, harcsa, eper és spárga volt a zsákbamacskában. Győztest, zsűri tagokat, a Chaine des Rôtisseurs Baráti Asztaltársaság elnökhelyettesét kérdeztük. »


Oldalak:  >|

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Karobos chia puding

Karobos chia puding

Naspolya Nassolda receptje

E nyers-vegán recept csupa éltető, rost- és vitamindús, egészséges összetevőt tartalmaz. Egy turmixgépre vagy botmixerre, és mindössze tíz percre lesz szükséged. Kiváló vendégváró finomság! »

Cuculimonádé

Cuculimonádé

Mahung receptje

A Mahungot megkértük, hogy itassa le az édesanyákat. A Cuculimonádé-hörpintéshez nem is kell olyan bátornak lenni. »

Házinyúl-comb „vadas”

Házinyúl-comb „vadas”

Csomós András (Dűlő) receptje

Vidéki lelkész gyerekként hála Istennek a vadas vadból volt – mondja a miskolci Dűlő séfje, Csomós András. „Édesanyámnak is nagymamámnak is ez volt az egyik „nagy” fogása. A húst hosszan pácolták zöldségekkel és fűszerekkel, majd körbesütötték és irány a sütő, a zöldségek is ott pirultak a tepsiben. Csomós számára ma már a vadas elképzelhetetlen friss babér vagy kapribogyó nélkül és nem feltétlenül vadból vagy marhából készül. Most épp nyúlból. »

Kókuszgolyó keksz

Kókuszgolyó keksz

Márk Szonja (Édesem) receptje

"Modern házias sütemények vannak nálam. Úgy képzelem, hogy olyan, mint amikor a nagymama egész nap süt, és délután beállít hozzá a család" - nyilatkozta nekünk Márk Szonja, az Édesem megálmodója . Ez a kókuszos keksz mindennek ékes bizonyítéka. »

Csomós András

Csomós András

Csomós András az IKON-ban megtanulta, hogy illik óvatosan közelíteni a vendégekhez. Nem rohan ajtóstul a házba, nem akar gyorsan „népnevelni”, ellenben a humort, na, azt fontosnak tartja. A miskolci Dűlőben többek között ezzel szoktatja a vendéget a jóra. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink