Hirdetés
Hirdetés

Hát, így együk a továbbiakban a svéd húsgolyót!

SZERZŐ: diningguide
2018. május 4.
A svédek sok energiát fektetnek az országimázsépítésbe, és nagyon aktívak a téren a különféle közösségi média felületeken. Április 28-ai Twitter-posztjuk finom szólva sokkolta az internet népét: bejegyzésükben világossá teszik, hogy a hőn szeretett és az IKEA-nak hála világszerte közönségkedvenccé vált, kultikus svéd húsgolyó nem éppen svéd eredetű étel.
Hirdetés

„A svéd húsgolyó egy olyan recepten alapszik, amelyet XII. Károly hozott haza Törökországból a 18. század elején. Ragaszkodjunk a tényekhez” szól a bejegyzés. Igazából mindez nem új felfedezés, csak igen kevesen tudnak róla. A sors fintora, hogy egy igen megosztó királyhoz köthető a fasírthagyomány.

hellofreshde / Instagram


Olvasta már cikkünket egy hasonló témában? Annyira indiai, hogy az már skót – Kedvelt ételek meglepő származással
Egy rövid történelmi áttekintő segíthet a tisztánlátásban. XII. Károly 1697-ben, csupán 15 évesen került trónra apja halálát követően. 18 éves uralkodása akár dicsőséges is lehetett volna, de önfejűsége kudarcra vitte: több ízben megkísérelte megszállni Oroszországot, de aztán végül az 1709-es poltavai csatában vereséget szenvedett, és menekülni kényszerült. Benderben lelt menedéket (a mostani Transznisztriában, más néven Dnyeszteren Túli Köztársaságban), amely akkoriban az Ottomán Birodalom fennhatósága alá tartozott. Évekig élt ott, a törökök idővel azonban megelégelték a vendégeskedését, és lényegében házi őrizet alá vonták. A szertelen király összesen ötéves száműzetése alatt többek közt a helyi gasztronómiát is alaposan tanulmányozta, és az egyik kedvenc nassolnivalójaként számon tartott húsgolyó receptjével tért haza.

@Mashable / Twitter


A kezdetben a felsőosztály kiváltságai közé tartozó étel a húsdaráló és a tűzhely elterjedésével az 1800-as években lett közismert az egész országban – főételként, nem pedig nassolnivaló formájában.
Napjainkban a svédek a köttbullart, azaz a húsgolyót krumplipürével vagy főtt krumplival, mellé barna szósszal, illetve vörösáfonyalekvárral fogyasztják a hagyomány szerint.

@Sweden.se / Twitter


Meglehet, hogy a történészek a hírhedt svéd királyt egy háborút szító, meggondolatlan uralkodóként tartják számon, de az tagadhatatlan, hogy az ország gasztronómiáját alapjaiban meghatározta a száműzetéséből hozott recepttel. De nem csak a köttbullar írható a számlájára, ugyanis a svédek a nagy kávéhagyományukat is XII. Károly török tartózkodásának köszönhetik! Kávé nélkül hová is lenne például a svédek kulináris élvezete, a fika?
Forrás.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram