diningguide.hu

Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      
Húsvéti büféebéd a Sofitelben

Húsvéti büféebéd a Sofitelben

Felejthetetlen Húsvét vasárnapi büféebéd, hatalmas csokinyuszi és az elmaradhatatlan francia piaci hangulat Jeremy Cayron főszakács ajánlásával! »

Kulináris randevú

Kulináris randevú

8 étterem, 8 világnézet, 8 kreatív séf, egy küldetés = mini SVÉT!

2014-től új időszámítás kezdődik. A Stílusos Vidéki Éttermiség valamennyi tagját reprezentáló évi egy nagyszabású rendezvény mellett több kisebb esemény színesíti az évet mini SVÉT néven. Az első ilyen rendezvényre 2014. április 19-20-án kerül sor. A Hú!SVÉT fantázianevű kétnapos gasztroünnepnek ezúttal Palkonya és a vele szomszédos Villány ad otthont. »

Inspiráló harmónia

Inspiráló harmónia

Egy íz, amelyben benne van Richard Hennessy öröksége, közel 250 év tapasztalat, Cognac elsőrendű termővidékei és a ház páratlan borpárlat készlete. A Hennessy kivételes aromájú, harmonikus házasításait nemcsak a gourmet közönség kóstolja szívesen, de a kísérletező kedvű séfek is örömmel használják fel különleges fogások, desszertek elkészítésekor. A cognac ház ezért örömmel támogatja a legjobb éttermeket díjazó Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálát és az időtálló értékek átemelését a kortárs gasztronómiába. »

Nespresso

Nespresso

A megszokott minőség a HoReCa-ban is

A Nespresso kapszulás rendszereit azért fejlesztette, hogy az olasz kávézókból jól ismert eredeti espresso minőséget otthoni vagy üzleti környezetben is megkaphassák a fogyasztók. Itthon még kevéssé elterjedt, de Nyugat-Európában előszeretettel használják a Nespresso üzleti fogyasztásra szánt gépeit, kávéit irodai környezetben, illetve a HORECA szektorban »

Teszt: Walter

Teszt: Walter

Ha az ember történetesen nagyvárosi, állandóan lüktető környezetben éli a napjai nagy részét, óhatatlanul is vágyik arra, hogy időről-időre kiszakadjon ebből a mesterséges közegből. Hogy egy kicsit le tudjon lassulni, bámészkodhasson és lássa, a fővárosi szívdobogáson kívül az ország vérkeringésének van még jó néhány igazán klassz állomása. Perbál például ilyen. És igazán szerethető. »

Teszt: Macesz Huszár

Teszt: Macesz Huszár

Nem kell, de nem ártana, ha a két irányt képes lenne kulináris értelemben ötvözni: Izrael konyhája legyen, vagy a magyar-zsidó, közép-európai polgári, kicsit bécsi, majd német befolyással pestivé lett konyhát vigye, némiképp modern köntösben. Vagy csak egy újabb unalomba szürkülő vendéglátós vállalkozás, ami történetesen a pesti gettó narratívát tekinti eladható terméknek. »

Teszt: Borkonyha

Teszt: Borkonyha

Esztétika és ízharmónia

Ha van titka, akkor talán az, hogy mindenféle túlzástól abszolút mentes. Ha valaki punk helyen enne, ez nem az. »

Teszt: Sárga Borház

Teszt: Sárga Borház

Minek is nevezzelek?

A Sárga Borház, amely az elmúlt években meghatározó színe volt a régió gasztro térképének, az utóbbi időben minta önmeghatározási vitába keveredett volna magával. »

Teszt: Mák

Teszt: Mák

Az eddigi séf-helyettes vette át a konyhát. A Mák 3.0-ás verzió is bevált, másoknak is ajánljuk. »

Teszt: Anyukám Mondta

Teszt: Anyukám Mondta

Bár a hangulat toszkán, de nagyképűen akár fúziósnak is nevezhetnénk, épp jól ötvözi a vágyott olaszságot a magyar táj által kínált csodákkal. »

Teszt: Patrióta

Teszt: Patrióta

A kézműves szerénysége

Találtunk Gyulán egy olyan konyhát, amely túlmutat a mindennapi rutinon. »

Teszt: Costes

Teszt: Costes

Quadratura circuli

A kör négyszögesítése a lehetetlent próbáló erőfeszítés metaforája, ha úgy tetszik. Nyári étlapkóstolás. »

Első benyomás: Tiszavirág

Első benyomás: Tiszavirág

Tiszavirág az örökkévalóságnak

Jelentős gasztronómiai bástya van kiépülőben a Dél-Alföldön, pedig már azt hittük elesett az a terület. A Tiszavirág, éppen a tiszavirág természetének ellentmondva helyezi vissza Szeged városát a magyar gasztronómiai térképre. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Hírek
Belecsapnak a lecsóba
„Ez tipikusan az a dolog, amiről nem beszélni kell, hanem csinálni“ (Finta Sándor, KÉK)

A Kortárs Építészeti Központ itthon is elveti a közösségi kert első magvait.


fotó: Tornyánszki Éva

Amennyiben tudni vélnénk, hogy Magyarországon léteznek jelenleg olyan közösségi kertek, melyek tudatos fogyasztók kommunális tevékenysége árán beszerezhető élelmiszert teremnek, akkor tévedünk. Az első hazai közösségi kertről még február elején röppentek fel a hírek, ám a békásmegyeri kezdeményezés azóta rejtélyes módon elvesztette a kapcsolatot a külvilággal.

A Kortárs Építészeti Központ egy heroikus program keretében vállalkozik rá, hogy betöltse ezt az űrt, a program célkitűzéseiből szeptember 24-én, a 4. Fenntarthatósági Napon kaptunk bemutatót. A community gardening jelenségnek számos válfaja létezik szerte a világon, több évszázados története azonban elsősorban az élelembeszerzés alternatív útjaival forrt egybe.

Általános értelmezés szerint olyan, a közösségek által birtokba vett földterületről beszélünk, mely lokálisan megtermelhető élelmiszert biztosít az azt gondozó embercsoportnak. Ennek a tevékenységnek rengeteg áldásos hatása olvasható ki a már működő modellekből, melyek az egészségmegőrzés, a szociális szféra, az oktatás, és a környezetvédelem területén is új és új nézőpontokat kínálnak. A helyben megtermelt élelmiszer több szempontból felbecsülhetetlen: egyrészt kiiktatja azt a bizalmatlansági tényezőt, mely az ételek előéletének ismerete nélkül lép fel, másrészt, az élelmiszerlánc redukálásával a táplálék szállításával járó környezeti károkat is csökkenti. Az együttes gondozás megszervezése után az összeverődő önkéntesek hamar közösséggé formálódnak, nem csak a ténylegesen együtt töltött idő, hanem a kerttel járó felelősség is összefűzi őket. A birtokba vett terület így nem pusztán saját terményeket, hanem folytonos emberi jelenlétet generál, életet pumpál a kert városi környezetébe.


fotó: Tornyánszki Éva

Ezek az összefüggések méltán magyarázzák a Kortárs Építészeti Központ közösségi kertek iránti elkötelezettségét, ám a városi helyszínek lehetséges revitalizálása helyett az első, bemutatkozó kert egy szokatlan, művi környezetbe került. Aki a Millenáris Park tóparti sétányáról letévedve a szőlős menti fullasztó üvegfolyosók mögé merészkedik, az jó esetben most is ott találja azt a szerény paprika-paradicsom parcellát, melyet a Kortárs Építészeti Központ önkéntesei ültettek be egy késő őszi közös lecsózás reményében. A kései ültetés szép sudár paprikákat, ellenben fejletlen paradicsomokat produkált, így a program gasztronómiai felelőse, Fűszeres Eszter hozott anyagból dolgozott. A termény közös learatása külön attrakció lehetett volna, ám a Fenntarthatósági Napra szervezett esemény nem a már működő modell bemutatására törekedett.

Érkezésünk után hamar nyilvánvalóvá vált ugyanis, hogy a Millenáris Parkba ékelt apró veteményes, illetve a rendezvény napjára összetömörült mobil kiskertek egy hosszabb távú projekt kedvcsináló, demo verzióját képviselik, figyelemfelkeltő jelleggel, hogy ideje belecsapni a lecsóba.

A közösségi kertészkedés áldásos hatásait népszerűsítő KÉK ugyanis komoly asszisztációt kínál a szerveződni vágyó közösségeknek, a pártfogolás programpontjairól a kertek weboldalán hosszasan olvashatunk. A szerveződés nem csak bemutató kertekkel jelöl irányt – a Lecsós Kertet a szintén idén ősszel bemutatkozó Fügés Kert kistestvéreként emlegetik– hanem komplett támogatási csomagot nyújt az arra fogékony közösségeknek. Ebbe a csomagba a földterület megszerzéséhez szükséges szerződések kidolgozása, tájépítészeti tanácsadás, valamint a művelésre vonatkozó ismeretek átadása ugyanúgy benne foglaltatik. Tornyánszki Éva, a Lecsós Kert másik felelőse hozzáfűzte, az őszi-téli hónapok általában a felkészülési időszakot jelentik, ilyenkor van lehetőség a know-how átadására, a tudást elmélyítő programok szervezésére, melyek egyben tartják a közösséget. Erre apellál a közösségi kertekhez szorosan kapcsolódó KERTMOZI filmklub is a KÉK szervezésében, mely első körben különböző országok közösségi kertjeit bemutató rövidfilm-összeállítással jelentkezik.


fotó: Tornyánszki Éva

Éva vezérelte a mobilkert aukciót is, ami a program délutánján leginkább a figyelem középpontjában állt. Egy hepehupás földszeleten ugyanis kézben szállítható mobilkertek ácsingóztak gondoskodó gazdáért. A KÉK-es molinókból, kiszuperált kenyértartóból, akváriumból, és bőröndökből kialakított növénysereglet szintén önkéntes munkatársaknak köszönhette létrejöttét, melyekre az adott napon személyesen, illetve a kert Facebook oldalán is lehetett licitálni. Ezekben a tartókban főként fűszernövények kerültek kalapács alá, döntésképtelenek dolgát megkönnyítendő a perszonalizált ládák ideális elhelyezését is feltüntették. Persze a játék kedvéért, hiszen a társkereső apróhirdetések megejtő tömörségét idéző szövegek legfőbb üzenete a növények alkalmazkodóképessége volt. Kissé visszásnak találtuk, hogy a közösségi aktus instant megidézésén túl a növények más-más otthonok mélyére kerülve nem teljesítenek az együttgondozás terepén, ám a licitálást vezető szervezők megnyugtattak: a friss tulajdonosokat mindenképp összekötik a jövőbeni tapasztalatcsere érdekében. A fűszernövények utóélete így nyomon követhetővé válik, a ládikákat egy virtuális térképre felhelyezve vállalhatunk felelősséget a „tagságért“. Kevésbé szerencsés jószág a Millenáris földjébe telepített Lecsós Kert, mely jelenleg önkéntes gondozók jelentkezését várja – a jelenlegi gazdátlanságon túl nem segít sokat, hogy az amúgy őrszolgálattal ellátott parkon belül nincs semmi, ami megóvná a az ártatlan rongálástól.

Reméljük, hogy a Lecsós Kertben, ha kicsiben is, de nem pusztán a közösségi kertmozgalom mártírját tisztelhetjük, hanem egy nyílt forráskódú rendszer első működő példáját.


fotó: Tornyánszki Éva


Címkék: közösségi kert
« Vissza a Hírek rovatba
Űrtechnológia a konyhában

Az idén januárban megrendezett CES elektronikai vásáron mutatták be az első kereskedelmi forgalomba kerülő, kimondottan édességkészítésre alkalmas 3D nyomtatókat, a ChefJet két típusát. Ennek kapcsán azt latolgattuk, hogy milyen lehetőségek vannak az ételnyomtatásban, összeszedtük, hogy milyen jelentősebb szereplők fejlesztik a technológiát, és megmutatjuk azt is, hogy a macisajt nyomtatás egy kiváló gasztronómiai önismétlés, amiről még a gépnek is van véleménye. »

A Felelős Gasztrohős az energiahatékonyságot veszi célba

Az éttermet, kávézót, vagy egyéb vendéglátóhelyet vezetők mellett valószínűleg azok is egyetértenek a címben szereplő állítással, akiknek az otthonában valaha járt már vendég. A vendéglátás bizony sok energiát igényel a házigazdától, hiszen nem csupán arról a néhány óráról van szó, amíg a látogatók nálunk tartózkodnak, hanem az előtte lévő készülődésről és főzésről, és persze az utána következő rendrakásról, mosogatásról, üvegvisszaváltásról. »

Thai újév a Buddha Bárban

A Buddha Bárban, ahol megszokhattuk, hogy a fúziós ázsiai konyha dominál, most a thai újév alkalmából thai gasztronómiai hét veszi kezdetét. Április 13-án kezdődik a három napos thai újév. »


Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 8 pho

Top 8 pho

A múlt év újabb fejezetet nyitott a magyar gasztroforradalomban. Nemcsak a minőségi, magyaros helyek szaporodtak, hanem soha nem látott számban nyílt mindenféle nemzeti, autentikus étterem is. A thai és a mexikói mellett viszonylag új jelenség a vietnami gasztronómia előretörése, azon belül is a pho-mánia kiteljesedése, ami idén éri el csúcspontját. De hol is ehetünk jó marhahúslevest rizstésztával? »

Legjobb budapesti levesbárok

Legjobb budapesti levesbárok

Az elmúlt időszakban sorra nyíltak meg a levesbárok. Szeretjük az alábbiakat. »

Top 10 kávézó

Top 10 kávézó

A hazai megszállottak! »

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Sárközi Ákos receptje

A frissen Michelin-csillagot szerzett Borkonyha étterem séfjének egyik büszkesége ez a recept. »

Fehércsoki mousse puszedli fagylalttal

Fehércsoki mousse puszedli fagylalttal

Egy parádés desszert a Salon étterem karácsonyi kínálatából

»

Galambmell karalábé-<br>krémmel és sós citrommal

Galambmell karalábé-
krémmel és sós citrommal

Mizsei János (Mák Bisztró) receptje

»

Heiszler Olivér

Heiszler Olivér

Jó helyeket erősített itthon Heiszler Olivér.Cyrano, Costes, Chateau Visz, Onyx, Aranyszarvas - csupa-csupa jó falat. A Mákban, még Huszár Krisztián ideje alatt tiszteletbeli baszk lett, hogy aztán pár évre rá ott álljon Baszkföldön, Ruben Trincado és Martin Berasategui mellett. Egy Padron erejéig bekukkantott Magyarországra, aztán már ment is tovább. Most épp Londonban van. »

Moldován Viktor

Moldován Viktor

Japánból jártam haza sztázsolni

Beszélgetés egy Japánban dolgozó fiatal, magyar séffel, aki bár szülőhazájába járt vissza sztázsolni, mégis abból csinált karriert, amit itthon, a vendéglátóipari középiskolában majd utána a gyakorlatban is megtanult hosszú évekkel ezelőtt. »

Bouillabaisse

Bouillabaisse

Ted Aprajev receptje

Még a nyáron történt. A dalmát tengerparton egy hallevesben egyesült sok-sok náció. Mítoszok és a pikáns valóság a bouillabaisse körül. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink