Hirdetés
Hirdetés

A világ legszelídebb pulled porkja: a sokoldalú jackfruit

SZERZŐ: DiningGuide
2017. augusztus 29.
A jackfruit egyik különlegessége éppen abban rejlik, hogy nem csak a gyümölcsimádók kedvence. Frissen fogyasztva is nagyon ízletes, de főzni is nagyszerűen lehet vele. Nagy előnye, hogy gyümölcsként, desszertként fogyasztva épp úgy megállja a helyét a konyhában, mint fűszeres ételekben. A húsmentes konyha hívei „vegán pulled porkként” használják a szálas-rostos gyümölcsöt.
Hirdetés

A világ legnagyobb fán termő gyümölcsének méretei tiszteletet parancsolóak: akár 90 centisre is megnőhet, súlya pedig a 35 kilogrammot is elérheti.

Cíntia Regina / Flickr

Eredeti lelőhelyén, Dél- és Délkelet-Ázsiában húsa és leve curryk alapanyaga, ehető magjából pedig lisztet őrölnek. A jackfruit már a modern gasztronómiában is megtalálta a helyét.

A zöld, még nyers gyümölcs szálas-foszlós textúrájának köszönhetően remekül helyettesíti a húsokat.

Az érett, sárga változat rafináltan édeskés íze miatt pedig már önmagában is pompás desszert.

Olvassa el cikkünket a másik extravagáns gyümölcsről, a duriánról! Valami bűzlik Ázsiában

Első ránézésre azt gondolhatnánk a jackfruit láttán, hogy a durián egy jóval nagyobbra nőtt, ám ízre és illatra barátságosabb rokonával van dolgunk. Ezzel szemben a gyümölcs rendszertanilag az aprócska méretű szederhez és fügéhez áll közelebb.
A durián hihetetlenül intenzív és megosztó ízvilágával szemben a jackfruit sokkal lágyabb, édeskésebb, gyümölcsösebb – leginkább a banán, az őszibarack, a mandarin és a mangó keverékére emlékeztet.

Kép: pixabay.com

Ha a trópusokon járunk, mindenképpen kóstoljuk meg a friss jackfruitot! A szezonja Ázsiában tavasztól késő nyárig tart, a karibi régióban nyár végén kezdődik, és ősszel ér véget. Amennyiben nem jutunk hozzá a friss gyümölcshöz, akkor is élvezhetjük a sokoldalúságát, ugyanis főzéshez a konzerv változat is kiváló.

Jackfruitos-burgonyás curry (Fotó: Ravi Talwar / Flickr)

A friss gyümölccsel kapcsolatban nem árt tudni, hogy a belseje rendkívül ragadós.

Érdemes gumikesztyűt húznunk, a késünket pedig olajjal bekennünk,

hogy könnyebben lehessen majd tisztítani. Ami a felhasználási lehetőségeket illeti, a határ a csillagos ég. A jackfruitot ajánljuk salátákhoz, édességekhez, levesekhez, húsokhoz vagy húsok helyett, párolva, grillezve vagy akár nyersen is. A pulled pork-szerű állaghoz előzetesen szálakra szedik és pácolják.

A Vegan Love időszakosan kapható jackfruit hamburgere / Fotó: Vegan Love Facebook

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram