Szívemnek Zita miatt is nagyon kedves Trentino – Alto Adige, az a régió, ami Dél-Tirolt is magába foglalja. Ez a fantasztikusan romantikus terület az Alpok déli részén, a Dolomitokban fekszik és tele van gyönyörű, vadregényes fenyvesekkel, jobbnál-jobb sípályákkal, kirándulóhelyekkel. Ami pedig a gasztronómiáját illeti, az sokatoknak nagyon ismerős lenne, és nem véletlenül. Most Olaszországnak erről az Ausztriával, Svájccal határos, gasztronómiailag sokszínű, izgalmas világáról mesélek nektek, ahol a pörkölt ma is a tradíció része.

A németül beszélő Alto Adige a régió északi része, az olaszul beszélő Trentino a déli része. A kettő Salorno falu vonalában válik el egymástól. Alto Adige a nevét az Adige folyóról (németül: Etsch) kapta, amely annak ellenére, hogy szerintem kevesen hallottatok róla, Olaszország második leghosszabb folyója a Pó után. Ez Verona folyója is. A főzés arrafelé sok tekintetben tipikusan monarchiabeli és tipikusan osztrák-tiroli. Nagyon szeretik a sertést, és arrafelé, akárcsak Tirolban, a borókán, vagy gyümölcsfán füstölt fantasztikus húsos szalonna és a sertészsír adja a helyi ételek szívét-lelkét.

Knödel és Goulasch

Alto Adige választékában éppúgy benne van a prágai eredetű kenyérgombóc, a knédli (Knödel), mint északabbra. A knédlit sült és főtt húsokhoz és a pörkölthöz (Goulasch) is adják. Népszerű a káposzta, különösen a savanyú káposzta (Sauerkraut) és a krumpli is. A káposztát – magyarázza Gianni – általában vörösborban, borban, hagymával, szalonnával főzik. A tejföl is jól ismert arrafelé, nem csak Magyarországon – mondja Gianni. Az olasz hatást tükrözi a sokféle szalámi, és akárcsak Ausztriában, népszerű a pisztráng is. A kenyér nagyon fontos, s elég sokféle akad mindenféle lisztből ezen a hegyes tájon.

Krapfen és Strudel

Az édességek közül az osztrák stílusú fánk (Krapfen) az érdekes, amit lekvárral, krémekkel töltenek, de a monarchia hatását tükrözi a rétes (Strudel) népszerűsége is, amit almával, tökmaggal, fenyőmaggal, mézes krémmel, ricottaval, tejföllel töltenek. Ez egy kicsit más, mint a vékonyra húzott magyar rétes. Vaníliaszósszal is tálalják a ricottával töltött rétest. Ugyanúgy van arrafelé is szilvásgombóc (gnocchi di prugne), mint Magyarországon. A szilvatorta, gesztenye torta, töltött palacsinták, diós sütemények is népszerűek. Csupa olyan, ami a hegyek között termett alapanyagokból, kiváló almából, szilvából készült már régebben is.

Polenta és risotto

A régió gasztronómiája jól érthető német-osztrák és közép-európai, így magyar hatásokat is mutat. Délről érkezve, gyakori a polenta is. A polentát szinte völgyenként másként készítették. Volt ahol vízzel, másutt tejjel, sőt, borral főzték, és amikor kevés volt a kukoricaliszt, tört burgonyával dúsították. Készült egy olyan polenta is, aminél a kukoricalisztet hajdinaliszttel dúsították, amitől a színe sötét lett (polenta nera). A polenta mellett rizottó rizs és tészta is előfordul, nem véletlenül – neveti el magát Gianni. Ami viszont jellegzetesen eltér az olasz konyha többi részétől, hogy a tésztát kicsit másként használják. Például vastag tejszínes szószokkal, levessel.

Pisztráng és tőkehal

A halakat, pisztrángot sütik és gyakran posírozzák is ecettel, vagy fehérborban. A bundázott békacomb sem ritka. Van egy étel a szerzetesek tőkehala (baccalá dei frati), amit sózott tőkehalból leves és tej/tejszín keverékében a szerzetesek péntekenként főztek a kolostorokban. A tengerpartról érkező sózott heringet is tejben áztatták, mielőtt hagymával, ecetes lében megfőzték. A húsoknál is jellemző a hosszú ideig, lassan főzés ecetes lében, borban, vagy tejben, ami meglehetősen archaikus vonása a helyi gasztronómiának. Ezen persze nem lehet csodálkozni, mivel a vidék völgyei hosszú időn át meglehetősen elzártak voltak.

Misto di Funghi

A paprika használata a Trentino – Alto Adige régióban jóval gyakoribb, mint délebbre. A hegyek között vagyunk, ezért nem meglepő, hogy sok gombaétel fordul elő. Trentino specialitásai a magyar boltokból is ismerős különböző gombakeverékek (misto di funghi). A borral készülő gombapörkölt, gombaragu polentával, rizottóval, vagy tésztával mennyei trentinoi ételek.

Szeretjük a hegyeket, és a Trentino – Alto Adige régió szép és kedves emlékeket idéz fel bennünk. Ezért is választottuk Zitával ezt a Magyarországra is valamennyire emlékeztető olasz régiót életünk nagy eseményéhez.

Köszönöm, hogy elolvastátok, s ne feledjétek, hogy „Olaszul l’enni jó!”

Ciao – Gianni

Fotók: pixabay.com