A rugalmas árképzés alapötletét a hotelek és légitársaságok modellje adta, akik már jó ideje igazodtak a kereslet-kínálat heti ingadozásához.
Az elegáns Bob Bob Ricard étterem vezetősége hangsúlyozza, hogy nem egy egyszerűsített menüsort kínálnak ezentúl olcsóbban: a vendégek ugyanazon ételek közül választhatnak a hét minden napján. Azonban az éttermi uborkaszezonnak számító hétfőkön ebéd- és vacsoraidőben, valamint kedden és szerdán ebédidőben 25% engedmény jár az ételek árából (az italok ára állandó). Az olyan kevésbé forgalmas időszakokban, mint a kedd vagy vasárnap este pedig 10%-kal kell kevesebbet fizetni.
Leonid Shutov, az étterem tulajdonosa szerint az új rendszer az étterem kihasználtságán hivatott javítani. Egy szombati napon
akár 400 vendéget is fogadnak, és várólista van, hétfő este pedig jó, ha 40 vendéget kiszolgálnak.
Az pedig biztos, hogy ha eddig valakit riasztottak volna az orosz-angol étterem árai, most talán az engedménnyel kedvet kapnak kipróbálni az egyik kevésbé frekventált napon. Persze az étterem így sem olcsó.
Úgy tűnik, hogy ez az árképzési modell más éttermek érdeklődését is felkeltette. A világszerte csaknem negyven éttermet üzemeltető D&D London vállalat elnöke, Des Gunewardena szintén kacérkodik a gondolattal: „Eddig ódzkodtunk ettől a rendszertől, mert nem voltunk biztosak benne, hogyan fogadnák a vendégek, azonban egy próbát mindenképp megér.”
Forrás.