Hirdetés
Hirdetés

Ha a sör nőnemű: witbier

SZERZŐ: DiningGuide
2016. augusztus 1.
Narancs, koriander, gyümölcsös aromák, diszkrét alkoholtartalom, frissítő hatás. A witbiert nevezhetjük a belgák búzasörének is. A XX. század derekán majdnem kihalt, nagy kár lett volna ezért a középkori flamand találmányért.
Hirdetés

1955-ben Hoegardenben bezárt az utolsó Witbier főzde, és csak a 60-as években élesztette újra egy hűséges rajongója. A sikersztorit azóta úgy nevezzük: Hoegarden. Nagy karriert futott be, azóta számos más főzdében is készítik, és ha kedveljük a jóféle búzasört, érdemes alkalomadtán witbiereket is kóstolnunk.
A belga fehérsör még világosabb színű, mint a búza. Szűretlen, emiatt a pohárban fátyolos, sűrű textúrájú, habja tömör. Készítésekor a sörmester komlón, árpamalátán és élesztőn kívül fűszereket is tesz bele, ennek köszönheti különlegességét. A narancshéj és koriander a witbier alap fűszereinek számítanak, de gyakran kerül bele szegfűbors vagy kardamom is.
Természetesen citrusos ízvilágú, ezért az igazi witbierivók nem kérnek citromkarikát hozzá. Frissítő, finom fanyarsága kellemes nyári itallá teszi, a limonádészerű radlerekkel szemben egy "igazi sörös" választás, ha gyümölcsös karakterű italra vágyunk (és csak 5% körül alakul az alkoholtartalma). Friss saláták, halak, spárga, tejszínes és csirkés ételek mellé tökéletes választás.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram