Hirdetés
Hirdetés

Halloween olasz módra – Gianni dekadens ételekről mesél

SZERZŐ: DiningGuide
2017. október 29.
Mandula és a sütőtök illat lengi be az olasz konyhákat november első napjaiban. A halottak napja fontos ünnep Olaszországban is. Ilyenkor elhunyt szeretteikre emlékeznek örömmel és finom ételekkel az olaszok.
Hirdetés

Minden nemzet és vallási közösség más-más módon emlékezik halottaira. Még mi november elsején, vagyis mindenszentekkor, illetve másnap, halottak napján gyertyát gyújtunk, az olaszok november 2-án elhunyt szeretteikre emlékezve finomabbnál finomabb sütiket sütnek, és a sütőtököt a létező legtöbb módon megsütik és megfőzik. Szokásaikról íme egy kis kulturális ismertető némi gasztronómiával megspékelve.
Az olaszok egyik legismertebb halottak napi süteménye, a fave dei morti, vagyis a „halottak babjai”, melyekben a hagyomány szerint az elhunytak lelke él tovább. A mandulás aprósütemény elnevezése arra a sajátos olasz temetkezési szokásra is utal, amikor az elhunyt hozzátartozói a válluk fölött babot szórtak, halottjuk tiszteletére. Egy másik hagyomány szerint a halottak napján, november 2-án visszalátogató lelkeket kínálják meg a babra emlékeztető puha apró süteménnyel az olaszok.
A fave di morti receptje térségenként változó, legfontosabb összetevője az őrölt mandula vagy a mandulaliszt. Gyakran ízesítik fenyőmaggal, fahéjjal, citrommal és egy evőkanál grappával. Kívül pedig csokoládéval vagy csillogó cukorral szórják meg.

Olaszországban még ma is bevett szokás, hogy édességet ajándékoznak a gyerekeknek halottak napján. A babszemekre emlékeztető édesség mellett halotti csontokat formázó süteményekkel is meglepik egymást az olaszok.
A pan dei morti-nak is csak a neve gyászos. A Milánóból származó, halottak serpenyőjének nevezett süteményt Olaszország számos részén ezen az ünnepen még ma is az asztalra teszik, hogy az elhunytaknak is jusson táplálék. A halottak nugátja finom, fekete csokoládéval borított, puha, fehér krémmel töltött mogyorós vagy csokoládépaszta.

Az olasz csizma sarkának nevezett Salentóban a temetők előtt november 2-án különböző kandírozott, gyümölcsökhöz hasonló, vagy csak egyszerűen megcsavart és színezett cukorkákat árulnak.
A Szicíliában élők egyik nagyszerű hagyománya a tetus, vagyis a vaníliával és mandulás tésztával készült keksz, fehér vagy fekete kakaóborítással. Cataniaban pedig minden évben a Vincenziana nővérek készítik elő a nudut, vagyis a fahéjas, mandulás kekszet.

Az október 31-én ünnepelt, amerikai hagyományokhoz kapcsolódó halloween, és az ekkor szokásos töklámpa-faragás Olaszországban is hódít, annak ellenére, hogy az olaszok még ma is szívesebben teszik inkább a tányérjukra, mint az ablakba a sütőtököt.

Pedig egyes vélekedések szerint az Amerikába kivándorolt szicíliaiak honosították meg saját ősi szokásaikat a tengerentúlon.

A sütőtök színe és íze egyaránt az őszt idézi. Ezzel az ízletes, édes őszi zöldséggel az olaszok főként halottak napjához kapcsolódva szívesen ízesítik a tradicionális gnocchit. A sütőtök gnocchi egy klasszikus őszi étel, amely könnyen elkészíthető és finom ízű, és vajjal, zsályával és parmezánnal ízesítve tehető igazán szezonálissá. Sütőtökkel a siker mindig garantált. Ezt bizonyítja az olaszok őszi specialitása, a forró és fűszeres sütőtökkrémleves is.

Az olaszok a nálunk is ismert sütőben sült tökből is sajátos módon hozzák ki a maximumot. A vékonyra szeletelt sütőtököt megszórják mandulával és tökmaggal, majd a karakteresebb íz érdekében paprikát is adnak hozzá, végül megszórják olajjal, zsályával és petrezselyemmel.
 
 
 
 
 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram