Ha azt mondjuk: főzött tejszín, önmagában túl sokat nem mond, ha viszont olasz mondjuk, máris mindenkinek felcsillan a szeme. Ez a panna cotta, erről mesélek most! 

Fotó: Pixabay.com

Újabb jó pont Piemont mellite: panna cotta

A csodálatosan gazdag gasztronómiájú Piemont tartományról elsőként talán a világhíres piemonti mogyoró jut eszünkbe, de az igazi ínyencek jó néhány finomságot fel tudnak sorolni innen. Olaszország második legnagyobb régiójából származik egy sereg fantasztikus sajt, csak egy közülük a Gorgonzola Piccante DOP, ez a gyönyörű, kéken márványzott, legalább öt hónapon át érlelt gorgonzolasajt, amely egy Orta-tó melletti családi sajtmanufaktúrában készül. Minden év októberében szarvasgomba-fesztiválnak nyújt otthont ez a tartomány, ahol frissen lehet kóstolni a szarvasgombák két királyát, a Tuber melanosporum (Tartufo nero pregiato di norcia vagy “francia szarvasgomba”) a feketék közül a csúcs, a Tuber magnatum Pico pedig a fehér szarvasgombáké.

Külön érdekes – és példamutató lehet a magyar gazdáknak is –, hogy Piemontban ugye rengeteg mogyorófát nevelnek, és ezen fák környékét (a magas páratartalmat és a nedvességet) nagyon szeretik a gombák. Hát így függ össze egymással több olyan ínyencség természtése, amelyek világhírt tudnak szerezni egy régiónak – szimbiózisban egymással.

Fotó: nenspannacotta / instagram

Visszatérve pedig az eredeti témánkra, az igazsághoz hozzátartozik, hogy a legtökéletesebb állagú panna cottát a piemonti gazdálkodásokból származó, kiváló zsíros, házi tejből és tejszínből lehet készíteni. De ez persze ne vegye el senki kedvét attól, hogy akár otthon is nekiálljon a készítésének. Tartsuk figyelembe, hogy a házi és minél nagyobb zsírtartalmú tejtermékek segíteni fognak panna cottánk ideális állagának megteremtésében!

Fotó: Hedonistin / Flickr

Az eredeti panna cotta

Hogy néz ki az ideális panna cotta? A felülete fényes, lágy – de van tartása, nem esik szét, és nem hólyagosodik, és nincsenek rajta lyukacskák sem. Lehetőleg az eredeti, olasz recept szerint készüljön, így fehér színű, benne a vanília adta sötét kis pöttyökkel. A közkézen keringő ezernyi receptben szokás belekeverni fahéjat, kávét, kakaót, de az eredeti recept a cukron kívül kizárólag jó minőségű vaníliát ír. A készítése igazából nagyon egyszerű, de fontos, hogy a panna cotta főzése és kínálása között hagyjunk több órányi időt, hiszen meg kell dermednie.

Gianni jótanácsa panna cotta készítéséhez: a lábasban miután kikevertük a tejet, tejszínt és vaníliát, hagyjuk 50 C fokosra kihűlni a krémet, és csak azután tegyük bele a zselatinlapot! Így lesz a megfelelő az állaga.

Jason Wong / Flickr

Érdekes és jó tudni, hogy Magyarországon régre visszanyúló hagyományai vannak azoknak a hidegen kínált, tejalapú desszerteknek, amelyek a panna cottához hasonlíthatók. Készítették ezeket zseléként vagy gyümölcskocsonyaként, már 19. századbeli magyar szakácskönyvben felbukkannak ilyen édességreceptek. Ekkoriban még, mind a magyar kocsonyákat, mind az olasz panna cottát zselatin híján állati eredetű zselésítő anyagokkal sűrítették, általában halcsontból vagy -belsőségből nyertek ki ilyen anyagot.

Köszönöm, hogy elolvastátok, és használjátok egészséggel az alábbi panna cotta receptet tőlem, és ne feledjétek:

„Olaszul l’enni jó!”

Legyetek jók!

Gianni

Gianni panna cotta receptje 8 főre:

  • 1 liter zsíros tejszín
  • 1 pohár tej (a legjobb a fölözetlen, friss tej)
  • 2 púpozott ek. cukor
  • 2 vaníliarúd (ennek hiányában 1 kis zacskó vaníliakivonat)
  • 4 zselatinlap

1. Vágjuk szét a zselatinlapokat, és tegyük egy fél órára hideg vízbe őket.
2. Karamellizáljunk egy kis cukrot, és egy nagyobb vagy több kisebb porcelán- vagy fémedénybe csurgassunk belőle.
3. Tegyük egy lábasba a tejszínt, a tejet, és folyamatos kevergetés mellett forrásig főzzük.
4. Adjuk hozzá a vaníliát és a lecsepegtetett zselatinlapokat, majd alaposan keverjük össze az egészet.
5. Ezután öntsük a krémet a karamelles tálakba, és hagyjuk kihűlni, tálalás előtt pár órára tegyük hűtőbe. Ha maradt karamellünk, csurgassuk a kihűlt krémek tetejére. A formából kifordítva, vagy akár a tálkában hagyva is kínálható.
6. Kínáljuk kedvünk szerint gyümölccsel, gyümölcsszósszal, lekvárral, olajos magvakkal, csokoládéöntettel…
7. Jó étvágyat!

jessica.alessi / instagram