Sébastien Bras, a dél-franciaországi Laguiole-ben található Le Suquet séfje étterme eltávolítását kérvényezte a vörös kalauzból.

A 46 éves séf tíz évvel ezelőtt vette át az étterem vezetését apjától, amely lassan már húsz éve három csillaggal büszkélkedhet. Meglepő döntését az állandó megfelelési kényszer okozta feszültséggel indokolta.

„A Michelin évente kétszer-háromszor ellenőriz minket, és sosem lehet tudni, hogy mikor. Abból kell tehát kiindulnunk, hogy a naponta felszolgált 500 étel bármelyikét tesztelhetik.”

Bras saját lelki békéje érdekében döntött úgy, hogy a jövőben nem kíván szerepelni a kalauzban. Sokszor eszébe jutott ugyanis Bernard Loiseau francia séf esete, aki 2003-ban azt követően lett öngyilkos, hogy rebesgetni kezdték, harmadik csillagát nagy valószínűséggel el fogja veszíteni.

10 ans après avoir repris seul les rênes de l’établissement fondé par mon père, Michel Bras, en 1992, et honoré par une 3ème étoile depuis 1999, j’ai décidé, en accord avec toute ma famille, d’ouvrir un nouveau chapitre de ma vie professionnelle sans la récompense du guide Michelin, mais avec autant de passion pour la cuisine. J’entends bien continuer, avec mon équipe fidèle, à faire vivre au Suquet cette expérience magique de l’Aubrac, toujours avec cette quête de l’excellence.

Közzétette: BRAS officiel – 2017. szeptember 19.

A Michelin nyilatkozata szerint ez volt az első alkalom, hogy egy francia séf úgy adná vissza a csillagait, hogy az étteremmel számottevő változás történt volna. Bras ugyanis csillagok nélkül is ugyanúgy vinné tovább a konyháját, mint eddig.

2005-ben Alain Senderens például azzal az indokkal adta vissza három csillagát, hogy a sokak számára megfizethetetlen luxus elriasztja a vendégeket. Később az eredeti árak töredékéért kínált egyszerűbb menüsort az új néven újranyitott éttermében. 2008-ban a szintén háromcsillagos Olivier Roellinger arra hivatkozva zárta be a Cancale nevű breton halászfaluban található luxuséttermét, hogy nyugodtabb életre vágyik.

Bras éttermét egyébként minden alkalommal lenyűgözőnek találta a Michelin. Most szerdán beadott kérvénye nem jelent automatikus törlést a kalauzból, még elbírálás alatt áll. A Michelin szerint a kalauz elsősorban a vendégeknek szól, és a Bras által indokként felhozott nyomás a kulináris kiválóság velejárója.

Forrás.