Hirdetés
Hirdetés

Francia topséfekkel magyar-finnre hangolva

SZERZŐ: N.Zs.
2014. november 13.
Huszonkét csapat, 53 Michelin-csillag és egy focipálya. Ha egy országnak annyi csillaga van, mint a franciáknak, akkor nem elképzelhetetlen, hogy a szakma legjava hátrahagyja egy napra a konyhát, és csapatokat alkotva évről évre saját focikupát játsszanak. Bocuse, Bras, Marcon és Ducasse egymás ellen? Így zajlik a tournoi des Etoiles, a francia csillagos séfek focikupája.
Hirdetés

Igen, ez az igazi magas élet, amikor egy országnak annyi csillagos étterme van, hogy a francia séfek idén 21. alkalommal rendezték meg a saját focikupájukat, a tournoi des Etoiles-t.1994 óta a legjobb francia éttermek jönnek össze egy barátságos kupa keretében. Az egynapos rendezvényt szeptember 30-án tartották Sain-Etienne-ben, ahol 22 csapat vett részt, ami, ha az éttermeket nézzük, összesen 53 Michelin-csillagot jelent. Mindig más rendezi az eseményt a legnagyobb francia cégek támogatásával, és mindig más városban játszanak - idén Regis Marconék voltak a szervezők.
Míg a séfeknek ez egy jó kis buli, minden évben egy biztos lazulási pont, addig a gasztromániásoknak legalább akkora izgalommal várt esemény, mint egy kisgyereknek moziban nézni a Star Wars-t, amit összekötnek utána egy karácsonyi vacsorával a színészekkel, amit a Halálcsillagon tartanak.

A bíróval mindig csak a baj van - fotó: pourcel-chefs-blog.com


Valahogy ilyen érzésünk volt, amikor a Bocuse d'Or-ra készülő Molnár Gábor segédje, Pohner Ádám telefonált a Serge Vieiranál töltött francia tanulmányútjáról, és azt mondta: “most estünk ki, kikaptunk Ducasse-éktól 1-0-ra”. El tudjuk képzelni, ahogy Serge Vieira focizik Alain Ducasse csapata ellen? Vagy Bras Troisgos ellen? Zseniális.
Mert a monoton éttermi hétköznapokba mindenképpen kell egy kis játékot csempészni. Persze nincs annál jobb, mikor az ember minden nap kiélheti a saját kreativitását, új és új ízeket kombinálhat, több tíz kilónyi halat filézhet, pár liter jus-t főzhet naponta, de egészen új és intenzív élményt ad egy, a perspektíván kívül eső kihívás, ami még csapatépítésnek sem utolsó.
Az éttermek hétfős csapatokban játszanak, négy csoportra osztva, egy-egy mérkőzés pedig 12 percig tart. A csapatokat az étterem dolgozói alkotják, saját mezzel. Mindenkinek saját szurkolótábor drukkol a pálya mellett. Ha nem is játszott mindegyikük, majdnem az összes séf jelen volt az eseményen.
Bár igazi csapatépítés az egész esemény, mégis a séfek a főszereplők: a szünetek alatt és a meccsek közti szabad percekben tizenegyeseket rúgtak egymásnak. A zárómeccsen csak a ők játszanak egymás ellen, ahol sorsolással döntik el, ki melyik csapatba kerül. Volt, akinek a gyereke játszott, így két-három utánpótlás szaladgált a pályán. A kupát végül Sébastien Bras és csapata nyerte meg.
A nyolcaddöntő előtt tartott ebéd és az esti vacsora is természetesen a csapatok munkája: sajtok, kenyerek végtelen mennyiségben, hideg borjúsült, aligot, osztriga, rengeteg pástétom, kacsamáj és desszertek enyhítette a csaknem ezer résztvevő éhségét, borral, pezsgővel, ciderrel kísérve, amolyan franciásan.

Foci utáni kemény élet - fotó: pourcel-chefs-blog.com

És tessék mazsolázni, csillagokat számolni, ők voltak az idei résztvevők:

Paul Bocuse *** – L'Auberge du Pont de Collonges – Collonges-au-Mont-d’Or
Alain Ducasse *** – Le Louis XV – Monaco
Gerald Passédat *** – Le Petit Nice – Marseille
Christophe Aribert ** – Les Terrasses d’Uriage – Uriage-les-Bains
Jean-Paul Jeunet ** – Jean-Paul Jeunet – Arbois
Jean-Michel Lorrain *** – La Côte Saint-Jacques – Joigny
Laurent et Jacques Pourcel * – Le Jardin des Sens – Montpellier
Jean-André Charial ** – Oustau de Baumanière – Les Baux-de-Provence
Georges Blanc *** – Georges Blanc – Vonnas
Michel Troisgros *** – Le Maison Troisgros – Roanne
Eric Pras *** – Maison Lameloise – Chagny-en-Bourgogne
Edouard Loubet ** – Domaine de Capelongue – Bonnieux
Serge Vieira ** – Restaurant Serge Vieira – Chaudes-Aigues
Patrick Bertron *** – Le Relais Bernard Loiseau – Saulieu
Patrick Henriroux ** – La Pyramide – Vienne
Sébastien et Michel Bras *** – Restaurant Sébastien et Michel Bras – Laguiole
Michel Rochedy ** – Le Chabichou – Courchevel
Emmanuel Renaut *** – Flocons de Sel – Megève
Christophe Bacquié ** – Hôtel Le Castellet – Le Castellet
Philippe Girardon * – Le Domaine de Clairefontaine – Chonas-l’Amballan
Franck Putelat ** – La table de Franck Putelat – Carcassonne
Régis et Jacques Marcon *** – Restaurant Régis et Jacques Marcon – St-Bonnet-le-Froid

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram