diningguide.hu

Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      
Ha Cegléd, akkor Monaco étterem

Ha Cegléd, akkor Monaco étterem

Ne féljünk az ismeretlentől!

A néhány hónapja alapjaiban megújuló Monaco Étterem Ruprecht László kreatív séffel mutatta meg az eldugott mezővárosnak, hogy van helyük a gasztropalettán. »

Teszt: <br>Salon

Teszt:
Salon

Néhány jól komponált tányéron tárulkozott fel előttünk a nyugatba integrált üdítő kelet szelleme. Új étlap a Salon-ban. »

Első benyomás: <br>Kanpai Izakaya

Első benyomás:
Kanpai Izakaya

Valóságos kis ékszerdoboz ez a körúti, lampionos, világos érzetű, szelíden modern bisztró. »

Első benyomás:<br> Gótika

Első benyomás:
Gótika

A Szentháromság téren valóban hiánypótló - saját önmeghatározásuk szerint - gasztrokocsma, ételbár nyílt a napokban? »

Teszt: Olimpia

Teszt: Olimpia

Ádám Csaba kivételes arányérzékkel komponálja a tányérjait, minden elem a látványon túl ínyenc funkcióval bír és szerencsére nem fél a valódi ízektől, nem butít, nem herél. »

Első benyomás: <br>Konyha

Első benyomás:
Konyha

Godot már nincs itt, s vélhetően nem is lesz. Ám Ilja Volkovnak, Moravcsik Bélának és Fecske Fanninak köszönhetően viszont van helyette étterem. »

Első benyomás: <br>Olivola

Első benyomás:
Olivola

Kis mediterrán sziget Kecskemét belvárosában, a gyönyörűen felújított Rákóczi úton. Igazi olasz paradicsom ez, kiváló, érett és zamatos, melyet meglágyít egy csepp olívaolaj, és megbolondít a bazsalikom illata. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Hírek
Belecsapnak a lecsóba
„Ez tipikusan az a dolog, amiről nem beszélni kell, hanem csinálni“ (Finta Sándor, KÉK)

A Kortárs Építészeti Központ itthon is elveti a közösségi kert első magvait.


fotó: Tornyánszki Éva

Amennyiben tudni vélnénk, hogy Magyarországon léteznek jelenleg olyan közösségi kertek, melyek tudatos fogyasztók kommunális tevékenysége árán beszerezhető élelmiszert teremnek, akkor tévedünk. Az első hazai közösségi kertről még február elején röppentek fel a hírek, ám a békásmegyeri kezdeményezés azóta rejtélyes módon elvesztette a kapcsolatot a külvilággal.

A Kortárs Építészeti Központ egy heroikus program keretében vállalkozik rá, hogy betöltse ezt az űrt, a program célkitűzéseiből szeptember 24-én, a 4. Fenntarthatósági Napon kaptunk bemutatót. A community gardening jelenségnek számos válfaja létezik szerte a világon, több évszázados története azonban elsősorban az élelembeszerzés alternatív útjaival forrt egybe.

Általános értelmezés szerint olyan, a közösségek által birtokba vett földterületről beszélünk, mely lokálisan megtermelhető élelmiszert biztosít az azt gondozó embercsoportnak. Ennek a tevékenységnek rengeteg áldásos hatása olvasható ki a már működő modellekből, melyek az egészségmegőrzés, a szociális szféra, az oktatás, és a környezetvédelem területén is új és új nézőpontokat kínálnak. A helyben megtermelt élelmiszer több szempontból felbecsülhetetlen: egyrészt kiiktatja azt a bizalmatlansági tényezőt, mely az ételek előéletének ismerete nélkül lép fel, másrészt, az élelmiszerlánc redukálásával a táplálék szállításával járó környezeti károkat is csökkenti. Az együttes gondozás megszervezése után az összeverődő önkéntesek hamar közösséggé formálódnak, nem csak a ténylegesen együtt töltött idő, hanem a kerttel járó felelősség is összefűzi őket. A birtokba vett terület így nem pusztán saját terményeket, hanem folytonos emberi jelenlétet generál, életet pumpál a kert városi környezetébe.


fotó: Tornyánszki Éva

Ezek az összefüggések méltán magyarázzák a Kortárs Építészeti Központ közösségi kertek iránti elkötelezettségét, ám a városi helyszínek lehetséges revitalizálása helyett az első, bemutatkozó kert egy szokatlan, művi környezetbe került. Aki a Millenáris Park tóparti sétányáról letévedve a szőlős menti fullasztó üvegfolyosók mögé merészkedik, az jó esetben most is ott találja azt a szerény paprika-paradicsom parcellát, melyet a Kortárs Építészeti Központ önkéntesei ültettek be egy késő őszi közös lecsózás reményében. A kései ültetés szép sudár paprikákat, ellenben fejletlen paradicsomokat produkált, így a program gasztronómiai felelőse, Fűszeres Eszter hozott anyagból dolgozott. A termény közös learatása külön attrakció lehetett volna, ám a Fenntarthatósági Napra szervezett esemény nem a már működő modell bemutatására törekedett.

Érkezésünk után hamar nyilvánvalóvá vált ugyanis, hogy a Millenáris Parkba ékelt apró veteményes, illetve a rendezvény napjára összetömörült mobil kiskertek egy hosszabb távú projekt kedvcsináló, demo verzióját képviselik, figyelemfelkeltő jelleggel, hogy ideje belecsapni a lecsóba.

A közösségi kertészkedés áldásos hatásait népszerűsítő KÉK ugyanis komoly asszisztációt kínál a szerveződni vágyó közösségeknek, a pártfogolás programpontjairól a kertek weboldalán hosszasan olvashatunk. A szerveződés nem csak bemutató kertekkel jelöl irányt – a Lecsós Kertet a szintén idén ősszel bemutatkozó Fügés Kert kistestvéreként emlegetik– hanem komplett támogatási csomagot nyújt az arra fogékony közösségeknek. Ebbe a csomagba a földterület megszerzéséhez szükséges szerződések kidolgozása, tájépítészeti tanácsadás, valamint a művelésre vonatkozó ismeretek átadása ugyanúgy benne foglaltatik. Tornyánszki Éva, a Lecsós Kert másik felelőse hozzáfűzte, az őszi-téli hónapok általában a felkészülési időszakot jelentik, ilyenkor van lehetőség a know-how átadására, a tudást elmélyítő programok szervezésére, melyek egyben tartják a közösséget. Erre apellál a közösségi kertekhez szorosan kapcsolódó KERTMOZI filmklub is a KÉK szervezésében, mely első körben különböző országok közösségi kertjeit bemutató rövidfilm-összeállítással jelentkezik.


fotó: Tornyánszki Éva

Éva vezérelte a mobilkert aukciót is, ami a program délutánján leginkább a figyelem középpontjában állt. Egy hepehupás földszeleten ugyanis kézben szállítható mobilkertek ácsingóztak gondoskodó gazdáért. A KÉK-es molinókból, kiszuperált kenyértartóból, akváriumból, és bőröndökből kialakított növénysereglet szintén önkéntes munkatársaknak köszönhette létrejöttét, melyekre az adott napon személyesen, illetve a kert Facebook oldalán is lehetett licitálni. Ezekben a tartókban főként fűszernövények kerültek kalapács alá, döntésképtelenek dolgát megkönnyítendő a perszonalizált ládák ideális elhelyezését is feltüntették. Persze a játék kedvéért, hiszen a társkereső apróhirdetések megejtő tömörségét idéző szövegek legfőbb üzenete a növények alkalmazkodóképessége volt. Kissé visszásnak találtuk, hogy a közösségi aktus instant megidézésén túl a növények más-más otthonok mélyére kerülve nem teljesítenek az együttgondozás terepén, ám a licitálást vezető szervezők megnyugtattak: a friss tulajdonosokat mindenképp összekötik a jövőbeni tapasztalatcsere érdekében. A fűszernövények utóélete így nyomon követhetővé válik, a ládikákat egy virtuális térképre felhelyezve vállalhatunk felelősséget a „tagságért“. Kevésbé szerencsés jószág a Millenáris földjébe telepített Lecsós Kert, mely jelenleg önkéntes gondozók jelentkezését várja – a jelenlegi gazdátlanságon túl nem segít sokat, hogy az amúgy őrszolgálattal ellátott parkon belül nincs semmi, ami megóvná a az ártatlan rongálástól.

Reméljük, hogy a Lecsós Kertben, ha kicsiben is, de nem pusztán a közösségi kertmozgalom mártírját tisztelhetjük, hanem egy nyílt forráskódú rendszer első működő példáját.


fotó: Tornyánszki Éva


Címkék: közösségi kert
« Vissza a Hírek rovatba
Megjelent a Menü

A Menü számunkra történetek tucatjaival, ételekkel kikövezett személyes és kis (nagy!) magyar útkeresés. Nem is tudjuk, hogy merjük-e szakácskönyvek mellé tenni a polcon. »

Gondolatok az újhullámos kávézásról 3. rész - Lumen Kávézó

Már négy éve minőségi kávékkal várja a „fekete” megszállottjait László Péter, a Mikszáth tér sarkán található Lumenben. Az apró kis hely magának (és még 15 helynek, a Bageltől kezdve a Delibabán át a Printáig) pörköli a kávékeverékeket. Pont egy ilyen folyamat közben beszélgettünk László Péterrel az újhullámos kávékról…és az old school-okról is. »

Michael Gibney amerikai séf első könyve - Sous Chef-24 óra a konyha frontvonalán - idén áprilisban jelent meg, és már magyarul is olvasható. A könyvről, a szakma szeretetéről és a végtelen munkáról beszélgettünk a séffel. »


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10 levesbár

Top 10 levesbár

Hűtenek-fűtenek, egyre több van belőlük és szerencsére köztük sok-sok jó. Kedvenc budapesti levesbárjaink. »

Libahotdog

Libahotdog

Rosenstein étterem készítette

Egy olaszországi út ihlette a Rosenstein ételét. Toscanában beleshettünk egy hentes konyhájába, ő mutatta meg, hogyan is készül az autentikus salciccia. Az étterem csak a húst módosította libára. »

Osztriga<br>szószos <br>pak choi saláta <br>gyömbérrel

Osztriga
szószos
pak choi saláta
gyömbérrel

Fodrász, ruhatervező, dizájner, kurátor, képzőművész – a Menü című, napokban megjelenő receptgyűjtemény 22 alkotót mutat be, akik ezerrel alakítják a budapesti gasztrokultúrát. Wang Song Tao fodrász úr osztrigaszószos pak choi salátájával hívjuk fel a figyelmet erre a nem mindennapinak ígérkező könyvre. »

New York-i séfreggeli <br>egy magyartól

New York-i séfreggeli
egy magyartól

Kovács Zoli jó pár éve már Brooklyn egyik menő éttermében dolgozik, ahol a kollégáit olykor ilyen szendvicsekkel várja. »

Lazac tatár

Lazac tatár

Pesti István (Tanti) receptje

A lazac tatár mára egy kicsit elcsépelt dolog, de a Pesti István vezette Tanti szeretett volna valami könnyen érthető ételt is feltenni az étlapra. A tálalása az, ami viszont teljesen mai. Nem véletlen, hogy Istvánt a legszebben tálaló séfnek választottuk pár éve. »

Háda Imre

Háda Imre

Az ember a hamburger toplista éléről

Háda Imrével, a hazai street food Atakámjának kiötlőjével dumáltunk. UPDATE: a Gault&Millau szerint is a legjobb hamburgeres a városban, megkapta az év alternatív vendéglátás díját »

Étteremkalauzok

Étteremkalauzok

Michelin és Gault Millau

Az anekdota szerint a Relais de Poquerolles étterem séfje 1958-ban öngyilkosságot követett el, amikor elvesztette Michelin csillagait. A történet annyira drámai és egyben szívszorongató, hogy senkinek nem jutott eszébe megkérdőjelezni, pedig igazából semmi ilyesmi nem történt. »

Mokkakávé

Mokkakávé

Mosógépek inspirálták a kéváéfőző tervezőjét. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink