A hosszú tél után már mindenki nagyon várja, hogy bevásárolhasson a piacon az először megjelenő friss tavaszi zöldségekből. Velem is ez történt! Nem bírtam ellenállni! Mindenből kellett venni egy picit. Így született meg a hamburger ötlete, amibe mindent bele lehet pakolni, ami „hazajött” velünk a piacról. Továbbá szerintem ez még nagyon ideális lesz a húsvétról megmaradó sok főtt sonka felhasználására is, hiszen ekkor is mindenki belelendül a vásárlásba.

Hozzávalók:

Hamburgerzsemléhez:

kovászhoz:

  • 100 g kenyérliszt (BL80)
  • 1 dl víz
  • 15 g élesztő

zsemléhez:

  • 500 g kenyérliszt (BL80)
  • 2 evőkanál tejföl (langyos)
  • 1 dl langyos tej
  • 50 g olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 1,5 teáskanál só
  • az egész kovász
  • tojás és szezámmag (vagy mák)

Húspogácsához:

1. Sós változathoz:

  • 60 dkg füstölt-főtt hús (bármi ami megmaradt húsvétról)
  • 2 tojás
  • 3 szál újhagyma
  • 3 gerezd új fokhagyma
  • 2 teáskanál balzsamecet
  • 2 teáskanál mustár
  • 2 teáskanál méz
  • kevés olaj

2. Bátrabbaknak: Narancsos-fahéjas húspogácsa

  • 60 dkg füstölt-főtt hús (bármi ami megmaradt húsvétról)
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál vörösbor
  • 2 narancs reszelt héja
  • 2 teáskanál mustár
  • 4 teáskanál méz
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 mokkáskanál szegfűszeg
  • kevés olaj

Hamburgerzsemlébe:

1. sós változathoz:

  • tormakrém
  • retek
  • újhagyma
  • medvehagyma
  • új sárgarépa
  • jégsaláta

2. édes változathoz:

  • lilahagymalekvár (új lilahagymából és mézből)

Csicsóka chips-hez:

  • 1 kg csicsóka
  • olaj

Mártogatóshoz:

1. sós változathoz:

  • 120 g medvehagyma
  • 40 g fenyőmag
  • 40 g parmezán
  • 1 dl olívaolaj
  • Só, bors

2. édes változathoz:

  • karamellizált almapüré (vajon megsütjük az almát, majd összeforgatjuk az alma édességétől függően mézzel)

Elkészítés:

A zsemléhez a kovász hozzávalóit összedolgozzuk, és szobahőmérsékleten legalább 6 óráig pihenni hagyjuk. Utána összedolgozzuk az összes többi hozzávalót, dagasztjuk, majd ezt is legalább 2 óráig kelesztjük. Zsemléket formázunk belőlük és ismét letakarva félretesszük ½ – 1 órára. Tetejüket megkenjük tojássárgájával és megszórjuk valamilyen maggal (ki, mit szeret). Én a sós változatot szezámmaggal, az édeset mákkal szórtam meg. 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Kicsit macerásnak hangzik, de időben nem sok munkát igényel, és nagyon megéri.

A füstölt-főtt húst ledaráljuk vagy aprítógéppel felaprítjuk. Az újhagymát apróra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük, és az összes hozzávalót összedolgozzuk. Ízlésünknek megfelelő nagyságú és vastagságú pogácsákat formálunk belőle. Egy kevés olívaolajjal kikent tepsiben mindkét oldalukat készre sütjük (vigyázzunk, hogy csak akkor fordítsuk meg a húspogácsákat, ha már teljesen megsült az egyik oldala, mert különben könnyen szétesik). A narancsos-fahéjas változatnál is ugyanígy járunk el.

A hamburgerek összeállításakor ízlés szerinti mennyiségben belepakoljuk a zsemlébe a felaprított zöldségeket, és a szószt a sós változatnál, az édesnél, pedig a karamellizált lilahagymát, valamint mindegyikbe beleteszünk a hozzá illő húspogácsát. Hozzá csicsóka chips-et kínálunk, amit ugyanúgy készítünk el, mint a sült krumplit. Vékony karikákra vágjuk, majd bő, forró olajban kisütünk. A végén sózzuk. A chips-hez kínálhatunk mártogatót, amihez nem kell mást tennünk, csak az összes hozzávalót a turmixgépbe dobni, és összedolgozni.