diningguide.hu

Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      
Nobu szilveszteri vacsora

Nobu szilveszteri vacsora

Ünnepelje az Újévet a Nobu dél-amerikai hangulattal és ízekkel fűszerezett Szilveszteri vacsoráján élő latin zenével, 7 fogásos különleges menüvel, pezsgővel és éjfél utáni sushizással. »

Halászlé, töltött káposzta a Pest-Budától

Halászlé, töltött káposzta a Pest-Budától

Rendelj karácsonyi fogásokat otthonra a Pest-Budától! »

A Locavore-ban MINDEN EGY HELYEN

A Locavore-ban MINDEN EGY HELYEN

Ízek, látkép és kulinária a Tabán tetején! »

Ha Cegléd, akkor Monaco étterem

Ha Cegléd, akkor Monaco étterem

Ne féljünk az ismeretlentől!

A néhány hónapja alapjaiban megújuló Monaco Étterem Ruprecht László kreatív séffel mutatta meg az eldugott mezővárosnak, hogy van helyük a gasztropalettán. »

Első benyomás:<br>Ciao Pizzeria & Rosticceria

Első benyomás:
Ciao Pizzeria & Rosticceria

Első benyomás - olaszt tankolni

„Menjünk ebédelni az olaszhoz, a benzinkútra!” Egyre gyakrabban mondják ezt nekem pécsi ismerőseim, ha találkozni szeretnék velük. Elmentem. Ebédelni, vacsorázni, sőt még reggelizni is. »

Első bnyomás: <br>Ramenka

Első bnyomás:
Ramenka

Japán csillapító a Kazinczyra

A Ramenka szellemi és fizikai regenerálódásra való, amikor egy kis rendezettség és egy tál húsleves életmentő lehet. »

Első benyomás: <br>Balkán Bisztró

Első benyomás:
Balkán Bisztró

Ha azt hitted eddig, hogy a Montenegrói Gurman a délszláv gasztronómia hazai bástyája, akkor ülj fel a vonatra és látogass el a Balkán Bisztróba. »

Első benyomás: <br>Kanpai Izakaya

Első benyomás:
Kanpai Izakaya

Valóságos kis ékszerdoboz ez a körúti, lampionos, világos érzetű, szelíden modern bisztró. »

Teszt: Olimpia

Teszt: Olimpia

Ádám Csaba kivételes arányérzékkel komponálja a tányérjait, minden elem a látványon túl ínyenc funkcióval bír és szerencsére nem fél a valódi ízektől, nem butít, nem herél. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Hírek
Sajtmániások
Gerard Poulard, a a világhírű fromagier Budapesten járt

Hétvégén rendezték az "AHOLIC" Dinners sorozat második estjét. Gasztronómia és a hazai kreatív ipar képviselőinek találkozóján ezúttal a francia sajté és a kortárs designné volt a főszerep a Cheeseaholics' Nighton.

A meghívás pillanatában a legendás Monty Python jelenet jutott az eszünkbe. Konkrétan a Mouse Problem című jelenetre gondolok, amelyikben John Cleese-t arról kérdezik, hogyan is vált egérré. Ebben a szkeccsfilmben hangzik el az emlékezetes fordulat: „.. és akkor a többiek körbe adták a sajtot”. Belépve a Le Méridien Hotel kékes-lilás fényben úszó átriumában berendezett rendezvénytérbe, bennünk is megfogant az elhatározás: tudatmódosulásig esszük magunkat sajttal. Bár a helység szélén elhelyezett terített asztalt ekkor még kordon védte a sajtmániások rohamától, némi előnyre tehettünk szert, amikor is finom sasszék révén a kordonon belülre juttattak minket kedves meghívóink. Itt Laurent Vandenameele, a szálloda vezető séfje mutatott be minket Gerard Poulardnak, a kóstolót vezénylő sztárnak, a világhírű fromagier-nek.



Gerard Poulardon látszik, hogy a sajt egész életét végigkíséri, a kérődző szarvasmarhától a szingapúri luxuséttermekig. A saját szelekcióval is rendelkező fromagier felfogása szerint igazán jó sajtok csakis egy kis francia gazdaságban születhetnek, és ezt egy évtizede magyarázza a világnak, akit nem nehéz meggyőzni. A Le Méridien kötelékében már minket sem először kóstoltat.

A sajtokkal megpakolt hosszú asztal mögött plasztikkesztyűs, ősz férfi szeli a sajtot, arcán a gyakorlott korán-kelő sajtkészítők nyugalmával. A munka a lételeme, a szeletelést abba sem hagyva ismerteti velünk a játékszabályokat: a könnyű lágy sajtoktól haladunk a nehéz, ízes sajtok irányába, egészen a kéksajtig. Egy gruyére-rel indítunk, egy könnyű, édeskés Comtével, ami a legelterjedtebb francia eredetvédett sajt. Az első intelligensnek gondolt kérdésemre kiderül, hogy a legnagyobb tévedés lekvárokkal, chutney-kkal, sirop de Liége-zsel tunkolni a sajtot. És egyáltalán a legjobb, ha hagyjuk a sajtot érvényesülni – ehhez képest Gerard feltűnően nagy figyelmet szentelt a helyes kenyér kiválasztásának, a Comtét két külön kenyérrel is kipróbáltatta velünk. Mindazonáltal belefutottunk egy fügés kompozícióba is – méghozzá egy friss kecskesajtbatyú közepéből – és nem volt rossz. Sőt, úgy hatott, mint valami végletekig kifinomult gyümölcsjoghurt. Ezt a sajtot egyébként Miklós Mihály, vagyis a Marmorstein pékség ifjú szakemberének diós kenyerén nyújtja át Poulard úr, miközben kedvesen bemutatja nekünk feleségét is, aki elkíséri külföldi útjaira.



A formája után La Coronne-nak nevezett hamuban érlelt Loire-menti kecskesajt már érdekes erjedt ízeket is mutatott, és így haladtunk a camambert-eken (Reblochon, Brillat Savarin, Camambert Rustique, Brie de Meaux) át a nehéz érlelt tehenekig (Tomme de Savoie) és végül a roquefortig (Fourm d’Ambert). A sajtos ökölszabály szerint a roquefort után már ne együnk sajtot. Legyen ez a záró tétel, ugyanakkor pezsgővel, fehérborral bátran kísérjük a falatokat, legyen szó bármelyik sajttípusról.

Hallgattuk volna Monseur Poulard-t napestig, bár egy érettebb camambert-hez ajánlott karamella szósz minket nem varázsolt el. Újabb pohár pezsgő, újabb falat sajt, amelyek alól lassan elhagyjuk a kenyeret. Éppen újabb és újabb tételekhez lépnénk, amikor is Vágó Réka cipőtervező és Adrian Gray hoteligazgató megnyitó beszéde után, fészkelődésre, nyomulásra, a hátunk mögött egyre erősödő „cincogásra” leszünk figyelmesek. Lassan kinyílik a minket védő blokád és az asztalhoz érkezik a derékhad. Pillanatokon belül felgyorsulnak az események, Poulard úr figyelmesen kínálja az újonnan érkező vendégeket, miközben egyre nagyobb tempóban készíti sajtkatonáit. Nagy gonddal válogat a kenyerek közül, teljesen átszellemül, mi lassan hátralépünk. Átadjuk őt az rajongó majszolóknak.



Nem maradunk azonban élmény nélkül. Fiatal bútortervezők fogadnak minket, hogy a felajzott ízlelőbimbóinkat kellemes csevejjel nyugtassuk meg. Kele Sári, Vidó Nóri bútorinstallációi mellett, Horváth Attila és Sarkadi Péter(Enterteam) munkái alkotnak jellegzetes kis szigetet az átrium középpontjában. Körülöttük belsőépítészek tartanak prezentációkat. Csap Viktor, akinek nevét a badacsonyi BonVino hotel kapcsán ismerte meg a szakma, Dobos András, Erdélyi Linda (lab5), akik építészeti munkákat is vállalnak, valamint Dobos Zsófi, akinek nevéhez az Olasz Intézet kávézója mellett, a Nanushka betastora enteriőrje is kapcsolódik. Ebben az átadása óta világsikerré vált projektben dolgozott Varga Noémi is, aki Vajda Lídia és Reich Wanda (NumberNow) MOMÉ-s építészhallgatók társaságában mutatták be legutóbbi munkájukat, a budai Jégbüfét.


Címkék: sajt, Gerard Poulard, Laurent Vandenameele
« Vissza a Hírek rovatba
Lista ünneplőknek és nem ünneplőknek

Miért is ne? Attól függetlenül, hogy a karácsony alapvetően egy vallási ünnep, december 24-én és 25-én nehezen találni olyan helyet, amely mégis nyitva tart. Szerencsére akad néhány megbízható pontja a városnak, ahol levezethetjük a bejglivel teletömött, mákos gubával lefojtott has fáradalmait: romkocsmák és koncertek a városban. »

Krúdy szerint ez volt a "legpestibb utca". A serért, meg a szalontüdőért járt ide a szomszédos Pekáry-házból, ahol első feleségével lakott. Ezt a vendéglőt dózerolták le végleg a napokban. »

Az első élelmiszer csomagolás, és a mértani praktikum célközepe. Játékos zsákbamacska: sós vagy inkább édes? Töltött vagy töltetlen? Merthogy „nem lehet látni, de ott van a lényeg bent”. S olyan mint a világ: néha kemény magba koppanhat a fog, ha valaki túl nagyot akar harapni belőle. »


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Legjobb budapesti ínyencboltok

Legjobb budapesti ínyencboltok

Az utóbbi pár évben megtöbbszöröződött az ínyencboltok száma, a listánkba mégis kevés új tudott bekerülni. Lassan már mindent be lehet szerezni itthon, kérdés, hogy a számos új bolt megtalálja-e a maga profilját ezen az egyre szélesedő piacon. »

Passió<br>karamellás-<br>pisztácia<br>pralinés <br>bonbon

Passió
karamellás-
pisztácia
pralinés
bonbon

Praliné Paradicsom receptje

A kétrétegű töltött bonbon igazi játék a színekkel és a textúrákkal. »

Málnatorta

Málnatorta

Desszert.Neked receptje

Korponai Péter és Borszéki-Ékes Beatrix feljött a Balzac utcás szuterénből, és a napokban nyílt Paulay Ede utcai helyüket látva, most már valójában értjük, hogy mi a különbség egy cukrászda és egy desszertműhely között. Tortában is erősek. »

Garnéla

Garnéla

ötfűszeres édesburgonyapürével, gyömbérhabbal, szezámmagos szójaszószmorzsával és csilis mangóval - Mandula Sarok készítette

Majdnem fél éve nem láttunk Mandula Saroktól receptet, ami azért igazi szívfájdalom, mert - az írást szintén hanyagoló Kísérleti Konyha mellett - az egyik legnívósabb gasztro netes naplóról van szó. Hauser-Szabó Noémi (merthogy így hívják a blog elkövetőjét) stílszerűen tér vissza. »

Michael Gibney

Michael Gibney

Michael Gibney amerikai séf első könyve - Sous Chef-24 óra a konyha frontvonalán - idén áprilisban jelent meg, és már magyarul is olvasható. A könyvről, a szakma szeretetéről és a végtelen munkáról beszélgettünk a séffel. »

Pesti István

Pesti István

Tantit visz a táncba

Brunóék összecsomagoltak és távoztak a Hegyvidék Központból. Helyükre Tanti érkezett, akit Pesti István fog karon. »

Étteremkalauzok

Étteremkalauzok

Michelin és Gault Millau

Az anekdota szerint a Relais de Poquerolles étterem séfje 1958-ban öngyilkosságot követett el, amikor elvesztette Michelin csillagait. A történet annyira drámai és egyben szívszorongató, hogy senkinek nem jutott eszébe megkérdőjelezni, pedig igazából semmi ilyesmi nem történt. »

Mokkakávé

Mokkakávé

Mosógépek inspirálták a kéváéfőző tervezőjét. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink