Hirdetés
Hirdetés

Gianni mesél: Az olívaolaj több élete

SZERZŐ: diningguide
2018. március 18.
Sokszor beszéltünk már az olívaolajról, ami itt, Magyarországon egy általánosan emlegetett élelmiszer, de valójában épp úgy nem létezik "az" olívaolaj, ahogyan nincsen "a" bor sem. Most olyan szerepekben ajánlom az olajat, amikor tényleg semmi mással nem helyettesíthető.
Hirdetés

Aki szeretne néhány kiemelkedő minőségű olívaolajjal megismerkedni, olvassa el a Legjobb olasz olívaolajokról írt cikkünket! A sült húsok, halak és zöldségek jóbarátja a jól ismert felhasználási formák és receptek mellett viszont hadd emlékeztessek mindenkit arra, hogy az olívaolaj nem "csak" egy olaj, hanem egy valódi folyékony arany. Érdemes megismerni és megkülönböztetni a fajtáit, és igazán kiélvezni az aromáit.

Jöhetnek az igazi karakterek!

Hogyan tudnak leginkább érvényesülni egy igazi extra szűz, manufakturális körülmények között készült, akár szűretlen, akár egészen mély színű és igazán karakteres olívaolajak? Mindenképpen úgy, ha nyersen fogyasztjuk, nem hevítjük őket, és lehetőség szerint nem kerülnek mellé meghatározó ízű fűszerek vagy éppen chili, ami érzéketlenné is teheti az ízlelésünket – vagyis teljesen felesleges egy igazán értékes olívaolajat agyonfűszerezett környezetben kóstolnunk.
A saláták mindig jó hordozói az olívaolajnak, de sokkal izgalmasabbá tehetjük a kompozíciót, ha egy-egy rendhagyó alapanyaghoz párosítjuk az olívaolajat: egy friss epres-rukkolás salátán is másképp "viselkedik", mint egy jó érett parmezánra csorgatva (szépen kihozza annak a zsírosságát), és érdekes az is, hogy érlelt sonkákon is milyen jól érvényesül, hozzáad a sonka ízéhez. Vigyázat, minél karakteresebb olajat használunk, annál inkább számítani fognak a párosítások! Még az is lehet, hogy tévedünk, és más hozzávalókhoz fog majd igazán illeni az értékes olívaolaj-választottunk. És éppen ez benne az izgalmas!

Egyszerűen, nagyszerűen: focacciára, pirítósra...

Természetesen akár egy kis grissini, egy szelet pirítós vagy kétszersült is szóba jöhet. Jót tesz az olívaolajnak a meleg "beágyazás", a megpirított kenyérre vagy éppen frissen sült foccacciára folyatva az olaj még nem hevül fel, viszont megnyílnak a zamatai. Az olíva és a jó minőségű pékáruk kéz a kézben járnak, ehhez kétség nem fér.

Főszerepbe lépve

Az a bizonyos klasszikus tészta: a fokhagymás, olívaolajas spagetti – további feltétek nélkül. Ami sok más nemzetnek első látásra-hallásra üresnek tűnik, az nálunk egy teljes tésztafogás. Érvényesüljön az ízletes spagetti és rajta az olíva! Egy kis petrezselyemszórást még elbír, de a lényeg éppen az, hogy kiérezzük az olívaolaj aromáit, legyen az éppen

mandulás, gyümölcsös vagy finoman kesernyés. Ez is mind az olívaolaj.

Nem csak tésztákra: tésztába is vele!

A sokat emlegetett só-liszt-víz-élesztő együttes valójában só-liszt-víz-élesztő-olívaolaj. Talán mondanunk sem kell, hogy a minőségi olívaolaj a gyúrt tésztáknak is kijár. A tökéletes eredményhez felejtsük el az ipari, másod (harmad) rangú olajakat! Pontosan úgy,

ahogyan főzéshez sem használunk silány minőségű bort, úgy a tésztába is minőségi olívaolaj kerüljön!

Pizzák olívaolaj feltéttel

Ez talán sokáig idegen volt a magyar ízléstől, hiszen miért is öntenénk olajat egy pizzára? Persze, ha annak az olaj önmagában is ízélményt nyújt, ott lehet a feltétek között a helye. Egy eredeti D.O.P. bivalymozzarellás pizza friss paradicsommal és bazsalikommal olívaolajjal nyakon öntve az igazi. Egy nem eredetvédett bivalymozzarellából készülő, de az előbbihez hasonló Pizza Caprese úgyszintén, de egy szardellás-kapribogyós Napoletana vagy egy gorgonzolás, pármai vagy Speck-sonkás, dióval meghintett pizzán is jól tud érvényesülni az olívaolaj feltét, a zöldségekkel megpakolt vegetáriánus pizzákról nem is beszélve. A vegetariánus ételekről pedig úgy összességében elmondható, hogy ahol a húsok és/vagy a sajtok nem szerepelnek, ott a zsírtartalma és esszenciális aromái miatt sokat tud dobni egy fogáson egy jóízű olívaolaj.

Desszertekbe? Desszertekbe!

Hogy a sütéshez elengedhetetlen, az nem kérdés, de mennyire másként tekintenek az olaszok az olívaolajra, jól mutatja, hogy akár kiemelt szerepet is kaphat egy-egy édességben. Az olívaolaj-fagylalt például egy igazi különlegesség. Krémesebb a krémesnél, és az olívaolaj egy igazán nyalánk oldalát mutatja meg benne! Itthon például a budapesti Moritz Ice fagylaltozókban lehetett kóstolni ezt a különlegességet.

Köszönöm, hogy elolvastátok,
és ne feledjétek, olaszul l'enni jó!

Gianni

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram