diningguide.hu

Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      
Foodstock Szatmárban

Foodstock Szatmárban

avagy itt a Panyolafeszt

Évek óta töretlen népszerűségnek örvend a Panyolafeszt, és a recept egyszerűbb, mint gondolnád. Kell hozzá jó sok szilva (lekvár, vagy pálinka - ki mit szeret), aztán egy csipet nyár, némi vadregényes, érintetlen táj, sok-sok zene és persze jó társaság. Panyola környékén ezekben nincs hiány. »

Villás reggeli a Parlamentnél…

Villás reggeli a Parlamentnél…

Azokat a dolgokat szeretem, amelyek szerelemből születnek, amik valódi szenvedéllyel jönnek a világra, legyen az márka, művészeti termék vagy akár egy étterem. A Budapest Bisztró épp ilyen, s bár ezelőtt nem fordultam meg itt, az egyszer biztos, hogy teljességgel magával ragadott az a négyzetcentiméterenként leolvasható hivatástudat, ami kerek egésszé formál egy ilyen szerelemgyerek éttermet. »

Inspiráló harmónia

Inspiráló harmónia

Egy íz, amelyben benne van Richard Hennessy öröksége, közel 250 év tapasztalat, Cognac elsőrendű termővidékei és a ház páratlan borpárlat készlete. A Hennessy kivételes aromájú, harmonikus házasításait nemcsak a gourmet közönség kóstolja szívesen, de a kísérletező kedvű séfek is örömmel használják fel különleges fogások, desszertek elkészítésekor. A cognac ház ezért örömmel támogatja a legjobb éttermeket díjazó Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálát és az időtálló értékek átemelését a kortárs gasztronómiába. »

Első benyomás: Ürömi Hütte

Első benyomás: Ürömi Hütte

Az eddig általunk meglátogatott hütték meg sem közelítették az Ürömi Hütte színvonalát. »

Első benyomás: Bontxo

Első benyomás: Bontxo

A Falk Miksa utcában, az antikvitások és régiségek utcájában található a bolttársaihoz képest is fiatal Bontxo, a baszk bisztró. »

Első benyomás: Zeller bisztró

Első benyomás: Zeller bisztró

Az Izabella-Jósika sarkon is van már egy „jó kis hely”. »

Első benyomás: La Perle Noire

Első benyomás: La Perle Noire

Mit tud a „fekete gyöngy” néven anyakönyvezett étterem? »

Első benyomás: Sparhelt

Első benyomás: Sparhelt

A Sparhelt valóban egy modern, európai étterem, ahogy állítja magáról »

Első benyomás: Jókai bisztró

Első benyomás: Jókai bisztró

Gasztronómiai trendekre érzékeny, helyi szinten előremutató konyhával találkozhatunk a pécsi Jókai Bisztróban. »

Teszt: Schieszl

Teszt: Schieszl

Never brown in town…

Budakalászra mentünk bajor-sváb ételekkel töltekezni. »

Teszt: KNRDY

Teszt: KNRDY

A cél egyértelmű, ez legyen a város legszínvonalasabb húsétterme. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Hírek
Belecsapnak a lecsóba
„Ez tipikusan az a dolog, amiről nem beszélni kell, hanem csinálni“ (Finta Sándor, KÉK)

A Kortárs Építészeti Központ itthon is elveti a közösségi kert első magvait.


fotó: Tornyánszki Éva

Amennyiben tudni vélnénk, hogy Magyarországon léteznek jelenleg olyan közösségi kertek, melyek tudatos fogyasztók kommunális tevékenysége árán beszerezhető élelmiszert teremnek, akkor tévedünk. Az első hazai közösségi kertről még február elején röppentek fel a hírek, ám a békásmegyeri kezdeményezés azóta rejtélyes módon elvesztette a kapcsolatot a külvilággal.

A Kortárs Építészeti Központ egy heroikus program keretében vállalkozik rá, hogy betöltse ezt az űrt, a program célkitűzéseiből szeptember 24-én, a 4. Fenntarthatósági Napon kaptunk bemutatót. A community gardening jelenségnek számos válfaja létezik szerte a világon, több évszázados története azonban elsősorban az élelembeszerzés alternatív útjaival forrt egybe.

Általános értelmezés szerint olyan, a közösségek által birtokba vett földterületről beszélünk, mely lokálisan megtermelhető élelmiszert biztosít az azt gondozó embercsoportnak. Ennek a tevékenységnek rengeteg áldásos hatása olvasható ki a már működő modellekből, melyek az egészségmegőrzés, a szociális szféra, az oktatás, és a környezetvédelem területén is új és új nézőpontokat kínálnak. A helyben megtermelt élelmiszer több szempontból felbecsülhetetlen: egyrészt kiiktatja azt a bizalmatlansági tényezőt, mely az ételek előéletének ismerete nélkül lép fel, másrészt, az élelmiszerlánc redukálásával a táplálék szállításával járó környezeti károkat is csökkenti. Az együttes gondozás megszervezése után az összeverődő önkéntesek hamar közösséggé formálódnak, nem csak a ténylegesen együtt töltött idő, hanem a kerttel járó felelősség is összefűzi őket. A birtokba vett terület így nem pusztán saját terményeket, hanem folytonos emberi jelenlétet generál, életet pumpál a kert városi környezetébe.


fotó: Tornyánszki Éva

Ezek az összefüggések méltán magyarázzák a Kortárs Építészeti Központ közösségi kertek iránti elkötelezettségét, ám a városi helyszínek lehetséges revitalizálása helyett az első, bemutatkozó kert egy szokatlan, művi környezetbe került. Aki a Millenáris Park tóparti sétányáról letévedve a szőlős menti fullasztó üvegfolyosók mögé merészkedik, az jó esetben most is ott találja azt a szerény paprika-paradicsom parcellát, melyet a Kortárs Építészeti Központ önkéntesei ültettek be egy késő őszi közös lecsózás reményében. A kései ültetés szép sudár paprikákat, ellenben fejletlen paradicsomokat produkált, így a program gasztronómiai felelőse, Fűszeres Eszter hozott anyagból dolgozott. A termény közös learatása külön attrakció lehetett volna, ám a Fenntarthatósági Napra szervezett esemény nem a már működő modell bemutatására törekedett.

Érkezésünk után hamar nyilvánvalóvá vált ugyanis, hogy a Millenáris Parkba ékelt apró veteményes, illetve a rendezvény napjára összetömörült mobil kiskertek egy hosszabb távú projekt kedvcsináló, demo verzióját képviselik, figyelemfelkeltő jelleggel, hogy ideje belecsapni a lecsóba.

A közösségi kertészkedés áldásos hatásait népszerűsítő KÉK ugyanis komoly asszisztációt kínál a szerveződni vágyó közösségeknek, a pártfogolás programpontjairól a kertek weboldalán hosszasan olvashatunk. A szerveződés nem csak bemutató kertekkel jelöl irányt – a Lecsós Kertet a szintén idén ősszel bemutatkozó Fügés Kert kistestvéreként emlegetik– hanem komplett támogatási csomagot nyújt az arra fogékony közösségeknek. Ebbe a csomagba a földterület megszerzéséhez szükséges szerződések kidolgozása, tájépítészeti tanácsadás, valamint a művelésre vonatkozó ismeretek átadása ugyanúgy benne foglaltatik. Tornyánszki Éva, a Lecsós Kert másik felelőse hozzáfűzte, az őszi-téli hónapok általában a felkészülési időszakot jelentik, ilyenkor van lehetőség a know-how átadására, a tudást elmélyítő programok szervezésére, melyek egyben tartják a közösséget. Erre apellál a közösségi kertekhez szorosan kapcsolódó KERTMOZI filmklub is a KÉK szervezésében, mely első körben különböző országok közösségi kertjeit bemutató rövidfilm-összeállítással jelentkezik.


fotó: Tornyánszki Éva

Éva vezérelte a mobilkert aukciót is, ami a program délutánján leginkább a figyelem középpontjában állt. Egy hepehupás földszeleten ugyanis kézben szállítható mobilkertek ácsingóztak gondoskodó gazdáért. A KÉK-es molinókból, kiszuperált kenyértartóból, akváriumból, és bőröndökből kialakított növénysereglet szintén önkéntes munkatársaknak köszönhette létrejöttét, melyekre az adott napon személyesen, illetve a kert Facebook oldalán is lehetett licitálni. Ezekben a tartókban főként fűszernövények kerültek kalapács alá, döntésképtelenek dolgát megkönnyítendő a perszonalizált ládák ideális elhelyezését is feltüntették. Persze a játék kedvéért, hiszen a társkereső apróhirdetések megejtő tömörségét idéző szövegek legfőbb üzenete a növények alkalmazkodóképessége volt. Kissé visszásnak találtuk, hogy a közösségi aktus instant megidézésén túl a növények más-más otthonok mélyére kerülve nem teljesítenek az együttgondozás terepén, ám a licitálást vezető szervezők megnyugtattak: a friss tulajdonosokat mindenképp összekötik a jövőbeni tapasztalatcsere érdekében. A fűszernövények utóélete így nyomon követhetővé válik, a ládikákat egy virtuális térképre felhelyezve vállalhatunk felelősséget a „tagságért“. Kevésbé szerencsés jószág a Millenáris földjébe telepített Lecsós Kert, mely jelenleg önkéntes gondozók jelentkezését várja – a jelenlegi gazdátlanságon túl nem segít sokat, hogy az amúgy őrszolgálattal ellátott parkon belül nincs semmi, ami megóvná a az ártatlan rongálástól.

Reméljük, hogy a Lecsós Kertben, ha kicsiben is, de nem pusztán a közösségi kertmozgalom mártírját tisztelhetjük, hanem egy nyílt forráskódú rendszer első működő példáját.


fotó: Tornyánszki Éva


Címkék: közösségi kert
« Vissza a Hírek rovatba
Károly József a MOM Parkban nyit hentesüzletet

A budai oldal egy újabb hentesüzlettel gyarapodik, igaz, hogy nem új szereplő lépett a piacra, hanem egy régi, megbízható hentes bővíti tevékenységét. Károly Józsefet mindenki ismeri a Budagyöngyéből, legalább is azok, akik a kifogástalan hentesárura utaznak. »

Gasztroparadicsom a város mértani közepén

Helyre billenni látszik a belvárosi egyensúly. Már nem csak a túlsúlyos Vörösmarty tér büszkélkedhet változatos kulináris kínálattal,- amit jószerivel a Gerbeaud ház képvisel,- hanem a képzeletbeli belvárosi tengelyen haladva az Erzsébet-híd tövében a Március 15. téren a Kioszk körül csoportosuló helyek is. »

A Felelős Gasztrohős a víztakarékoságról

Az étterem víz nélkül olyan, mint a Dallas Bobby nélkül. Vagy inkább maradjunk abban, hogy nem is létezik. Olyannyira nem, hogy az éttermek a városi öntözés és az irodaépületek után a harmadik legnagyobb vízfelhasználók. De mit tehet egy étterem, hogy csökkentse saját és az emberiség közös vízszámláját? »


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

Legyen egy cukrászda kicsi vagy nagy, régi vagy új, torta egészen biztos, hogy bármelyikben kapható. De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Sárközi Ákos receptje

A frissen Michelin-csillagot szerzett Borkonyha étterem séfjének egyik büszkesége ez a recept. »

Galambmell karalábé-<br>krémmel és sós citrommal

Galambmell karalábé-
krémmel és sós citrommal

Mizsei János (Mák Bisztró) receptje

»

Molnár Gábor

Molnár Gábor

"Egy ilyen megmérettetésnek az ember úgy indulni neki, hogy megnyeri. Nem lehet másképp." »

À La Nage

À La Nage

Larousse Gasztronómiai Lexikon szócikke

Ízesített főzőlé [court-bouillon], ebben főzik a kagylót vagy rákféléket (fésűkagylót, folyami rákot, langusztát vagy a kisebb homárt), ha elkészült, az ízlés szerint fűszerezett főzőlében melegen vagy hidegen tálalják (lehet tejszínnel is gazdagítani): ezt a tálalást nevezik „à la nage”-nak. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink