diningguide.hu

Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      
Tradíció és kiválóság

Tradíció és kiválóság

Ezek az értékek kötik össze a neves cognac házat a gasztronómiával. A Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálán idén is a legjobbak vehetik át az elismerést. Ők azok a séfek, akik egyszerre követik a tradíciókat, mint a világhírű cognac készítői, mégis képesek kreativitást és innovatív elemeket vinni az ételek elkészítésébe, ahogy a klasszikus borpárlat is új karaktert kap egy különleges koktélként elkészítve. Ízlést formálni, egy stílust képviselni – a Hennessy és kedvelői pontosan tudják, mit jelent ez. »

Szaftos harcsa, ropogós rántott hús

Szaftos harcsa, ropogós rántott hús

Beszélgetés Segal Viktor séffel, a GasztroWerk szakmai vezetőjével

Segal Viktor több mint egy évtizeden át dolgozott többek között Tel Avivban, Lyonban és Amszterdamban. Nemzetközi jelentőségű politikai és művészi aktorok, cégek és események gasztronómiai tanácsadója. Hatodik éve vezeti a Werk Akadémia gasztronómus képzését. »

A Larusban bejárják Franciaországot

A Larusban bejárják Franciaországot

Az év egyik legizgalmasabb gasztronómiai programsorozata kezdődik februárban, a Larus Étteremben, a Gesztenyéskert mellett. »

Első benyomás: <br>Black Cab Pub

Első benyomás:
Black Cab Pub

Már zarándokhely -

Szombathelyen mindig is lehetett jókat enni, átlagból kiemelkedő éttermet azonban már nehezebb volt találni. Ez idáig. »

Első benyomás: <br>Oinos

Első benyomás:
Oinos

Cseréptörés - Első benyomás

A Rákóczi téren az ősszel nyílt egy olasz étterem, a csarnok épületében, tágas kirakataival a térre néz. Autentikus olasz étteremnek mondja magát, az étlap is erről tanúskodik. Pizza-választékkal természetesen. A neve Oinos. »

Első benyomás: <br>Fricska

Első benyomás:
Fricska

Már régóta váratott magára egy figyelmeztető fricska a jóllakottan megállapodott, babérjaikon trónoló önelégült magyar vendéglősökre, egy ébresztő fricska, nem agresszív, nem tolakodó, de azért csípős fricska, hogy ébresztő hölgyeim és uraim: van még min javítani, van még mit tanulni. »

Első benyomás: <br>Mandarin

Első benyomás:
Mandarin

Jelentős lépés a Mandarin bisztró megjelenése, kiváltképp azért, mert példamutató lehet az ázsiai, kínai konyha értékálló közvetítésében. »

Első benyomás:<br>Ciao Pizzeria & Rosticceria

Első benyomás:
Ciao Pizzeria & Rosticceria

Első benyomás - olaszt tankolni

„Menjünk ebédelni az olaszhoz, a benzinkútra!” Egyre gyakrabban mondják ezt nekem pécsi ismerőseim, ha találkozni szeretnék velük. Elmentem. Ebédelni, vacsorázni, sőt még reggelizni is. »

Első benyomás: <br>Balkán Bisztró

Első benyomás:
Balkán Bisztró

Ha azt hitted eddig, hogy a Montenegrói Gurman a délszláv gasztronómia hazai bástyája, akkor ülj fel a vonatra és látogass el a Balkán Bisztróba. »

Első benyomás: <br>Kanpai Izakaya

Első benyomás:
Kanpai Izakaya

Valóságos kis ékszerdoboz ez a körúti, lampionos, világos érzetű, szelíden modern bisztró. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Hírek
A Costes után az Onyx is 1 csillagos

Tavaly a Costesnek köszönhetően kipipálhattuk az első hazai Michelin-csillagot. Evés közben jön meg az étvágy. Az idei Main Cities of Europe című kiadványban még egy éttermünk mellett szerepel 1 csillag: ez a hely az Onyx.

A Costes után az Onyx is 1 csillagos

A Costes után az Onyx is 1 csillagos

2010-ben a Costes megkapta a Michelin-csillagot - hazánkban elsőként. De vajon tovább bővülhet a csillagos éttermek köre és az elismerés hatására jelentős forgalomnövekedést regisztráló Costes megszerezheti a második csillagját is? – a mámoros pillanatok utáni első tárgyilagosabb értékelésekben már ez is megfogalmazódott.

Az utóbbi kérdést a Ráday utcai étterem tulajdonosának is feltettük, amikor a Gault Millau Österreich 2011 kiadványban a Costes neve mellett 3 sapka szerepelt (amit 2 Michelin-csillagra szoktak „lefordítani/konvertálni”). Gerendai akkor azt felelte: nem gondolja, hogy a Michelinnél már rögtön 2011-ben sikerülne „megugraniuk a második csillagot”, de megtatani is nagy eredmény lenne azt.

Ahogy azt az időközben a Main Cities of Europe főszerkesztői székétől elbúcsúzott Derek Bulmer tavaly nekünk elmondta, 2010-ben több étterem is rendkívül közel állt a Michelin-csillag megszerzéséhez és őket (is) alaposan és gyakran vizsgálták, így talán nem túlzás azt mondani, hogy a szakma és a közönség joggal reménykedett egy újabb csillagban.

Mely éttermek jöhettek szóba? Ha csak a 2010-es kiadvány eredményeit nézzük, 4 Bib Gourmand díjat osztottak (Arcade, Csalogány 26, Bock és 21) és további 15 éttermet, köztük többek mellett a Babelt, az Onyxot, az Alabárdost, a Fausto’s-t szerepeltették a kiadványban. A nagy vetélytárs, a Gault Millau is többé kevésbé hasonló képet festett a hazai színtérről. De, hogy tényleg kap-e valaki csillagot 2011-ben, arra március 16-ig kellett várni, amikor is megjelent a Main Cities of Europe.

A Gerbeaud-ház kulináris zászlóshajójával, a nemrég átalakuláson átesett Onyx-szal kapcsolatba régóta tartja magát a vélemény, hogy nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét a csillagok világában, a kollégák is nagyra tartják azt a munkát, ami az étteremben zajlik. Ezt ismerték el most a Michelinnél 1 csillaggal. Az étterem csendes, de annál eredményesebb, a minőség mellett elkötelezett gasztronómia teljesítménnyel bír, korszerűsített magyar és nemzetközi fogások által ihletett ételkreációk jellemzik a Szulló Szabina és párja, a többszörös Hagyomány és Evolució győztes Széll Tamás által vitt konyhát. A Costes maradt 1 csillagos és a Bib Gourmand díjas éttermek száma sem bővült: a Michelin szerint továbbra is az Arcade-ban, a Csalogány 26-ban, a Bockban és a 21-ben lehet jó ár-érték arányban enni.

A Michelinről bővebben itt írtunk.


Címkék: Costes, Michelin, Csalogány 26, Bock Bisztró, Onyx, Fausto, Babel, Alabárdos, Arcade, 21 magyar vendéglő, Szulló Szabina, Széll Tamás, Gault Millau
« Vissza a Hírek rovatba

Kocsonyát főzni csak tiszta lélekkel álljunk neki. Máshogy nem is lehet. Mélyen spirituális folyamat ez, ami alatt magunkba szállhatunk, hogy visszataláljunk önmagunkhoz és őseinkhez. Vagy csak simán berúghatunk. »

A Szendzso Barkassal robog

Soltész Zsolttal beszélgettünk a gázadásról, Barkas-esélyekről, hazai food truck jövőről. »

A szakma mellett a közönség is díjat oszt az Év Étterme Gálán

A Hennessy-Dining Guide Év Étterme Díjat és a Dining Guide Street Food Díjat a szakma zsűri ítéli oda, de a közönség, TI sem maradhattok ki a „játékból”. Facebook alkalmazásunk segítségével megszavazhatjátok kedvenceiket és felállíthatjátok a saját sorrendeteket. »


4 hozzászólás
Rendezés időrend, hasznosság szerint
4. azatoth
03/17 - 20:55:18

Talán 3 éve lehetett, hogy ott vacsoráztam, egy barátom jóvoltából. Lenyűgöző volt minden tekintetben. A hurka és a tekenőháti merlot nem megy ki a fejemből azóta sem. Szóval vissza kéne látogatni, azt csiripelik érdemes... :)

hasznos (403) | haszontalan (326) | sértő
3. robull
03/16 - 14:52:00

Igaz, hogy még nem voltam ott , de csak gratulálni tudok!!!! A magyarok elérték, hogy igazán Magyar Michelint kaptak!!!!!!!

hasznos (366) | haszontalan (364) | sértő
2. azatoth
03/16 - 11:09:21

Mellé kínálok egy redukált, koncentrált, gazdag és őszinte gratulát.

hasznos (354) | haszontalan (332) | sértő
1. wiszki
03/16 - 10:03:28

Gratulálunk! Ez igazán nagyszerű hír!!!

hasznos (350) | haszontalan (358) | sértő
Oldalak: 1

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10+2 koktélbár

Top 10+2 koktélbár

Nem csak (sőt!) szerelmeseknek

Túl a bizarr színű, apró kis ernyőkkel pompázó, ’90-es évekbeli csodákon, ma már számtalan helyen tudunk jobbnál jobb mixeket választani. S ha akarjuk, már kategóriák szerint is szelektálhatunk. »

Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Vadas a Borkonyhán

Vadas a Borkonyhán

Koos Attila (Borkonyha) receptje

Koos próbált minden alapanyagot felhasználni és a tányérra helyezni, ami a vadasra jellemző, de természetesen egy kicsit másképp, mint a „hagyományos” tálalásnál. A tarját konfitálta, a szarvasgerincet illetve nyúlgerincet szuvidolta. »

Libazúza vadas krémben

Libazúza vadas krémben

Jahni László (Kistücsök) receptje

Hogyan néz ki a vadas, ha egy kicsit Márton-napra van hangolva. A Kistücsök étterem megmutatja. »

Mochi

Mochi

Funky Pho desszertje

A mochi egy kókusztejes, rizslisztes massza, amelynél fontos eltalálni a tökéletes állagot: ha túl lágy, a minimális esztétikai élményt is mellőzve nyúlik-folyik, amerre lát, ha túl szilárd, akkor kellemetlen lisztes íze van. »

A békési feltörekvők

A békési feltörekvők

Ami még mindig hiányzik itthon nagyon, az a tisztességes kisvendéglők térhódítása. Gyulán legalább egy már biztos van: ez a tavalyi év feltörekvő éttermének választott Patrióta. Nyári Katalin-Csiszér Árpád tulajdonos-szakácspárossal beszélgettünk. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink