“A gasztronómia a kreativitás legfinomabb formája, érzéki élményekbe ágyazott kultúra” – állítja a Werk Akadémia. A gourmet-knak, a vendéglátással kacérkodóknak, hobbiszakácsoknak és profi háziasszonyoknak szóló élménytúra mindent a maga helyszínén és előállítása közben mutat be. A Segal Viktor szakmai vezetésével zajló GasztroWerk 2010 óta fogadja a gasztronómia szakmai és civil szereplőit.

A szeptember 19-én induló program központi témája a kenyér és a bor. Az európai kultúrában nemes és szép képzetek tapadnak e két étekhez, Magyarországon pedig reneszánszukat élik. A téma íróért kiált, Kukorelly Endre lesz az, aki közös focacciasütés és jófajta borok kóstolása közepette vezet be ennek összefüggéseibe, ráadásul nem akárhol, hanem a Béterv lakásétteremben. Kenyeret és pizzát Szabadfi Szabolccsal, Magyarország egyik legjobb pékjével sütnek a Bazsalikom Pékségben. Kovács Ferenc saját tervezésű kemencéjében olasz lisztből, olasz élesztővel sütnek mindenféle finomságokat az Ötkertben.

A bort ahogy mindig, most is ott kóstolják, ahol készül, ezúttal Villányban. Két újhullámos borászhoz látogatnak el, Bakonyi Péterhez Siklósra és Kiss Gáborhoz Nagyharsányba. Vokányban egy friss sajtmanufaktúrában sört isznak a sajthoz és Magyarország legjobb kávézóinak egyikében Pécsett ismerkednek a 3. hullámos kávéval.

GasztroWerk óra Bíró Lajossal és Segal Viktorral

Budapesten sorra nyílnak a trendi bisztrók, a GasztroWerk most a fine dininggal is kacérkodó Bárkert Bisztróba látogat el, ahol népszerű tanára, Gianni fogadja. Nem paradoxon, hogy a progresszió részei, fundamentumai a magyar vendéglátás kiváló hagyományait őrző helyek és szakmájuk iránt szenvedélyesen elkötelezett személyiségek, köztük Rosenstein Tibor, akinek népszerű étterme évtizedek óta állandó minőséggel várja vendégeit. A gasztronómia nemcsak ízekről, konyhákról és séfekről, hanem stílusról és kultúráról is szól, erről szól Niklai Ákos, számos hazai és nemzetközi szervezet elnökének előadása.

A GasztroWerknek még volt alkalma a hazai cukrászat legendás alakjával, Pataki Jánossal találkozni. Idén már a fia, Pataki Ádám „tanít”, s miközben a cukormentes Mákszemnyi barack tortával, valamint a hagyományos Rákóczi túróssal és Dobos tortával adóznak a cukrászmester életműve előtt, közösen is elkészítenek egy új sütireceptet. S hogy teljes képet kapjanak a hazai cukrászatról, ellátogatnak a 7. Édes Napokra is.

Létkérdés a megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyag. Magyar őshonos állatokat tart ökofarmján Szomor Dezső. 2500 szürkemarhája, 200 bivalya, 5-800 mangalicája, Erdélyi kopasznyakú, Fehér magyar, Fogolyszínű magyar, Kendermagos magyar, Sárga magyar tyúkjai, 300 pulykája, 80 fodros tollú lúdja, 150 magyar kacsája és gyöngytyúkja van, ezeket a képzés a helyszínen mutatja be.

Pacalpárbajra hívta Segal Viktort Cserna-Szabó András író, milánói pacaljára Segal ázsiai fúziós pacalja lesz a válasz.

Nemzetközi konyhák sorozatában a program idén a vietnámi és a japán konyha budapesti képviselőihez látogat el. Anh Tuan a Khanban fogadja őket, a japán konyha ízeivel a Kamachiban ismerkednek.

Kevesen tudják, hogy a Werk művészeti vezetője Réz András bor- és pezsgőlovag, valamint whiskynagykövet. Miközben szenvedélyesen szereti az igényes skót whiskyket, újabban már japán whisky is szerepel a programjában. Kóstolással egybekötött workshopján ismerteti a whisky kultúráját, főbb típusait, készítésének módjait. Elmagyarázza a kóstolás menetét, kellékeit, szokásait, szertartását, beavatja a vendégeket a kóstolás technikájába.

A képzés vizsgával zárul. Hallgatói szakmai zsűri előtt prezentálhatják ön- és világmegváltó gasztroterveiket, elképzeléseiket.