A szeletelt pizza arra való, hogy megvegyük, megegyük és már menjünk is tovább. Ebben a feszített stílusban vetettük őket teszt alá mi is, villámtempóban. Utunk a Madách tértől a Király utcán át vezetett a Nagymező utcáig. Mindhárom kipróbált helynek vannak erősségei és gyengeségei, összességében azonban elmondható, hogy minőségükben tudják hozni azt, amit a funkciójuk kíván.

IGEN

A finoman szólva fiatalos helyen az odabent uralkodó hőmérsékleten és a némileg pszichedelikus zenén is érdemes túllépni, mert amikor finish-be érünk, azaz papírtálcánkon a pizza, máris kárpótolva vagyunk az embert próbáló enteriőrért.

A nápolyi stílusú margherita pizzaszelet nagyon jó minőségű, lágy és sok paradicsommal készül, ettől lesz a pizza bagnato, azaz nedves. A mártás gazdag, és a tészta is vastagabb, és kifejező, mély ízű.

Az ugyanitt választott burgonyás pizza – bár az első szeletet vissza kellett küldeni, mert a széle feketére égett – második nekifutásra feledteti az első kört. Műfajánál fogva sokkal ropogósabb a textúrája. A papírvékonyra szeletelt burgonya, a friss rozmaring és az olivaolaj együtt olyan hatást kelt, mint a legfinomabb chips, csak épp ebben nincs ízfokozó. Ez igen!

IMG_1651

 

IMG_1652

 

Pizza Me

A király utcai Pizza Me-ben toszkán típusú szeletet kóstolunk. A pizzaszelet tésztája nagyon vékony, alsó fele roppanós, a felső része lágyan krémes. A paradicsom savakban gazdag, szépízű. A sajt aránya a paradicsommal kiválóan eltalált. A kóstolás összképén ront egy keveset, hogy az utcai talponállón elfogyasztott pizzaszelet végét ott kell hagyni, mert mellé pottyan az égből (vagy legalábbis a homlokzaton dekkoló galambból) egy nem várt fordulat.

va’via, azaz fogd és vidd műfajban ez a legfelkészültebb pizzázó, sokfélét kínál, gyorsan.

IMG_1655 IMG_1656

Pizzica

Nincs szerencsénk, a koradélutáni időpont ellenére egy focimezbe öltözött brit legénybúcsú mögé kerülünk. Az kétségtelen, hogy a Pizzicának vannak szinte szürreális sajátosságai: ollóval például még nem láttunk pizzát felszeletelni sehol.

A kelesztett pizza al taglio, azaz vastagabb tésztájú, amelyen a feltét is sokkal gazdagabb. Ez a tészta sokkal többet kibír, nem szárad olyan gyorsan, és ennek megfelelően nem a ropogósságával, hanem a tiszta ízével és textúrájával arat. A hely előre megsütött pizzával készül a várható nagy forgalomra, ennek tudható be, hogy az újramelegítés következtében szeletünkön kissé dehidratálódott, gumissá vált a jó minőségű sajt.

IMG_1657

Összességében mindhárom helyről elmondható, hogy megfelel a műfaj elvárásainak. Ilyen jó minőségű szeletes pizzákból néhány évvel ezelőtt még nem tudtunk válogatni Budapesten sem. Szintén a műfaj sajátossága, sőt, előnye, hogy azonnali visszajelzésre ad lehetőséget, és az esetleges hibák rögtön korrigálhatók.