Ramsay egy szakmabeli honfitársánál szakadt el a cérna, miután bemutatták a sztárséf új dokumentumfilmjét, amely a gasztronómia és a kokainfogyasztás összefüggéseit feszegeti.
Olvasta előző cikkünket a témában? Gordon Ramsay: "A gasztronómián belül virágzik a kokainbiznisz"
Neil Rankin, a londoni Temper éttermek tulajdonosa egy meglehetősen ütős Facebook-posztban ment neki Ramsay-nek. Véleménye szerint Ramsay rendkívül rossz képet fest az egész séfszakmáról: ahelyett, hogy az iparág pozitív oldalát domborítaná ki, szenzációhajhász módon ecseteli a drogok és a séfszakma kapcsolatát. Kifejti, hogy a droghasználat problémája korántsem csak a gasztronómia sajátja. Legalább olyan hangsúlyosan jelen van más iparágakban is, legyen az a divat, a média vagy a pénzügyi szektor.
A séf szerint Ramsay mára az egész szakma karikatúrájává vált...
szerinte minden olyan tulajdonság megtestesítője, amivel a séfszakmának le kellene számolnia. Műsoraiban leginkább abban leli örömét, hogy gagyi éttermeket tipor a sárga földbe, valamint a konyhán belüli verbális agressziót élteti. Rankin szerint ehelyett inkább az egyenjogúságra és egymás elfogadására kellene koncentrálnia. Ez különösen fontos egy olyan korban, amikor az éttermek egy része az üres séfpozíciókat csak üggyel-bajjal tudja betölteni (a londoni séfhiányról és lehetséges okairól már mi is többször írtunk).
A szóban forgó Facebook-bejegyzés szerint pont az olyan munkaadók, mint Ramsay miatt van mindenki ilyen rossz véleménnyel az iparágról. A lehetetlenül hosszú műszakoknak és az állandó stressznek pedig sajnos valóban gyakori velejárója a drog- és alkoholhasználat.
Rankin a következő felelősségre vonással zárja posztját:
„Mostanában kezdenek végre emberi lényekként tekinteni a séfekre. Engedd meg nekik, hogy legyen jövőjük, és ne égjenek ki már harmincéves koruk előtt. Mi azon dolgozunk, hogy megszabaduljunk az évtizedes berögződésektől.
Ahelyett, hogy csatlakoznál hozzánk, inkább ezt az idejétmúlt, züllött séfsztereotípiát hirdeted. Egykoron valóban nagyszerű séf voltál, de manapság már csak a gasztronómia csapnivaló szószólója vagy.”