Majdnem fél éve nem láttunk Mandula Saroktól receptet, ami azért igazi szívfájdalom, mert – az írást szintén hanyagoló Kísérleti Konyha mellett – az egyik legnívósabb gasztro netes naplóról van szó. Hauser-Szabó Noémi (merthogy így hívják a blog elkövetőjét) stílszerűen tér vissza.

fotó: a szerző felvétele

fotó: a szerző felvétele

Hozzávalók:

Garnéla

  • 4 óriás garnéla
  • fokhagyma
  • chilipehely
  • bors
  • olívaolaj a sütéshez
  • diónyi vaj

Édesburgonyapüré:

  • 2 kisebb édesburgonya
  • 1 teáskanál vaj
  • 50-70 ml tej
  • kínai ötfűszerkeverék ízlés szerint
  • bors

Szezámmagos-szójaszószos morzsa

  • 1 szelet száraz kenyér
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • fekete szezámmag
  • olaj

Mangó

  • 1/2 mangó
  • 1 zöldcitrom
  • chili

Gyömbérhab

  • 1 salotta
  • 1 evőkanál vaj
  • 50 ml fehér bor
  • 200 ml hal alaplé
  • 100 ml tejszín
  • 50 g frissen reszelt gyömbér
  • 5 g lecitin
  • bors

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Az édesburgonyát fóliába csomagoljuk és 30-40 perc alatt puhára sütjük. Ezután a meghámozzuk és a vajjal, tejjel pürésítjük. Ötfűszerrel, sóval és borssal ízesítjük.

A morzsához vágjuk a száraz kenyeret kockára, majd mixerben aprítsuk fel a szójaszósz hozzáadásával. Olajban süssük ropogósra, szűrjük le és keverjük hozzá a fekete szezámmagot.

A mangót meghámozzuk, kockára vágjuk, chilivel, kevés zöldcitromlével és héjjal ízesítjük.

A garnélák héját és bélcsatornáját eltávolítjuk. Két gerezd fokhagymát meghámozunk. Serpenyőben olajat hevítünk és az előkészített garnélákat alacsony hőfokon oldalanként 2-3 percig sütjük (mérettől függően!). A sütési idő felénél hozzáadjuk a diónyi vajat és a maradék sütési idő során folyamatosan locsolgatjuk a megolvadt vajjal. Sóval, ízlés szerint chilivel ízesítjük.

A gyömbérhabhoz vajban pároljuk meg az apró kockára vágott hagymát, majd öntsük fel fehér borral, hal alaplével és tejszínnel és főzzük a felére. Adjuk hozzá a finomra reszelt gyömbért, majd hagyjuk állni 10 percig. Szűrjük le a mártást és ízesítsük sóval, borssal, habosítsuk lecitin hozzáadásával.

Mandula Sarok nagyszerű receptjei között itt lehet böngészgetni. Tényleg érdemes.