diningguide.hu

Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      
Cukrászt keres a Kárpátia

Cukrászt keres a Kárpátia

Többéves referenciával, igazolt gyakorlattal cukrászt keresünk. Teljes munkaidőbe, délutáni és hétvégi munkavégzéssel is. »

Wang Mandarinja

Wang Mandarinja

Wang új helyet nyitott Mandarin néven. A bisztró a Pilvax közben talált otthonra. »

A Locavore-ban MINDEN EGY HELYEN

A Locavore-ban MINDEN EGY HELYEN

Ízek, látkép és kulinária a Tabán tetején! »

L’Alexandrin: pasztel és terroir

L’Alexandrin: pasztel és terroir

A L'Alexandrin a lyoni hagyományok lágy, de tisztelettudó, mégis rafinált megújítójaként pozicionálja magát. »

Leon de Lyon: ide nekünk az oroszlánt

Leon de Lyon: ide nekünk az oroszlánt

Az étterem alóságos intézménye a városnak, a lyoni gasztronómiának. »

Mére Brazier: az anyák főztje

Mére Brazier: az anyák főztje

A legkiérleltebb formában képviselik a lyoni lényeget, az egyszerű és tökéletesen kiegyensúlyozott ízű ételeket. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Hírek
Magyarországon is Macaron Napot tartanak
Pierre Hermé, a macaron pápa köszönti a magyarokat

Párizsban és New York-ban már jól bejáratott, Magyarországra még csak most érkezett el: március 20-án itt az első hazai Macaron Nap.

Magyarországon is Macaron Napot tartanak

Magyarországon is Macaron Napot tartanak

„Amikor megláttam megszerettem. Szerelem. Szerintem sokan így vannak ezzel. Nekem a macaron, ez a kis kerek desszert, annyi mindent kifejez. Úgy általában ledönt korlátokat, kitágítja a lehetőségeket”. Boros Reginával (aki egy grafikai stúdió vezetője, a Gasztrobizarr blog alapítója és társszerzője és 3 évet élt Spanyolországban, ott kezdett fokozottabban érdeklődni a gasztronómia iránt) az élen pár lelkes fiatal nemrég arra gondolt, hogy a Párizsban és New York-ban 2010 óta nagy lelkesedéssel fogadott Macaron Nap bevezetésével meg kéne próbálkozni itthon is. Nem csak álmodoztak, meg beszéltek róla, hanem gázra léptek. Az érdeklődést jelzi, hogy az alig pár napja létrehozott facebook oldalhoz már majdnem 500-an csatlakoztak. A március 20-ra egyebek mellett macaron kóstoltatással készülnek, de több verseny is szerveződik.

Figyelemmel kísérjük a macaron itthoni és nemzetközi „pályafutását”, egykori főszerkesztőnek is hála, itthon is hájp lett a téma, boldog-boldogtalan kísérletezett vele. Nem késtél el?

Fontosnak tartom leszögezni az elején, hogy a macaron szerintem nemcsak egy kerek, színes, mandulalisztből készült „desszert”, ami amúgy vagy ízlik vagy nem, hanem a macaron egy filozófia. A macaron szerintem az újdonság, a lehetőségek, a modern és igényes technológiák szellemét hordozza magában, az újítás, a felsőkategóriás gasztronómiai élmény szimbóluma.
Magyarországon a macaron édességet (ahogy a fent említett fogalmakat is) még mindig nagyon kevesen ismerik. Tehát bőven látom értelmét a további terjesztésnek és megismertetésnek. Ezen kívül kezdeményezésünk lényege nemcsak a macaron további elterjesztése, hanem a Macaron Nap, mint gasztronómiai esemény átemelése Magyarországra, az ország gasztronómiai megítélésének javítása a nemzetközi mezőnyben. Fontosnak tartom, hogy erősítsük a pozíciónkat, meghatározó tényezővé nőjük ki magunkat. Nem mondok újdonságot, mindenki tudja, és ezzel küzd, hogy ez nem jön egyik pillanatról a másikra, sokat kell tenni érte. Szerintem ez egy olyan plusz, amivel felkerülhetünk még inkább a térképre, méghozzá olyan városok meghatározó gasztronómiai eseményeinek vonatkozásában, mint Párizs vagy New York.

Somlói galuska, zserbó, rétes – Magyarország kedvencei, mivel érdemelte ki a macaron, hogy „emléknapot” szenteljenek neki és ne az előbbi triumvirátus valamelyik tagjának?

Az emléknap lényege Pierre Hermé által kitalált Macaron Nap magyarországi adaptációja, tehát ezért nem somlói galuska napot tartunk, az feltehetőleg kevésbé lenne érdekes Párizsban vagy New Yorkban. Amennyiben egy speciális réteghez - ami ebben a két városban nem is olyan kicsi - eljut az, hogy Magyarországon is lesz ilyen, valamiért azt gondolom, hogy mindjárt más szemmel néznek a magyarokra, a magyar termékekre, úgy egyáltalán az országra.

És akkor már miért nem cupcake? A Szex és New York-feeling itthon is bejön sokaknak. A cupcake kontra macaron egyébként sokakat megmozgató, mondhatni gasztrobulvár kérdés külföldön.


A macaronnal kapcsolatos filozófiámra térnék ismét vissza. Egy cupcake készítésében nincs akkor kihívás, mint a macaronéban, ráadásul a cupcake ugyan szerethető, de mégis más irány. A macaronban megfog a minimalizmus, a szinte művészi szintre emelt „egyszerű különlegesség”. Ami viszont a legnehezebb műfaj szerintem. A cupcake-ről nem nagyon mondhatjuk el, hogy egyszerű, vagy különleges. Megjegyzem a cupcake-nek is megvan az értelme, azt is lehet adaptálni sokféle eseményre (hiszen tudjuk, hogy a futball bajnokságon keresztül, Halloween és Valentin-nap vonatkozásában gyártják mindig a tematikus cupcake-eket), de erre talán alkalmas lenne egyszer egy az országban már létező sütemény is.

Ha valaki egész életében tömeggyártásban készült sütiket evett, mi az első lépés, amivel rá lehet vezetni a Franciaországban kétségkívül kultikus státuszt élvező macaron élvezetére?


Például azzal, hogy eljön a Macaron Nap rendezvényhez csatlakozó boltok egyikébe és kap egy ingyenes macaron kóstolót. Utána eldönti, hogy tetszik-e neki, vagy nem. Szerencsére a macaron érzelmekkel játszik, ezért nem szükséges racionális magyarázat arra, hogy miért szeresse majd.

Ha már a Macaron napon, milyen programokra számíthatunk?


Már több macaront árusító hely csatlakozott a Macaron Naphoz, ezekben a boltokban macaron kóstolókat tartunk, különleges ízekben is kipróbálhatják majd az érdeklődők. Például tudták-e, hogy létezik sütőtökös, citromfüves és sok más sós változatban is? Ezen kívül tervezünk macaron receptversenyt, kié tetszik a legjobban? Kiderül melyik boltban lehet a legjobb macaront kapni, továbbá számos partnerünkkel nyitott gasztronómiai rendezvényeket, kóstolókat tartunk, ahol nemcsak macaront, de más érdekességekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők. Mivel a macaron meglepően jó fotótéma, fotópályázatot is indítunk, a győztes jutalma természetesen fantasztikus és különleges macaron összeállítás lesz.

Egész évben szervezőnek majd események a sütemény köré, és ha igen, mik a tervek?


Igen, folyamatos lenne a készülődés, gyakorlatilag lezajlik március 20-án az első magyarországi Macaron Nap, ezután készülünk újult erővel a következőre. Célunk, hogy kibővüljön az árusítóhelyek listája, hogy a boltok versenyezzenek, komoly, aktív értékelőtáborral bíró közönséggel. Tehát egész évben foglalkozunk a macaronokkal majd.

Honnan fogja bárki is megtudni, hogy ezentúl március 20-án Maracon napot ülünk?


Kicsit félünk, nehogy elmossuk a március 15-i ünnepségeket ezzel az elsöprő erejű mozgalommal, na de viccen kívül a rendezvényt több médiumban is népszerűsítjük, akik kicsit is fogékonyak a gasztronómiára, azok tudni fognak róla, de Macaron Naphoz csatlakozó boltokban is ki lesz téve Macaron Nap plakát és matrica. Ezen kívül a jelentősebb gasztronómiai rendezvényeken is tervezünk megjelenni a továbbiakban.



Többször is hangsúlyoztad, hogy a nemzetközi vérkeringésbe is be kívánjátok csatornázni, mi több, ha minden igaz, az ünnepnapon maga a nagy macaron pápa, Pierre Hermé biztatja majd a magyarokat macaronevésre!

Így van. Van kapcsolatunk Pierre Herméhez, az ő személyes köszöntőjét olvashatják majd weboldalunkon a macaronnap.hu oldalon. New Yorkban is egészen jó kommunikációs lehetőségeink vannak, ott imádják az ilyen egzotikus híreket, hogy Magyarország is velük ünnepel. (nevet).

Ha kissé rosszmájúak vagyunk, már halljuk is: „egy ekkora kis vacakért, ennyit kiadni?!!” – mivel győznéd meg az abszolút kétkedőket azon kívül, hogy a Macon Napon megkóstolhatják majd a desszertet?

Ezeket a harcokat nap mint nap megvívják az üzletek, akár más termékek kapcsán is. A macaron egyfajta perverzió is. Az élet szeretete. Szemtelenül színes, szemtelenül minimál, és lássuk be, szintén kicsi pofátlanul édes, vagy túl ízes is tud lenni. Az állaga felfoghatatlan, ropogós is és puha is, aki már evett tökéletes macaront nem felejti el az élményt. Néhány percben azért el lehet magyarázni, hogy ez egy különleges francia étel, esetleg ecsetelni az elkészítés nehézségeit, a különleges állagot, az élményt, illetve azt, hogy ez egy olyan esszencia, amiből egy is bőven elég ahhoz, hogy átérezzük azt, hogy bizony ez mégis megéri. Utána pedig már úgyis függőkké váltunk, tehát nem is kérdés, hogy legközelebb is vásárol-e majd az ember.

Az emberek szeretik kedvenceiket otthon is elkészíteni. A macaront nem lehetetlen, de nagyon macerás, sok gyakorlást, precizitást igényel. Nem gondolod, hogy ez is közrejátszik majd abban, hogy idegenkedéssel fogadják?


Szerintem mostanában a háziasszonyok kifejezetten keresik az új kihívásokat. Szerencsére nagyon sok olyan irány elindult az utóbbi években, ami tényleg szemléletváltáshoz vezethet. Én úgy gondolom, hogy ez elkezdődött. Nem véletlenül van óriási népszerűsége egy-egy speciális alapanyagot árusító boltnak, legyen az tengeri herkentyűk vagy soha nem hallott olajok, ecetek, fűszerboltok. Határozottan érzem a javuló tendenciát és a kísérletező kedvet.

Kétségtelen, hogy egy szűk elit életét édesítő sütemény napjainkra a mainstream része lett. Legalábbis külföldön. Akkor lennél boldog, ha úgy mint Párizsban, olykor nálunk is felbukkanna macaron a McDonald’s-ban?


Ez egy érdekes kérdés. Nemrég láttam az egyik hazai gyorsétteremláncban (Costa Coffee). Hát egyik szemem sírt, a másik nevetett. Valami rettenetes, gyenge utánzata volt az igazi macaronnak, olcsó, ipari módon előállítva, de legalább méregdrágán. Legfeljebb elrettentő példának lehet jó. Az ilyesmi csak lejáratja ezt, de ezt persze nem általánosságban értem. Azonban nem véletlenül került bele a kínálatba, ezek szerint volt vagy van rá igény. Az más kérdés, hogy nem ártana, ha a minősége is vállalható lenne. De az, hogy ott volt mutatja, hogy nem értelmetlen a mozgalmunk.

Hol kóstoltál először macaront?

Először Bécsben láttam egy kávézóban, teljesen lenyűgözött a sok élénk színű édesség. Megmondom őszintén, nagyon keveset tudok enni belőle, mert hamar eltelít. Utána a váci Desszertszalonban kóstoltam meg igazából, ahol jól be is vásároltam minden színből, ajándékba vittem, kiváló volt és nagyon örültek neki. Annyira különleges, olyan sok mindent kifejez, mint kevés másik ételtípus.

És mi van a hazai kínálattal, végigkóstoltad már?


Igazából ahol csak járok és belefutok, mindig megkóstolom: Sarki Fűszeres - Franciaországból hozzák, elég jó, Desszertszalon: nagyon jó volt, Zazzi: szintén kitűnő, Costa Coffee – rettenetes, Gresham: nagyon jó. Ezekről vannak személyes tapasztalatok, a Facebook oldalon elkezdtük gyűjteni az élményeket, ahol mindenki megoszthatja velünk az élményeit.


Címkék: Macaron, Boros Regina
« Vissza a Hírek rovatba
Macaron Magyarországon

A macaron kultikus francia desszert, elkészíteni nehéz, viszont függőséget okoz. A jó hír, hogy van itthon is. Teszteltük. »

8 hozzászólás hozzászólás

Diákokkal beszélgettünk a Bocuse d’Or kapcsán a szakácsszakma mai helyzetéről, a motiváltságról, a szenvedélyről és a szakma iránti elkötelezettségről, valamint a harmadik commis-k szerepéről Molnár Gáborék felkészülése alatt. »

Szerintünk Kenczler Márton készíti itthon a legjobb plakátokat. Tavaly is kérdeztük a Bocuse-művek kapcsán, idén is megtettük. Kértük, hogy legyen tömör. Szerettük, amiket mondott. »

Széll Tamás mindent elmond a Bocuse-ről és még a Hegylakót és a tündéket is szóba hozza

Széll Tamás, a Bocuse d’Or első magyar döntőse két éve a tizedik helyet szerezte meg a csapatával. Idén Molnár Gáborék is a döntőbe kerültek, de vajon mire számíthatnak? Milyen buktatói vannak a versenynek, mire érdemes odafigyelniük a boxokban? Az eligazításban és a kulisszatitkokban Széll Tamás segít, aki minden részletre kitérve hozza el a verseny hangulatát. »


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

A világ legjobb piacai között: a lyon-i

A világ legjobb piacai között: a lyon-i

Ted Aprajev lyoni kalandjai közül természetesen a piac sem maradhatott ki. A szerző saját bevallása szerint jószerivel minden lyoni „disznóságot” felfalt, a tenger nemes gyümölcseitől sem tartóztatva magát, így aznap este már igen elnehezülve érkezett a Leon de Lyon étterembe. »

Quenelles

Quenelles

Ezúttal Paul Bocuse receptje szerint: borjúból

Az emblematikus lyoni ételek szinte egyetlen halalapú képviselője a csukagaluska, vagyis a quenelles de brochet. »

Sashal sáfránnyal

Sashal sáfránnyal

Szemérmes lyoni halassal bontottunk

A croix rousse-i halasnál végigkövettük a sashal tisztítását és előkészítését, majd főztünk. »

Mangalica kocsonya

Mangalica kocsonya

Bocuse D’Or-inspiráció és főhajtás a 2013-as döntő tízedik helyezettje, Széll Tamás előtt. »

Így készült fel Molnár Gábor a döntőre

Így készült fel Molnár Gábor a döntőre

"Az adrenalin szint felfog menni, az biztos, de ez engem csak pozitívan befolyásol." »

A németországi hétköznapok

A németországi hétköznapok

"Sokan teljesen őrültnek gondoltak, hogy azt az egészet, amit itthon eddig sikerült felépíteni, hirtelen felrúgom." »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink