diningguide.hu

Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      
Inspiráló harmónia

Inspiráló harmónia

Egy íz, amelyben benne van Richard Hennessy öröksége, közel 250 év tapasztalat, Cognac elsőrendű termővidékei és a ház páratlan borpárlat készlete. A Hennessy kivételes aromájú, harmonikus házasításait nemcsak a gourmet közönség kóstolja szívesen, de a kísérletező kedvű séfek is örömmel használják fel különleges fogások, desszertek elkészítésekor. A cognac ház ezért örömmel támogatja a legjobb éttermeket díjazó Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálát és az időtálló értékek átemelését a kortárs gasztronómiába. »

Teszt: Walter

Teszt: Walter

Ha az ember történetesen nagyvárosi, állandóan lüktető környezetben éli a napjai nagy részét, óhatatlanul is vágyik arra, hogy időről-időre kiszakadjon ebből a mesterséges közegből. Hogy egy kicsit le tudjon lassulni, bámészkodhasson és lássa, a fővárosi szívdobogáson kívül az ország vérkeringésének van még jó néhány igazán klassz állomása. Perbál például ilyen. És igazán szerethető. »

Teszt: Macesz Huszár

Teszt: Macesz Huszár

Nem kell, de nem ártana, ha a két irányt képes lenne kulináris értelemben ötvözni: Izrael konyhája legyen, vagy a magyar-zsidó, közép-európai polgári, kicsit bécsi, majd német befolyással pestivé lett konyhát vigye, némiképp modern köntösben. Vagy csak egy újabb unalomba szürkülő vendéglátós vállalkozás, ami történetesen a pesti gettó narratívát tekinti eladható terméknek. »

Teszt: Borkonyha

Teszt: Borkonyha

Esztétika és ízharmónia

Ha van titka, akkor talán az, hogy mindenféle túlzástól abszolút mentes. Ha valaki punk helyen enne, ez nem az. »

Teszt: Sárga Borház

Teszt: Sárga Borház

Minek is nevezzelek?

A Sárga Borház, amely az elmúlt években meghatározó színe volt a régió gasztro térképének, az utóbbi időben minta önmeghatározási vitába keveredett volna magával. »

Teszt: Mák

Teszt: Mák

Az eddigi séf-helyettes vette át a konyhát. A Mák 3.0-ás verzió is bevált, másoknak is ajánljuk. »

Teszt: Anyukám Mondta

Teszt: Anyukám Mondta

Bár a hangulat toszkán, de nagyképűen akár fúziósnak is nevezhetnénk, épp jól ötvözi a vágyott olaszságot a magyar táj által kínált csodákkal. »

Teszt: Patrióta

Teszt: Patrióta

A kézműves szerénysége

Találtunk Gyulán egy olyan konyhát, amely túlmutat a mindennapi rutinon. »

Teszt: Costes

Teszt: Costes

Quadratura circuli

A kör négyszögesítése a lehetetlent próbáló erőfeszítés metaforája, ha úgy tetszik. Nyári étlapkóstolás. »

Első benyomás: Tiszavirág

Első benyomás: Tiszavirág

Tiszavirág az örökkévalóságnak

Jelentős gasztronómiai bástya van kiépülőben a Dél-Alföldön, pedig már azt hittük elesett az a terület. A Tiszavirág, éppen a tiszavirág természetének ellentmondva helyezi vissza Szeged városát a magyar gasztronómiai térképre. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Hírek
Magyarországon is Macaron Napot tartanak
Pierre Hermé, a macaron pápa köszönti a magyarokat

Párizsban és New York-ban már jól bejáratott, Magyarországra még csak most érkezett el: március 20-án itt az első hazai Macaron Nap.

Magyarországon is Macaron Napot tartanak

Magyarországon is Macaron Napot tartanak

„Amikor megláttam megszerettem. Szerelem. Szerintem sokan így vannak ezzel. Nekem a macaron, ez a kis kerek desszert, annyi mindent kifejez. Úgy általában ledönt korlátokat, kitágítja a lehetőségeket”. Boros Reginával (aki egy grafikai stúdió vezetője, a Gasztrobizarr blog alapítója és társszerzője és 3 évet élt Spanyolországban, ott kezdett fokozottabban érdeklődni a gasztronómia iránt) az élen pár lelkes fiatal nemrég arra gondolt, hogy a Párizsban és New York-ban 2010 óta nagy lelkesedéssel fogadott Macaron Nap bevezetésével meg kéne próbálkozni itthon is. Nem csak álmodoztak, meg beszéltek róla, hanem gázra léptek. Az érdeklődést jelzi, hogy az alig pár napja létrehozott facebook oldalhoz már majdnem 500-an csatlakoztak. A március 20-ra egyebek mellett macaron kóstoltatással készülnek, de több verseny is szerveződik.

Figyelemmel kísérjük a macaron itthoni és nemzetközi „pályafutását”, egykori főszerkesztőnek is hála, itthon is hájp lett a téma, boldog-boldogtalan kísérletezett vele. Nem késtél el?

Fontosnak tartom leszögezni az elején, hogy a macaron szerintem nemcsak egy kerek, színes, mandulalisztből készült „desszert”, ami amúgy vagy ízlik vagy nem, hanem a macaron egy filozófia. A macaron szerintem az újdonság, a lehetőségek, a modern és igényes technológiák szellemét hordozza magában, az újítás, a felsőkategóriás gasztronómiai élmény szimbóluma.
Magyarországon a macaron édességet (ahogy a fent említett fogalmakat is) még mindig nagyon kevesen ismerik. Tehát bőven látom értelmét a további terjesztésnek és megismertetésnek. Ezen kívül kezdeményezésünk lényege nemcsak a macaron további elterjesztése, hanem a Macaron Nap, mint gasztronómiai esemény átemelése Magyarországra, az ország gasztronómiai megítélésének javítása a nemzetközi mezőnyben. Fontosnak tartom, hogy erősítsük a pozíciónkat, meghatározó tényezővé nőjük ki magunkat. Nem mondok újdonságot, mindenki tudja, és ezzel küzd, hogy ez nem jön egyik pillanatról a másikra, sokat kell tenni érte. Szerintem ez egy olyan plusz, amivel felkerülhetünk még inkább a térképre, méghozzá olyan városok meghatározó gasztronómiai eseményeinek vonatkozásában, mint Párizs vagy New York.

Somlói galuska, zserbó, rétes – Magyarország kedvencei, mivel érdemelte ki a macaron, hogy „emléknapot” szenteljenek neki és ne az előbbi triumvirátus valamelyik tagjának?

Az emléknap lényege Pierre Hermé által kitalált Macaron Nap magyarországi adaptációja, tehát ezért nem somlói galuska napot tartunk, az feltehetőleg kevésbé lenne érdekes Párizsban vagy New Yorkban. Amennyiben egy speciális réteghez - ami ebben a két városban nem is olyan kicsi - eljut az, hogy Magyarországon is lesz ilyen, valamiért azt gondolom, hogy mindjárt más szemmel néznek a magyarokra, a magyar termékekre, úgy egyáltalán az országra.

És akkor már miért nem cupcake? A Szex és New York-feeling itthon is bejön sokaknak. A cupcake kontra macaron egyébként sokakat megmozgató, mondhatni gasztrobulvár kérdés külföldön.


A macaronnal kapcsolatos filozófiámra térnék ismét vissza. Egy cupcake készítésében nincs akkor kihívás, mint a macaronéban, ráadásul a cupcake ugyan szerethető, de mégis más irány. A macaronban megfog a minimalizmus, a szinte művészi szintre emelt „egyszerű különlegesség”. Ami viszont a legnehezebb műfaj szerintem. A cupcake-ről nem nagyon mondhatjuk el, hogy egyszerű, vagy különleges. Megjegyzem a cupcake-nek is megvan az értelme, azt is lehet adaptálni sokféle eseményre (hiszen tudjuk, hogy a futball bajnokságon keresztül, Halloween és Valentin-nap vonatkozásában gyártják mindig a tematikus cupcake-eket), de erre talán alkalmas lenne egyszer egy az országban már létező sütemény is.

Ha valaki egész életében tömeggyártásban készült sütiket evett, mi az első lépés, amivel rá lehet vezetni a Franciaországban kétségkívül kultikus státuszt élvező macaron élvezetére?


Például azzal, hogy eljön a Macaron Nap rendezvényhez csatlakozó boltok egyikébe és kap egy ingyenes macaron kóstolót. Utána eldönti, hogy tetszik-e neki, vagy nem. Szerencsére a macaron érzelmekkel játszik, ezért nem szükséges racionális magyarázat arra, hogy miért szeresse majd.

Ha már a Macaron napon, milyen programokra számíthatunk?


Már több macaront árusító hely csatlakozott a Macaron Naphoz, ezekben a boltokban macaron kóstolókat tartunk, különleges ízekben is kipróbálhatják majd az érdeklődők. Például tudták-e, hogy létezik sütőtökös, citromfüves és sok más sós változatban is? Ezen kívül tervezünk macaron receptversenyt, kié tetszik a legjobban? Kiderül melyik boltban lehet a legjobb macaront kapni, továbbá számos partnerünkkel nyitott gasztronómiai rendezvényeket, kóstolókat tartunk, ahol nemcsak macaront, de más érdekességekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők. Mivel a macaron meglepően jó fotótéma, fotópályázatot is indítunk, a győztes jutalma természetesen fantasztikus és különleges macaron összeállítás lesz.

Egész évben szervezőnek majd események a sütemény köré, és ha igen, mik a tervek?


Igen, folyamatos lenne a készülődés, gyakorlatilag lezajlik március 20-án az első magyarországi Macaron Nap, ezután készülünk újult erővel a következőre. Célunk, hogy kibővüljön az árusítóhelyek listája, hogy a boltok versenyezzenek, komoly, aktív értékelőtáborral bíró közönséggel. Tehát egész évben foglalkozunk a macaronokkal majd.

Honnan fogja bárki is megtudni, hogy ezentúl március 20-án Maracon napot ülünk?


Kicsit félünk, nehogy elmossuk a március 15-i ünnepségeket ezzel az elsöprő erejű mozgalommal, na de viccen kívül a rendezvényt több médiumban is népszerűsítjük, akik kicsit is fogékonyak a gasztronómiára, azok tudni fognak róla, de Macaron Naphoz csatlakozó boltokban is ki lesz téve Macaron Nap plakát és matrica. Ezen kívül a jelentősebb gasztronómiai rendezvényeken is tervezünk megjelenni a továbbiakban.



Többször is hangsúlyoztad, hogy a nemzetközi vérkeringésbe is be kívánjátok csatornázni, mi több, ha minden igaz, az ünnepnapon maga a nagy macaron pápa, Pierre Hermé biztatja majd a magyarokat macaronevésre!

Így van. Van kapcsolatunk Pierre Herméhez, az ő személyes köszöntőjét olvashatják majd weboldalunkon a macaronnap.hu oldalon. New Yorkban is egészen jó kommunikációs lehetőségeink vannak, ott imádják az ilyen egzotikus híreket, hogy Magyarország is velük ünnepel. (nevet).

Ha kissé rosszmájúak vagyunk, már halljuk is: „egy ekkora kis vacakért, ennyit kiadni?!!” – mivel győznéd meg az abszolút kétkedőket azon kívül, hogy a Macon Napon megkóstolhatják majd a desszertet?

Ezeket a harcokat nap mint nap megvívják az üzletek, akár más termékek kapcsán is. A macaron egyfajta perverzió is. Az élet szeretete. Szemtelenül színes, szemtelenül minimál, és lássuk be, szintén kicsi pofátlanul édes, vagy túl ízes is tud lenni. Az állaga felfoghatatlan, ropogós is és puha is, aki már evett tökéletes macaront nem felejti el az élményt. Néhány percben azért el lehet magyarázni, hogy ez egy különleges francia étel, esetleg ecsetelni az elkészítés nehézségeit, a különleges állagot, az élményt, illetve azt, hogy ez egy olyan esszencia, amiből egy is bőven elég ahhoz, hogy átérezzük azt, hogy bizony ez mégis megéri. Utána pedig már úgyis függőkké váltunk, tehát nem is kérdés, hogy legközelebb is vásárol-e majd az ember.

Az emberek szeretik kedvenceiket otthon is elkészíteni. A macaront nem lehetetlen, de nagyon macerás, sok gyakorlást, precizitást igényel. Nem gondolod, hogy ez is közrejátszik majd abban, hogy idegenkedéssel fogadják?


Szerintem mostanában a háziasszonyok kifejezetten keresik az új kihívásokat. Szerencsére nagyon sok olyan irány elindult az utóbbi években, ami tényleg szemléletváltáshoz vezethet. Én úgy gondolom, hogy ez elkezdődött. Nem véletlenül van óriási népszerűsége egy-egy speciális alapanyagot árusító boltnak, legyen az tengeri herkentyűk vagy soha nem hallott olajok, ecetek, fűszerboltok. Határozottan érzem a javuló tendenciát és a kísérletező kedvet.

Kétségtelen, hogy egy szűk elit életét édesítő sütemény napjainkra a mainstream része lett. Legalábbis külföldön. Akkor lennél boldog, ha úgy mint Párizsban, olykor nálunk is felbukkanna macaron a McDonald’s-ban?


Ez egy érdekes kérdés. Nemrég láttam az egyik hazai gyorsétteremláncban (Costa Coffee). Hát egyik szemem sírt, a másik nevetett. Valami rettenetes, gyenge utánzata volt az igazi macaronnak, olcsó, ipari módon előállítva, de legalább méregdrágán. Legfeljebb elrettentő példának lehet jó. Az ilyesmi csak lejáratja ezt, de ezt persze nem általánosságban értem. Azonban nem véletlenül került bele a kínálatba, ezek szerint volt vagy van rá igény. Az más kérdés, hogy nem ártana, ha a minősége is vállalható lenne. De az, hogy ott volt mutatja, hogy nem értelmetlen a mozgalmunk.

Hol kóstoltál először macaront?

Először Bécsben láttam egy kávézóban, teljesen lenyűgözött a sok élénk színű édesség. Megmondom őszintén, nagyon keveset tudok enni belőle, mert hamar eltelít. Utána a váci Desszertszalonban kóstoltam meg igazából, ahol jól be is vásároltam minden színből, ajándékba vittem, kiváló volt és nagyon örültek neki. Annyira különleges, olyan sok mindent kifejez, mint kevés másik ételtípus.

És mi van a hazai kínálattal, végigkóstoltad már?


Igazából ahol csak járok és belefutok, mindig megkóstolom: Sarki Fűszeres - Franciaországból hozzák, elég jó, Desszertszalon: nagyon jó volt, Zazzi: szintén kitűnő, Costa Coffee – rettenetes, Gresham: nagyon jó. Ezekről vannak személyes tapasztalatok, a Facebook oldalon elkezdtük gyűjteni az élményeket, ahol mindenki megoszthatja velünk az élményeit.


Címkék: Macaron, Boros Regina
« Vissza a Hírek rovatba
Macaron Magyarországon

A macaron kultikus francia desszert, elkészíteni nehéz, viszont függőséget okoz. A jó hír, hogy van itthon is. Teszteltük. »

8 hozzászólás hozzászólás

A rovarevés a világ számos országában bevett gyakorlat, gazdaságilag fenntartható, egészséges modell, borzasztó rossz marketinggel. Pedig az entomofágia roppant előnyös elfoglaltság: a rovarok zsír-és fehérjetartalma igen magas, ökológiai lábnyomuk elhanyagolható a vágóállatokéhoz képest, ezen túl pedig kis helyen tenyészthetőek és megfelelően szaporák is »

Űrtechnológia a konyhában

Az idén januárban megrendezett CES elektronikai vásáron mutatták be az első kereskedelmi forgalomba kerülő, kimondottan édességkészítésre alkalmas 3D nyomtatókat, a ChefJet két típusát. Ennek kapcsán azt latolgattuk, hogy milyen lehetőségek vannak az ételnyomtatásban, összeszedtük, hogy milyen jelentősebb szereplők fejlesztik a technológiát, és megmutatjuk azt is, hogy a macisajt nyomtatás egy kiváló gasztronómiai önismétlés, amiről még a gépnek is van véleménye. »

A Felelős Gasztrohős az energiahatékonyságot veszi célba

Az éttermet, kávézót, vagy egyéb vendéglátóhelyet vezetők mellett valószínűleg azok is egyetértenek a címben szereplő állítással, akiknek az otthonában valaha járt már vendég. A vendéglátás bizony sok energiát igényel a házigazdától, hiszen nem csupán arról a néhány óráról van szó, amíg a látogatók nálunk tartózkodnak, hanem az előtte lévő készülődésről és főzésről, és persze az utána következő rendrakásról, mosogatásról, üvegvisszaváltásról. »


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 8 pho

Top 8 pho

A múlt év újabb fejezetet nyitott a magyar gasztroforradalomban. Nemcsak a minőségi, magyaros helyek szaporodtak, hanem soha nem látott számban nyílt mindenféle nemzeti, autentikus étterem is. A thai és a mexikói mellett viszonylag új jelenség a vietnami gasztronómia előretörése, azon belül is a pho-mánia kiteljesedése, ami idén éri el csúcspontját. De hol is ehetünk jó marhahúslevest rizstésztával? »

Legjobb budapesti levesbárok

Legjobb budapesti levesbárok

Az elmúlt időszakban sorra nyíltak meg a levesbárok. Szeretjük az alábbiakat. »

Top 10 kávézó

Top 10 kávézó

A hazai megszállottak! »

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Sárközi Ákos receptje

A frissen Michelin-csillagot szerzett Borkonyha étterem séfjének egyik büszkesége ez a recept. »

Fehércsoki mousse puszedli fagylalttal

Fehércsoki mousse puszedli fagylalttal

Egy parádés desszert a Salon étterem karácsonyi kínálatából

»

Galambmell karalábé-<br>krémmel és sós citrommal

Galambmell karalábé-
krémmel és sós citrommal

Mizsei János (Mák Bisztró) receptje

»

Heiszler Olivér

Heiszler Olivér

Jó helyeket erősített itthon Heiszler Olivér.Cyrano, Costes, Chateau Visz, Onyx, Aranyszarvas - csupa-csupa jó falat. A Mákban, még Huszár Krisztián ideje alatt tiszteletbeli baszk lett, hogy aztán pár évre rá ott álljon Baszkföldön, Ruben Trincado és Martin Berasategui mellett. Egy Padron erejéig bekukkantott Magyarországra, aztán már ment is tovább. Most épp Londonban van. »

Moldován Viktor

Moldován Viktor

Japánból jártam haza sztázsolni

Beszélgetés egy Japánban dolgozó fiatal, magyar séffel, aki bár szülőhazájába járt vissza sztázsolni, mégis abból csinált karriert, amit itthon, a vendéglátóipari középiskolában majd utána a gyakorlatban is megtanult hosszú évekkel ezelőtt. »

Bouillabaisse

Bouillabaisse

Ted Aprajev receptje

Még a nyáron történt. A dalmát tengerparton egy hallevesben egyesült sok-sok náció. Mítoszok és a pikáns valóság a bouillabaisse körül. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink