Hirdetés
Hirdetés

Frissesség a tradícióban – teszteltük a Gellért Sörözőt

SZERZŐ: DiningGuide
2016. szeptember 20.
  A Gellért ódon falai között most már több, mint egy éve működik a Gellért Söröző. Korábban már írtunk róla, hogy nem véletlen, hogy nem bisztró, nem pub, hanem söröző, amelynek természetesen a néhány éve bekövetkezett kézműves sördömping azért létjogosultságot ad. Ez, a némileg mégis meglepő koncepció azonban működni látszik. Ottjártunkkor is főleg a fiatal közönség képviselteti magát, és nemcsak turisták uralják a teraszt. Az étlapon a magyar konyha jellegzetes fogásai szerepelnek, persze némi csavarral, ahogyan a séf, Frideczky András újragondolja őket.
Hirdetés

Előételnek KECSKESAJT MOUSSE-t fogyasztunk, amelyhez félig aszalt paradicsom, mizuna csíra, málna, és provolone chips társul. Tekintélyes méretű előétel. A mousse íze rendben van, a kecskesajt mousse-á “válása” közben (a hozzáadott tejszíntől) egy kicsit veszített az intenzitásából. A sajtkrém “zsírosságának” szép kiegészítése édes savaival a házi készítésű aszalt paradicsom és a frissen vágott zöld fűszerek. A málna megjelenése a tányéron külön kis izgalmat okoz, nem csak a sajttal, hanem még inkább a paradicsommal való “együttműködése” kiváló. A provolone chips finom ízű, de nélküle is megáll az étel. A sajt mousse frissen sült baguette szeletekkel érkezik. A barna minősége rendben, a fehér azonban lehetne jobb minőségű.
img_3896
Következő fogásként MALACPOFÁS BRUSCHETTA érkezik, csontozott körömmel, fekete kenyérrel, mikro salátákkal. A malacpofa húsából és körméből készült ragu ízében az utóbbi dominál, a klasszikus körömpörkölt ismert intenzitása erőteljesebben jelenik meg a pirított feketekenyér szeletekre halmozott raguban. Jobban is járunk így: a karakteresebb feltétet szépen egyensúlyozza a roppanós, ecetes marinált lilahagyma frissessége. A hagyma savainak, a friss retekszeleteknek és a mikro saláta leveleknek köszönhetően a bruschetta a nehéz összetevők ellenére is végig izgalmas marad.
img_3898
Főételünk KECSKESÜLT, burgonyagombóccal, mini hagymával, zsályával, baconnel és koktélparadicsommal. A lassan sült kecskehús kifejező ízű pecsenyelével és zsályával érkezik. A hagymák, a paradicsom és a jól elkészített, lágy szerkezetű burgonyagombóc, valamint a frissítésnek használt snidling és petrezselyem jól működik együtt a klasszikus bisztró tányéron.
img_3905
A desszert MÁLNÁS PANNA COTTA, amely vanília fagylalt, málna coulis, friss gyümölcsök és tuile kíséretében érkezik. A minimális zselatinnal készített panna cotta állaga remegősen krémes, jól beállított cukortartalma és a friss vanília íze szépen harmonizál a málna coulis savaival, a szederrel és a sárgabarackkal. A panna cottára tálalt, ropogós tuile-lel önálló életet élő vanília fagylalt finom, szép ízű.
img_3906
Összességében elmondható, hogy a tradicionális magyar ízek és a nemzetközi bisztró konyha elemeinek manapság divatos – ám néha már elcsépelt – ötvözete itt egészen jól működik. Mondhatjuk, hogy nem várt módon, de a Gellért Söröző láthatóan frissességet hozott az ódon szálloda gasztronómiai koncepciójába. Az utóbbi években Fekete Marcell folyamatos útkereső munkája, rendezvényei, illetve a Gellért Söröző más éttermekkel való együttműködései, meghozzák az eredményüket. A sörözőben az árak és a minőség rendben van, érdemes megnézni, érdemes rácsodálkozni a finom magyar ízekre.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram