Rögtön azután, hogy a Harvey Hurrikán lesúlytott Houstonra, a város vendéglátósai összefogtak és a tettek mezejére léptek, és hihetetlen mennyiségű étellel támogatták és támogatják most is az áldozatokat és a mentési munkában résztvevőket. Vannak, akik hajláktalanszállókon, vannak, akik a saját éttermükből dolgozva összesen több, mint 10 ezer adag ételt juttatnak el a katasztrófa súlytotta területekre naponta. Az összefogásban pincérek és más szakmabeliek is részt vesznek, szendvicseket gyártanak kora reggeltől és segítenek abban is, hogy az ételek eljussanak a rászorulókhoz. A rendszer eleinte egy Facebook csoport formájában működött, most már azonban van weboldal is, amely az I Have Food I Need Food névre hallgat, és a támogató és a rászoruló felek is egyeztetni tudják felajánlásaikat és igényeiket. Most, hogy a helyzet stabilizálódni látszik Houstonban, a szakácsok a városon kívüli részekre koncentrálnak, hiszen számos városban még most is folyik a mentés.

Nemcsak helyiek vesznek részt az önzetlen segétségnyújtásban. Megérkezett Houstonba a Washington D.C.-i sztárséf, Jose Andres is, aki különben idén tervezte megnyitni első texasi éttermét Dallas-Fort Worh-ben. Andres nem először bizonyítja, hogy kész segíteni a bajban, hiszen 2010-ben már alapított egy nonprofit szervezetet World Central Kitchen néven, amely a Haiti földrengés károsultjainak megsegítésére jött létre, de azóta több katasztrófa súlytotta területen is segített.

Tavaly mi is szép összefogásnak lehettünk tanúi, amikor Gianniék a Via Italián nagyszabású gyűjtést szerveztek az amatrice-i földrengés áldozatai javára. Arról is mindig beszámolunk, amikor Massimo Bottura újabb ingyenkonyhát nyit valamelyik nagyvárosban, legutóbb például Londonban. Jó látni, hogy nagyon sok vendéglátós tudja szerte a világban, milyen kincs van a kezében, és ha a helyzet úgy kívánja, önzetlenül is képes megosztani azt.