Nem is igaz, hogy nulla fok lesz, napközben akár 3-4 is lehet… Aki mégsem a lakás melegére szavaz, annak jobbnál jobb hétvégi programokkal szolgálhatunk. Sőt, Paloznakon még a cserépkályha is biztosított!

Annyira jó programokra leltünk erre a hétvégére, mintha nem is a zimankós februárban járnánk. Talán a Valentin-nap közeledte teszi, talán a téli otthonücsörgésbe beleunt tettrekész arcok zsizsegnek már nagyon, a Budapest-Budakeszi-Balaton tengelyen menő kis piacok és gasztroprogramok sora vár.

Mindig rotyog valami: Szimpla őstermelői piac

Szánt szándékkal vettük előre a fővárosi termelői piacoklegvagányabbikátt, ahol romkocsmadíszletek között ad egymásnak randevút az őstermelő és a város megannyi furcsa szerzete. Szerény becsléseink szerint idén lesz öt éve, hogy minden vasárnap vásárnapot tartanak a Szimplában. Sajtot, tejet, mézet, sonkát, kolbászt sokan már csakis innen szereznek be, és ezzel még csak egy igen felületes terepszemlét tartottunk a Szimpla Piacon. Az alapélelmiszereken túl ezer izgalmat kínálnak az asztalok a szarvasgombás ínyencségektől a nyers-vegán “élőkenyéren” át az alföldi szilvalekvárig. Szeretjük, hogy itt minden igazi.

 

Most vasárnap is lesz bográcsozás: ezúttal az Eszkuláp Állatvédő Egyesület önkéntesei rotyogtatnak húsos és húshagyó egytálételeket: székelykáposzta és vegán rakott krumpli lesz a menü. Ha kérünk a bogrács javából, az ebédünk összegével az állatligát támogatjuk, és persze reggelizhetünk is a Szimplában. A piac egyik újítása, hogy az emeleten háztáji finomságokból készült reggelit kínálnak. És amivel mindig nagy hangulatot teremtenek: élő zene is lesz, Bangó Lajos és zenekara húzza majd a piacozáshoz az aláfestő zenét.Reggel 9-től délután 2-ig tart.

Kiskertpiac sajttorta workshoppal

Egy igen szerethető kezdeményezés, ahol a kertészek, az őstermelők és a természetes dizájn iránt rajongók együtt piacoznak, és nem ám a város szélén, kertek alján, hanem a bulinegyed legsűrűjében, ahol egységnyi területre több hipszter jut, mint élő fa.

Az Anker’t-beli Kiskertpiacon a virágcsokrokat gyöngyöző sörökkel kínálják, a kozmetikumok ízletes gyümölcsből készülnek, és a kiírások, mint mondjuk “szukkulens kapható”, feladják a leckét a piacozóknak, hogy eszik-e vagy isszák. (Egyik sem.)

Aki nem csak szemlélődne-vásárolgatna, aktivizálhatja is magát: vasárnap 11 órakor kezdődik a sajttortakészítő workshop, ahol a L’École de Grande Pâtisserie desszertalkotóitól leshetjük el franciás hangulatban, hogyan áll össze a sajt tortává – mégpedig sütő nélkül. A Kiskertpiac 10-től 16 óráig várja a zöldkedvelőket.

Falu a városban:Pancs Gasztroplacc

A Pancs Gasztroplaccot már méltattuk nyáron, nem sokkal az indulása után. Több, mint fél év működés után kijelenthetjük: bár minden jeles kezdeményezés így fejlődne és virágozna itthon! Az Élesztőház udvarán azóta is nagy az élet vasárnaponként, az őstermelőkön kívül a Rengeteg RomKafé és a nemrég kitelepült Panificio il Basilico is a kötelező kör részei. A Pancs kínálatának érdekessége, hogy a Vegán Sarok kizárólag növényi termékeket kínáló árusai közel annyian vannak, mint a nem vegánok. Most vasárnap pedig közös ügyködésre is invitálnak, a Smoogo workshopján smoothie bowlok készülnek, a 10 órakor kezdődőre már be is teltek a helyek, a 11 órakor kezdődőre lehet még csatlakozni.

Nem telhet el vasárnap a Pancson a hazai gasztroélet egyik szereplőjének feltűnése nélkül, ezúttal Nemes Nóra a vendég. A Dacota blog szerzője főz, fotóz és ír, San Franciscó-i gasztroélményeit pedig tavaly könyvbe is rendezte,  307 Frederick Street címmel. Nóra franciás bája senkit ne tévesszen meg: a szerző az “ő amerikai konyháját” mutatja be, baconnal, juharsziruppal, pulled porkkal és coleslaw-val.

Ilyen is van: erdei piac

Találkozó vasárnap reggel nyolckor a Hidegvölgyi Erdészlaknál! Na de miért is keljünk ilyen korán? Hogy kiránduljunk és kóstoljunk! Ezen a kiránduláson nem egy kilátó vagy várrom elérése a cél, hanem azoké az árusoké, akik vannak olyan lelkesek és eltökéltek, hogy ebben az időben is kitelepülnek az erdőbe. Budakeszi mellett, Telki irányában lehet majd piacozni – csak vigyázzunk, nehogy a jó levegő és a gyalogtúra hatására éhesen mindent fel akarjunk majd vásárolni. Bár ha így tennénk, sem járnánk éppen rosszul, hiszen az “erdő-mező kincseit” kínálják az árusok a szervezők ígérete szerint. Még sok ilyet!

Télen-nyáron Balaton: DJ a Szőlőben

Balaton, Jazz Piknik, Homola Pincészet, Sáfránkert Vendéglő – a megfejtés természetesen Paloznak. Míg a nyári jó időben különösebben érvelni sem kell egy spontán úthoz a Balcsira, télen talán nem árt egy kis kedvcsináló a DJ a szőlőben buli harmadik epizódjához.

A szombati estén ismét egy lemezlovas, nevezetesen Cyborg Templarrakja fel a szőlők téli álmát kísérő zenéit. Jégolvasztó soult, kandallós jazzt és lassúzós zenéket ígérnek a tűz pattogásához Homoláék, a kékfrankosok és olaszrizlingek mellé pedig egy gasztrobloggert hívtak meg főzni. Nagy Sándor hódító menüjét sült hurkagolyók alkotják szélesmetélttel, fűszeres szószban. Örüljünk a februárnak is!