Várvizi Péter nagyon kitett magáért az Év Étterme Gálán. Több mint 25-féle fogással készült, köztük az alábbival, mely az egyik kedvencünk volt.
Hozzávalók:
Rák:
- 400 g rákfarok
- 6 g só
- 2 g fehérbors
- 80 ml olívaolaj
Szósz:
- 50 ml almabor
- 2 g koriander mag
- 50 g nouc-mam szósz
- 15 ml whisky
- 90 ml olívaolaj
- 1 db narancs (lé)
- 1 g xantane
- 75 g szőlőmagolaj
- 2 g kávé
Garniture:
- 3 g céklás só
- 10 db ropogós bazsalikomlevél
- 0,5 g (kis tálca) koriander csíra
- 0,5 g (kis tálca) sizó levél
Elkészítés:
Rák: Miközben melegítjük a serpenyőt, sózzuk be a rákokat. Öntsük bele az olívaolajat. Süssük 25-25mp-ig a rákokat egyik, majd a másik oldalán.
Szósz: 1. Az olajok kivételével keverjük össze a hozzávalókat és melegítsük fel. Az edény fóliázzuk le és hagyjuk aromatizálódni a folyadékot, majd szűrjük le és folyamatos turmixolás közbe öntsük hozzá az olajakat. Hűtsük le és hagyjuk minimum egy napig a hűtőben.
Tálalás: Melegítsük fel az kávés olívakrémet, és öntsük ki kis tálkába. Helyezzük bele a megsült rákfarkokat. Frissen reszeljük rá a fehérborsot. Tegyük rá a céklás sót, a ropogós bazsalikom levelet és a kis saláta leveleket.